VEF Kultūras pilī sākas laikmetīgā teātra izrādes "100% Rīga" • IR.lv

VEF Kultūras pilī sākas laikmetīgā teātra izrādes “100% Rīga”

32
Skats no izrādes

Tās veidojusi Berlīnes trupa “Rimini Protokoll” un Latvijas Jaunā teātra institūts

Šodien, 4.decembrī un 6.decembrī plkst.19, kā arī 7.decembrī plkst.17 VEF Kultūras pilī tiks izrādītas Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas laikmetīgā teātra programmas “forte forte” izrādes “100% Rīga”, raksta aģentūra LETA .

Izrādi kopā ar 100 rīdziniekiem veidojis Berlīnes teātra kolektīvs “Rimini Protokoll” un LJTI.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2014.gada sākumā Rīgā dzīvoja 643 368 cilvēki. Visapdzīvotākais Rīgas rajons ir Purvciems, katra rīdzinieka dzīves telpa ir vidēji 23,2 kvadrātmetri, bet trīs meitenes Latvijā ir nosauktas Rīgas vārdā.

Cilvēki nepārtraukti tiek grupēti līknēs, ailēs un stabiņos, ko izmanto politiskā argumentācijā vai ekonomisku stratēģiju pamatošanā. Kā būtu, ja statistikai piešķirtu cilvēciskus vaibstus? Kā būtu, ja 100 rīdzinieki pārstāvētu savu pilsētu uz skatuves līdzīgi kā 100 procenti statistikā, atklājot, ko Rīga domā un jūt patiesībā? “100% Rīga” ir pilsētas portrets ar 100 sejām. Tie ir cilvēki, kas veido mūsu pilsētu, cilvēki, kuri ir satikušies pirmo reizi un citos apstākļos, visticamāk, nekad nesatiktos, daudzbalsīgs koris, kas nekad iepriekš nav mēģinājis.

Pusgadu izrādes veidotāji ir tikušies un runājuši ar 100 rīdziniekiem un uzzinājuši, kas Rīgā sajūsmina vai kaitina tos, kuri šeit ir piedzimuši, un tos, kuri ir pārcēlušies uz dzīvi pavisam nesen. Izrādes veidotāji uzzinājuši, kādēļ daži sapņo par došanos prom, bet citi ir atgriezušies uz palikšanu, kur Rīgā apēst labāko krēmu brilē, kur ir labākās sēņu vietas un kur vislabāk trenēties ielu vingrošanā.

Neviena pilsēta tomēr nav izmērāma vai izsakāma tikai skaitļos. Katrai ir savas īpatnības, specifika, tēls, ko veido tās iedzīvotāji, tādēļ svarīgi, lai izrādē piedalās cilvēki ar noteiktu profesiju, aizraušanos vai piederību, kas raksturīga konkrētajai pilsētai, paskaidroja Laiviņa. Sandjego tas esot bijis taksists, Melburnā – sērfotājs, Rīgā uz skatuves būšot gan hokeja kluba “Dinamo” fans, gan hipsters, gan zemledus makšķernieks.

“Rimini Protokoll” ir trīs mākslinieku apvienība, kuru raksturo spēja iedziļināties ikdienišķajā un pārcelt to uz skatuves. Tās rīcībā ir pašu izgudroti un līdz pilnībai attīstīti teātra instrumenti, kas ļauj paskatīties uz realitāti kā caur lupu, izgaismo to no pilnīgi negaidīta un neparasta skatu punkta, piedāvā ne tikai jaunu, vērtīgu teātra pieredzi, bet arī jaunas, būtiskas zināšanas par pasauli. “Rimini Protokoll” veido teātra izrādes, lasījumus, instalācijas, multimediālus, sociāli politiskus un pētniecības projektus, kuros nekad nav piedalījušies profesionāli aktieri un kas teorijā ieguvuši apzīmējumu “dokumentālais teātris”. “100%” pilsētu projekts jau ir iestudēts 21 pilsētā Eiropā, Āzijā, Austrālijā un ASV.

 

Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

 

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu