Ko filmē latvieši • IR.lv

Ko filmē latvieši

3
Ināras Kolmanes filmas Ručs un Norie titulvarones Marija Steimane un Norie Tsuruta.
Kristīne Simsone

Jaunās pašmāju filmas – atklāj, aizkustina un sasmīdina

Runājot par kulināriju vai ēšanas paradumiem, arvien biežāk tiekam aicināti pirkt, ēst vietējo, domāt «vietēji». Valsts svētku brīvdienās piedzīvotais latviešu filmu birums vedina šo «filozofiju» piemērot arī kino skatīšanās paradumiem, jo pašmāju autoru darbi patīkami pārsteidz. Šie ir četri personiski un meistarīgi veidoti kinodarbi gan dokumentālajā, gan īsmetrāžas formātā.

Ručs un Norie

«Tas nav no suitiem!» smej 83 gadus vecā Marija Steimane jeb Ručs, japāņu studentei Norie rādīdama uz Fredija Merkurija plakātu. Norie ir ieradusies Latvijā, lai savam antropoloģijas maģistra darbam pētītu suitu novada kultūru – mutīgā sieva Ručs ir piekritusi Norie izmitināt pie sevis. Japāniete runā latviski un vēl nezināmos vārdus, nereti Ruča kolorītajā skaidrojumā, pieraksta blociņā. Starp abām ir izveidojusies tik spēcīga saikne, ka Norie dēvē Mariju par savu Latvijas vecmāmiņu. Šo saikni rūpīgi ir uzķērusi abu varoņu vārdā nodēvētās dokumentālās lentes Ručs un Norie režisore Ināra Kolmane, kas, izdzirdējusi, ka «Suitijā» ieradusies japāņu meitene, ir pierunājusi operatoru Andreju Verhoustinski doties filmēt jau pirms finansējuma saņemšanas. Taču par filmu jāpriecājas nevis kā par diplomātiski pateicīgu instrumentu Latvijas un Japānas starpkultūru attiecībās, bet gan kā aizkustinošu un sirsnīgu stāstu par divu radikāli atšķirīgu dzīves trajektoriju krustošanos. Kolmane, iemūžinot it kā ikdienišķas abu sieviešu dzīves ainas, ir uztvērusi cilvēcisko sirsnību, dažādu kultūru satikšanās kuriozus un teju vai materializējusi ticību jēdzienam «dvēseļu radinieki». Šis attiecību portrets ir izdevies lielisks – dzīvīgu krāsu kompozīcijas mijas ar trāpīgi piemeklētiem skaņdarbiem un dinamiski uzdzirkstī te ar humoristiskām, te aizkustinošām un brīžam skumjām epizodēm. Lielisks darbs, kas jāredz!

Seansi kinoteātrī Splendid Palace 10.maijā plkst.13 un 13.maijā plkst.16.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu