LMC apskatāma Tanela Randera personālizstāde "Frontes līnija Austrumi" • IR.lv

LMC apskatāma Tanela Randera personālizstāde “Frontes līnija Austrumi”

25
Igauņu mākslinieks, kritiķis un kurators Tanels Randers. Publicitātes foto

Igauņu mākslinieks pievēršas Austrumeiropas un dekolonizācijas pētniecībai

No otrdienas, 13.janvāra līdz 30.janvārim Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LMC) Ofisa galerijā būs aplūkojama igauņu mākslinieka Tanela Randera izstāde “Frontes līnija Austrumi”, raksta aģentūra LETA. 

Izstādes pamatā ir notikumu dokumentācijas un apliecinājumi konkrētas realitātes eksistencei, caur ko mākslinieks mēģina parādīt dažādus Austrumeiropas izmaiņu posmus. Sākumā ir nacionālu valstu “sēklas”, kas tiek iestādītas biopolitiskā dzīvesveidā, nākamo posmu raksturo “izdīgšana” kā neoliberalizācija globālā kontekstā. Savukārt beigu posmu var salīdzināt ar “augļiem”, ko mākslinieks spiests novērot 2014.gada Ukrainas notikumu kontekstā. Šis gads, pēc viņa domām, iezīmēja pagriezienu nekropolitikas virzienā un kara mašinērijas ekspansiju Eiropā. Izmaiņas Austrumeiropā norit dažādos līmeņos un ir cieši saistītas ar izmaiņām pārējās Eiropas daļās. Centieni tuvināties Rietumiem ir tikai viens no Austrumeiropas būtības aspektiem – saskarsme ar Rietumiem ietekmē Austrumeiropas realitāti daudz nozīmīgāk. Savā grāmatā “Nekropolitika, racionalizācija un globālais kapitālisms” pētnieki Marina Gržiņica un Šefiks Tatličs izmanto terminu “kādreizējie Austrumi” kā Eiropas Savienības un Rietumeiropas tumšo pusi. “Tumšo pusi” viņi lielākoties saista ar Eiropas migrācijas un darbaspēka politiku, bet kopš 2014.gada “kādreizējie Austrumi” kļuvuši par militāri stratēģisku frontes līniju, kurā ietilpst reģioni, kas robežojas ar Krieviju. 

1980.gadā dzimušais Randers ir igauņu mākslinieks, kritiķis un kurators. Viņa radošo darbību raksturo jūtīgums pret vietu, ar to saprotot gan konkrētas vietas, gan ģeopolitiskus mērogus. Pēdējos gados viņš pievērsies Austrumeiropas un dekolonizācijas pētniecībai, ko viņš “publisko” mākslas izstāžu, performanču, intervenču un izglītojošu pasākumu veidā. 

Izstādi papildinās izglītojoši pasākumi. 14.janvārī plkst.18.30 LMC Ofisa galerijā notiks Randera lekcija seminārs “Trīs skati uz Austrumeiropu”, savukārt 27.janvārī plkst.18.30 “LMC Vakarskolā” notiks darbnīca “Aizmirstot Austrumeiropu”. 

Izstāde ir daļa no Randera četru gadu mākslinieciskās izpētes procesa, kurā viņš pievēršas Austrumeiropas reartikulācijai, izmantojot dekolonizācijas koncepcijas. Viņa iepriekšējie projekti bija “Decolonize This”, “Y” Galerijā, Tartu, 2012.gadā un “No Borders – No Difference?” Tartu Mākslas namā, 2013.gadā. 

Izstāde apskatāma bez maksas. Vairāk informācijas mākslas centra mājas lapā

Komentāri (25)

marcinss 14.01.2015. 06.24

Paldies. Tēma ļoti svarīga. Bet LV jau parkrievota un mankurtota.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu