Varošie • IR.lv

Varošie

3
Nellija Ločmele

 

Ikvienam mākonim ir zelta maliņa, bet par jauno dizaineri Jasmīnu Grasi jāsaka – arī viss mākonis var pārvērsties īstā zelta bedrē. Kad pirms pieciem gadiem Jasmīnu neuzņēma Latvijas Mākslas akadēmijā, viņa nezaudēja dūšu. Devās studēt uz Nīderlandi un tur no jauna iemīlējās dizainā – tik brīvā un grandiozā, par kādu nebija zinājusi. Tagad viņas un partnera izveidotais birojs Chudy&Grase Berlīnē īsteno inovatīvu projektu, kam noticējuši jau tūkstošiem cilvēku dažādās pasaules malās: jaunie dizaineri pārdefinē veidu, kā uzvārīt ūdeni! Viņu indukcijas tējkanna Miito savākusi 800 tūkstošus eiro pasaulē lielākajā pūļa finansēšanas vietnē Kickstarter, un tas ir jauns sasniegums, kas ar Latviju saistītiem inovatoriem izdevies pēc lidojošās videokameras AirDog izcilā uzrāviena pērn. Jasmīna stāsta, kā līdz tam tika.

Domāt pasaules mērogā – aicina cits latvietis, vairāk nekā 50 patentu autors un elektroinženierijas doktors Imants Lauks. Viņa radītie biosensori attīstīti par veiksmīgiem produktiem, kas padara efektīvāku asins analīžu procesu un izmantoti 118 pasaules valstīs. Zinātnieka radīto firmu vērtība sniedzas simtos miljonu, un viņš iesaka arī Latvijā pētniekiem palūkoties ārpus ziloņkaula torņa, bet investoriem – vairāk riskēt, lai panāktu īstu izrāvienu tehnoloģiju tirgū. «Vienkārši jāsāk!»

Savā jomā pasaules vējus nomēģinājis jaunais kurzemnieks Niklāvs Sekačs, elektroniskās mūzikas cienītājiem pazīstams ar skatuves vārdu Niklāvz. Šajā nedēļas nogalē viņš valdīs pār ritmiem un enerģijas plūsmām vasaras lielākajā skaņu piedzīvojumā Positivus, bet pirms tam mēs aizbraucām pie viņa uz Liepāju – uzzināt, kas dzen uz priekšu jauno talantu, kura sportiskā kapuce piesedz ar absolūto dzirdi apveltītās ausis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu