VL-TB/LNNK pārstāvji piedalīsies Levita izvirzīšanā Valsts prezidenta amatam • IR.lv

VL-TB/LNNK pārstāvji piedalīsies Levita izvirzīšanā Valsts prezidenta amatam

51
Egils Levits. Foto: Raitis Plauks, F64

Pašlaik koalīcija runā vismaz par diviem prezidenta kandidātiem

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) pārstāvji piedalīsies tiesību eksperta Egila Levita kandidatūras izvirzīšanā Valsts prezidenta amatam, vēsta LETA.

Nacionālās apvienības valdes un frakcijas kopsēdē trešdien vienojās aicināt deputātus atbalstīt Levita kandidatūru.

VL-TB/LNNK līderi pauž pārliecību, ka pašreizējos apstākļos labākais kandidāts prezidenta amatam būtu Levits. “No partijām neitrāls kandidāts, politiski pieredzējis un kompetents eksperts, labs orators ar izcilām svešvalodu zināšanām, cienīts Latvijā un starptautiskā sabiedrībā, Latvijas patriots, kurš savu nacionālo stāju daudzu gadu garumā ir apliecinājis darbos,” akcentē Nacionālā apvienība.

VL-TB/LNNK vēršas pie “Latvijas pilsoņu ievēlēties deputātiem no ikvienas partijas un aicina atbalstīt Levitu, kurš ir paudis gatavību kandidēt Valsts prezidenta amatam”.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsvēra, ka šajā jautājumā nedrīkst vadīties no politisko partiju interesēm un ir jāizvirza kandidāts, kurš šos pienākumus varētu izpildīt viskvalitatīvāk un būtu piemērots šim amatam.

Dzintars gan atzina, ka ideālajā variantā koalīcijai vajadzēja vienoties par vienu kandidātu, tomēr pašlaik koalīcija runā vismaz par diviem kandidātiem. Politiķis pieļāva, ka, iespējams, būtu jāvienojas par situāciju, ka koalīcijā nākamajos balsošanas posmos atbalstītu kandidātu, kurš pirmajā vēlēšanu kārtā gūst lielāku atbalstu.

Ja izdotos vienoties par vienu kandidātu, tas būtu vislabākais ceļš, “tomēr diez vai izteikti politisko kandidātu virzīšana no kolēģu puses ir kompromisa meklējums”, piebilda VL-TB/LNNK līderis.

Tāpēc VL-TB/LNNK vēršas pie deputātiem, aicinot piebiedroties, izvirzot to prezidenta kandidātu, kurš “kvalitatīvi ir pārāks par citiem”, klāstīja politiķis, piebilstot, ka turpinās runā ar kolēģiem un censties viņus pārliecināt.

Levits gatavs kandidēt uz šo amatu, ja viņu izvirzīs vairāku politisko spēku pārstāvji, un atbalstu viņa kandidatūrai esot solījuši vairāki “Vienotības” deputāti, kā arī opozīcijas deputāts Ringolds Balodis (NSL).

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Levits 1982.gadā beidzis Hamburgas Universitātes Juridisko fakultāti, bet 1985.gadā – Hamburgas Universitātes Sabiedrisko zinātņu un filozofijas fakultāti.

Levits savulaik bija Latvijas vēstnieks Vācijā, Šveicē, Austrijā un Ungārijā. Viņš bija arī 5.Saeimas deputāts, kā arī tieslietu ministrs. Vēlāk Levits tika ievēlēts par Eiropas Cilvēktiesību tiesas locekli no Latvijas, bet tad viņš kļuva par Eiropas Savienības tiesas tiesnesi.

Levits ir 1991.gada 4.maija Neatkarības deklarācijas līdzautors, kā arī darbojās Satversmes preambulas projekta izstrādē.

Iepriekš koalīcija plānoja vienoties par vienu kandidātu Valsts prezidenta amatam. Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) izvirzīja Vējoņa kandidatūru, ko atbalstīja arī “Vienotība”.

Jau iepriekš Nacionālās apvienības politiķi izteicās, ka vēlētos virzīt šim amatam Levitu, un viņa kandidatūru gatavi izvirzīt arī atsevišķi “Vienotības” deputāti, kā arī Balodis.

 

Komentāri (51)

Rasma Kârkliòa 13.05.2015. 18.35

Iesaku komentētājiem iepazīties ar konkrēto balsošanas procedūru, kas ir aprakstīta Saeimas kārtības rullī. Procedūra parāda, ka balsošanas gaitā var veidoties jauni vairākumi par galveniem kandidātiem, jo balsošana notiek secīgi: pirmā biļetēna versijā parādās visi kandidāti, bet katrā nākamā reizē biļetēnā atkrīt tie (Bondars un Kūtris?) kas saņēmuši vismazāk balsis. Tas nozīmē ka kādas 15 deputātu balsis var pārsviesties uz citu kandidātu — piemēram Levitu! Tāpat var gadīties, ka arī citi deputāti balsošanas gaitā pārdomā par ko balsot, lai būtu optimāls iznākums. Būs interesanti…

+18
-1
Atbildēt

0

Austras koks 13.05.2015. 17.15

Es ceru, ka ar nopietniem aicinājumiem par Levitu balsot arī citu partiju pārstāvjiem nāks klajā inteliģence un dažādas nevalstiskas organizācijas.

Sabiedrībai šobrīd ir jāizdara nopietns spiediens uz deputātiem nolikt malā kaut kādas savas partijiskās vai merkantīlās intereses un izdarīt izvēli ļoti nopietni. Nu nav labāka un atbilstošāka kandidāta par Levitu.

Un jācer, ka varbūt aizklātā balsošana šoreiz dos pozitīvu rezltātu.

+24
-11
Atbildēt

0

traductrice 13.05.2015. 17.19

ļaunākais, kas var notikt, ka ne Levits, ne Vējonis (pārējos pat nav vērts pieminēt) neko nedabūs, un no azotes tiks izvilkts “lielākais kretīns”.

+14
-3
Atbildēt

5

    v_rostins > traductrice 13.05.2015. 22.22

    traductrice

    un no azotes tiks izvilkts “lielākais kretīns”.

    ————-

    Pabriks vai Riekstiņš?

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    v_rostins > traductrice 14.05.2015. 14.56

    traductrice

    Vai vienas čekas sunītes dēļ, Latvijai būtu jāmaina Satversme, kā tas tika izdarīts Krievijā, lai Putins varētu trešo reizi tikt przidenta krēslā?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ritvars > traductrice 14.05.2015. 13.10

    Ja ZZS (un V) izvirza Riekstiņu, tad NA jāliek pretī Mārcis Auziņš

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > traductrice 13.05.2015. 19.38

    Manuprāt – ja neievēlēs ne Levitu, ne Vējoni, tad nakamajā kārtā var parādīties arī Riekstiņš utml – ko var atbalstīt gan pozīcijas, gan opozīcijas partijas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 14.05.2015. 13.26

    ja lieta nonāk līdz 2. kārtai, VVF jāpilda solījums un, galvu liekot padusē (kā viņa pati izteicās), jāglābj, kas glābjams. :)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu