Nūlande: Ja Krievija izpildīs Minskas vienošanos, ASV varētu atcelt daļu sankciju (papild.) • IR.lv

Nūlande: Ja Krievija izpildīs Minskas vienošanos, ASV varētu atcelt daļu sankciju (papild.)

35
ASV Valsts departamenta pārstāve Viktorija Nūlande sarunā ar Ukrainas robežsardzes komandiera vietnieku Viktoru Nazarenko. Foto: EPA/LETA

ASV: Šaušana Donbasā ir jāpārtrauc pilnībā

ASV varētu atcelt daļu sankciju pret Krieviju, ja tā izpildīs 5.septembrī Minskā noslēgto vienošanos par situācijas noregulējumu Austrumukrainā, paziņojusi ASV Valsts departamenta pārstāve Viktorija Nūlande, kura šajās dienās ieradusies vizītē Ukrainā.

“Ja Minskas vienošanās tiktu īstenota tā, kā tā tika noslēgta, mēs varētu atcelt dažas sankcijas Krievijai,” teica Nūlande tikšanās laikā ar Kijevas studentiem, ziņo Ukrainas avīze “Den”. Viņa arī uzsvēra, ka Minskas vienošanās bijusi lielākā cerība uz mieru Austrumukrainā.

Amerikāņi uzstāj, ka Minskas noslēgtā vienošanās jāizpilda pilnībā. Nūlande teica, ka Minskas protokols netiek pildīts, jo cīņas Donbasā nav pārtrauktas.

“Šaušana Doņeckas lidostā, Debaļcevā, Šahtjorskā ir jāpātrauc. Visi ārvalstu spēki un tehnika jāizved no turienes, visi ķīlnieki jāatbrīvo, tai skaitā arī lidotāja Nadežda Savčenko,” teica Nūlande.

Kā zināms, Donbasā un it īpaši Doņeckā kopš tā saucamā pamiera noslēgšanas Minskā pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas kaujinieku uzbrukumi turpinās katru dienu. Tā saucamā pamiera laikā Austrumukrainā kopš 6.septembra gājuši bojā vairāk nekā 330 cilvēku, vēsta Dw.de. Ir krituši gan Ukrainas armijas karavīri, gan daudzi Doņeckas mierīgie iedzīvotāji, jo kaujinieki apšauda dzīvojamos namus.

Nule arī ANO pavēstījusi, ka mēneša laikā, kas pagājis kopš pamiera noslēgšanas Ukrainas un promaskavisko kaujinieku starpā, Austrumukrainā nogalināts 331 cilvēks, trešdien pavēstīja ANO Konflikta turpināšanās skārusi piecus miljonus cilvēku.

Pirms pamiera noslēgšanas 5.septembrī promaskavisko spēku nometnē Ukrainas austrumos būtiski pieaudzis karotāju skaits, pateicoties ārvalstu algotņu pieplūdumam. Viņu vidū bijuši arī Krievijas pilsoņi, vēsta LETA.

“Kaut arī ugunspārtraukšana ir ļoti pozitīvs solis ceļā uz kauju izbeigšanu Ukrainas austrumos, es aicinu visas puses to patiesi cienīt un ievērot, vienreiz par visām reizēm izbeigt uzbrukumus civilistiem un civilajām struktūrām,” teikts ANO augstā cilvēktiesību komisāra Zeida Raada al Huseina paziņojumā.

Viņa birojs laika posmā no 6.septembra līdz pirmdienai reģistrējis 331 nāves gadījumu. Tiesa gan, daži upuri, iespējams, no dzīves šķīrušies vēl pirms Minskā 5.septembrī tika parakstīts pamiera līgums.

Šajā statistikā nav iekļauti tie 12 cilvēki, pārsvarā civilisti, kas dzīvību zaudēja otrdien.

(papildināta ar informāciju no ANO par bojāgājušajiem)

 

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu