ECT nepieņem Čalovska lūgumu pārskatīt lēmumu par izdošanu ASV • IR.lv

ECT nepieņem Čalovska lūgumu pārskatīt lēmumu par izdošanu ASV

24
ASV kibernoziegumos apsūdzētais Deniss Čalovskis. Foto: Edijs Pālens, LETA

Iepriekšējais ECT spriedums paredz, ka t.s. Imantas hakeri var izdot ASV

Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) Lielās palātas kolēģija piecu tiesnešu sastāvā nolēmusi nepieņemt iesniedzēja – tā dēvētā Imantas hakera – Denisa Čalovska lūgumu pārskatīt ECT 2014.gada 24.jūlija spriedumu lietā “Čalovskis pret Latviju”, kas paredz, ka Čalovski var izdot ASV, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Saskaņā ar ECT mājaslapā publicēto informāciju šis lēmums pieņemts 15 decembrī, informē ĀM.

Jūlijā pasludinātajā spriedumā ECT noraidīja sūdzību par iesniedzēja izdošanu uz ASV, secinot, ka nav saskatāms cietsirdīgas vai pazemojošas apiešanās risks, ja iesniedzēju izdotu ASV un tur atzītu par vainīgu viņam celtajās apsūdzībās par noziedzīgajiem nodarījumiem datorvidē. Vienlaikus ECT atzina, ka iesniedzēja novietošana aiz metāla norobežojuma tiesas sēžu zālē, kā arī izdošanas apcietinājuma atsevišķi aspekti neatbilst Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijai.

24.jūlija spriedumā ECT arī norādīja, ka aizliegums izdot iesniedzēju ASV tiek saglabāts līdz sprieduma spēkā stāšanās brīdim vai arī līdz brīdim, kad ECT sniegs citas norādes. ĀM vēl nav saņēmusi oficiālo apliecinājumu no ECT, ka 24.jūlijā pasludinātais spriedums ir stājies spēkā.

ECT Lielā palāta izskata lietas, kas skar būtiskus minētās konvencijas vai tās protokolu interpretācijas jautājumus, vai svarīgus jautājumus, kam ir vispārēja nozīme, lai to izskatītu ECT Lielajā palātā. To, vai lieta izskatāma Lielajā palātā, lemj kolēģija piecu tiesnešu sastāvā.

Čalovskis lūdza piespriest viņam arī morālo kompensāciju 10 000 eiro apmērā, taču ECT šo prasību apmierināja tikai daļēji, atlīdzībā piespriežot 5000 eiro. Čalovska pārstāvji 20.oktobrī pārsūdzēja ECT lēmumu par viņa izdošanu.

Čalovska pārstāve zvērināta advokāte Ilona Bulgakova pastāstīja, ka sūdzībā ECT Lielajai palātai iekļāva norādi par to, ka ASV, ja viņš tiktu tur notiesāts, Čalovskim varētu tikt piemērots liels apcietinājuma termiņš, kas pielīdzināms mūža ieslodzījumam.

Tāpat aizstāvība savā sūdzībā norādīja uz ārkārtējiem apstākļiem, kas ir izveidojušies viņa ģimenē, jo Čalovska māte ir pensionāre, savukārt viņa tēvs šā gada janvārī nomira. “Faktiski, ja viņš tiktu izdots ASV, tad principā tās būtu pārrautas saites ar ģimeni, jo māte ASV nekad nenokļūtu,” sacīja advokāte.

Valdība 30.septembrī nolēma nepārsūdzēt ECT lēmumu, kas paredz, ka Čalovski var izdot ASV.

 

Komentāri (24)

dullaisdauka 17.12.2014. 09.35

Lasot šīs rindas: “Faktiski, ja viņš tiktu izdots ASV, tad principā tās būtu pārrautas saites ar ģimeni, jo māte ASV nekad nenokļūtu,” sacīja advokāte.” sirds sažņaudzas sāpēs! Kur palikusi cilvēcība? Jauko puisi, kurš nekad un nevienam nav gribējis gauži nodarīt, tagad izdos aizokeāna zvēriem, par kuru izmeklēšanas metodēm jau visai pasaulei zināms! Es tik saku, rokas nost no Krievijas un tās patriotiem! Visu varu padomēm!

+11
-1
Atbildēt

1

    klejotājs > dullaisdauka 17.12.2014. 12.11

    amerikāņi? tie jau tūlīt cilvēku gaļas mašīnā, bez izmeklēšanas un no ādas abažūrus taisa, katram zināma lieta :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

klejotājs 17.12.2014. 07.31

Austras koks>>> ne par tēmu, bet latv. valodu

Tagad ir pilnīgi nepanesama runa visās kafejnīcās pie letes. Klients ” man būs kafija un biezpienmaizīte ” meitene to iedod, ” un kas vēl būs?” un pēc tam “tas būs 2,50”. Pirms 2 gadiem to tā nerunāja. Būs lietus, būs grūti laiki, būs ciemiņi, bet kafija…….

+8
0
Atbildēt

1

    lama > klejotājs 17.12.2014. 09.21

    ..Būs lietus, būs grūti laiki, ..

    __________________ būs Maskavas patriarhata Ziemassvētki?

    ————

    Sveiciens Hanuka svētkos!

    Arī jau brīvdienu vajadzētu…

    +7
    0
    Atbildēt

    0

lno 16.12.2014. 21.48

Skumja ziņa zanEi:)

+6
-2
Atbildēt

2

    andrejs > lno 17.12.2014. 12.08

    Nasatraucies, Rinkēvičs stāvēs kā klints un Čalovski nevienam neatdos.

    ‘————————‘

    žetons!

    skatoties uz viņa bēdīgo foto, es viņam sāku just līdz…. runā, ka viņš sēdēdams esot uzlabojis latviešu valodas zināšanas. Nopietni!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > lno 17.12.2014. 11.04

    lno

    Skumja ziņa zanEi:)

    ________________

    Nasatraucies, Rinkēvičs stāvēs kā klints un Čalovski nevienam neatdos.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu