Pašapmāna krahs • IR.lv

Pašapmāna krahs

6
Pauls Raudseps

Grieķija piekritusi vēl skarbākiem noteikumiem nekā referendumā noraidītie

Viņš solīja ar radikālām izmaiņām atjaunot izaugsmi. Taču pēc sešiem Grieķijas premjerministra Aleksa Cipra valdīšanas mēnešiem viņa valsts ekonomika ir nonākusi nepieredzētas ekonomiskas krīzes žņaugos. Iedzīvotāji no banku kontiem nedrīkst izņemt vairāk par 60 eiro dienā. Pārskaitījumi uz ārvalstīm ir aizliegti. Aptiekās un slimnīcās sāk pietrūkt zāļu, jo tās gandrīz visas tiek importētas. Valdība pārstājusi maksāt piegādātājiem, un vairākumam uzņēmumu ieņēmumi samazinājušies par 25-50%.

Viņš solīja izbeigt «taupības» politiku.

Taču pēc pirmdienas rītā panāktās vienošanās ar pārējiem eirozonas valdību vadītājiem Ciprs ir piekritis vēl skarbākām prasībām nekā tās, kuras viņš un viņa ministri vēl pirms dažām nedēļām dēvēja par teroristiskām. Lai pat sāktu sarunas par papildu naudas saņemšanu, Grieķijas parlamentam šonedēļ jāpārkāpj vistreknākajām no Cipra sarkanajām līnijām un jāpieņem likumi gan par pensiju sistēmas reformu, gan par PVN paaugstināšanu. Pēc tam būs jāķeras pie tālejošām izmaiņām darba likumdošanā, jāpārstāj pasargāt no konkurences tādas nozīmīgas nozares kā prāmju pārvadājumi un jāveic liela mēroga privatizācija, kas viss ir pilnīgā pretrunā ar Cipra partijas Syriza radikāli kreiso pārliecību un viņu solījumiem vēlētājiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu