Igaunijā nolaupītais Drošības policijas darbinieks aizvests uz Maskavu (papild.) • IR.lv

Igaunijā nolaupītais Drošības policijas darbinieks aizvests uz Maskavu (papild.)

43
Foto: Ieva Lūka, LETA

Krievijas FDD paziņo, ka aizturējuši Igaunijas drošībnieku pretizlūkošanas operācijas ietvaros

Krievijas varas iestādes neļauj Igaunijas konsulam tikties ar Igaunijas Iekšlietu ministrijas Drošības policijas darbinieku Estonu Kohveru, kas piektdien neskaidros apstākļos nolaupīts pie abu valstu robežas un nogādāts Maskavā, kur tiesa viņam kā drošības līdzekli noteikusi apcietinājumu, vēsta “Postimees”.

Kā pastāstījis Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets, ministrija izsaukusi Krievijas vēstnieku Tallinā un vairākkārt vērsusies pie Krievijas Ārlietu ministrijas, lai noskaidrotu Kohvera aizturēšanas apstākļus un pieprasītu viņa atdošanu Igaunijai, ziņo LETA.

Tomēr Krievijas puse līdz pat šim laikam nav atsaukusies uz Tallinas lūgumu ļaut aizturētajam tikties ar konsulu, lai gan liegt šādu iespēju Maskavai nav nekāda iemesla, norādījis ministrs.

Jau ziņots, ka piektdien ap plkst.9 no rīta Igaunijas teritorijā netālu no Luhamā robežpārejas punkta nezināmas personas no Krievijas nolaupījušas Igaunijas Drošības policijas (KaPo) darbinieku, kurš tobrīd pildījis savus dienesta pienākumus, savā tīmekļa vietnē ziņo laikraksts “Postimees”.

Policijas amatpersona nolaupīšanas brīdī pildījusi savus dienesta pienākumus, novēršot pārrobežu noziegumu. Pirms viņa notveršanas no Krievijas puses noticis mēģinājums traucēt operatīvos radiosakarus, bet Igaunijas teritorijā tikusi izmantota dūmu granāta. 

Saistībā ar notikušo ierosināta krimināllieta.

Kā vēsta Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR, igauņu amatpersonai Luhamā robežpārejas punktā piedraudēts ar ieroci un tā aizvesta uz Krievijas teritoriju.

Šobrīd nolaupītā atrašanās vieta nav zināma. Nav arī skaidrs, kāpēc par notikušo atklātībā tika paziņots tikai pēc sešām stundām, norāda ERR.

Preses konferencē, kas sākās plkst.17, KaPo ģenerāldirektors Arnolds Sinisalu pavēstīja, ka plkst.13 notikusi Igaunijas un Krievijas robežsargu tikšanās, kuras laikā Krievijas puse paziņojusi, ka par notikušo tai nekas neesot zināms.

Abu pušu pārstāvji devās uz notikuma vietu un konstatēja tur cīņas pēdas. Pazīmju, ka būtu lietoti šaujamieroči, nav, piebilda Sinisalu. Sīkākas ziņas viņš pagaidām atteicās sniegt, taču norādīja, ka notikušais noteikti nav saistīts ar terorismu. 

Publiskots, ka nolaupītais KaPo darbinieks ir virsnieks Estons Kohvers. Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) Pleskavas nodaļa jau pirms vairākiem gadiem nosaukusi šo virsnieku starp virkni Igaunijas “kuratoru”, kas Pleskavas apgabalā aktīvi strādājuši ar aģentiem. 

Krievijas FDD piektdienas vakarā nāca klajā ar paziņojumu, ka Kohvers ir aizturēts Krievijas teritorijā pretizlūkošanas operācijas ietvaros. Interfax ziņo, ka FDD atklājis, ka pie Kohvera atrasta pistole un 5000 eiro, kā arī maskēta skaņu ierakstu aparatūra un kāds dokuments, kas esot izskatījies pēc spiegošanas pavēles.

Savukārt KaPo ziņo, ka Igaunijas un Krievijas robežsargi esot parakstījuši vienotu ziņojumu par incidentu, pavēstot – robeža tikusi nelikumīgi pārkapta no Krievijas puses, nevis no Igaunijas, un šī robežpārkāpuma rezultātā ir pazudis Igaunijas pilsonis.

Igaunijas Ārlietu ministrija izsaukusi Krievijas vēstnieku Juriju Merzļakovu, lai pieprasītu paskaidrojumus.

“Šis ir ļoti satraucošs incidents. Mēs sagaidām no Krievijas pilnīgu sadarbību un palīdzību incidenta atrisināšanai un Igaunijas pilsoņa nogādāšanai atpakaļ Igaunijā,” uzsvēra ārlietu ministrs Urmass Paets. Viņš piebilda, ka arī Igaunijas vēstniecība Maskavā saistībā ar notikušo uztur pastāvīgus kontaktus ar Krievijas Ārlietu ministriju.

Igaunijas parlamenta Ārlietu komisijas vadītājs Marko Mihelsons atzinis, ka incidents ir “speciāla operācija, ko īstenojis kaimiņvalsts izlūkdienests” un šī uzskatāma par “nopietnu provokāciju, kas vērsta pret Igaunijas suverenitāti”.

Tikmēr Iekšlietu ministrija uzsvērusi, ka notikušais nav saistīts ar draudiem nacionālajai drošībai.

Savukārt Lietuvas ārlietu ministrs Linas Linkevičus aģentūrai BNS izteicies, ka acīmredzot ir iemesls, kāpēc šis incidents noticis vienlaikus ar NATO samitu. “Tā ir nekaunīga provokācija,” sacījis Lietuvas ārlietu ministrs.

Pēdējais nopietnais incidents, kurā bija iesaistīta KaPo, notika 2011.gadā, kad dienesta virsnieks Tarmo Lauls tika nogalināts apšaudē ar noziedzniekiem.

Tas arī notika parasti mierīgajā Igaunijas dienviddaļā, kad KaPo ielenca kādu fermu, kurā ieroču tirgotāji bija ierīkojuši savu noliktavu. Apšaudē tika nogalināts arī viens no noziedzniekiem, kas nodarbojās ar pārrobežu ieroču tirdzniecību un bija saistīti ar Krieviju.

Komentāri (43)

janisvaivods63 05.09.2014. 18.20

Jā, ilgi mums nebija jāgaida uz apstiprinājumu Ušakava vakardien teiktajam, ka Putins ir vislabākais variants stabilitātes “nešanai” saviem kaimiņiem…

+34
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 05.09.2014. 18.13

Mēs sagaidām no Krievijas pilnīgu sadarbību un palīdzību incidenta atrisināšanai

———–

ja oficiālajai rašai nekas nav zināms par daudzu tūkstošu līdz zobiem apbruņotas regulārās armijas iemaldīšanos svešā valstī, kādas izredzes, ka šis “incidents” tiks pamanīts?

Tas viss ir pat ļoti satraucoši. raša nekavējoties sāk testēt, kādus notikumus NATO uzskatīs par 5.panta elementiem. Sāk ar uzbrukumu amatpersonai, kas veic dienesta pienākumus. Nākamais solis…, tad vēl nākamais…

+30
0
Atbildēt

0

austrisv 05.09.2014. 18.05

Sāksies iebiedēšana un cilvēku laupīšana! Nu jau putinieši rauja svisās frontēs. Tālāk vairs nav kur.

+27
-1
Atbildēt

5

    Inese > austrisv 05.09.2014. 18.37

    КаПо: политические мотивы похищения нашего сотрудника исключены http://rus.postimees.ee/2911249/kapo-politicheskie-motivy-pohiwenija-nashego-sotrudnika-iskljucheny

    0
    -20
    Atbildēt

    0

    ILZE > austrisv 06.09.2014. 16.56

    kristaps_freimanis

    ir bandītu pārvaldīta valsts.

    _______________

    Vienkārši bandītu valsts. Domā, ierndas bidļjaķina nav bandīts?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > austrisv 06.09.2014. 00.44

    “КаПо: политические мотивы похищения нашего сотрудника исключены”

    ==

    Tas tā bija līdz brīdim, kamēr šamie KF izdomāja, ka džeks ir baigais spiegs un brien pa Krievijas mežiem novērodams [kaut ko, kas tur būtu ievērības cienīgs, slepens un galīgi neuzzināms būtiski vienkāršākos veidos]…

    =

    Pēc būtības – jau atkal izskatās, ka KF, līdzigi kā tās atvases “tautas republikas” (ĶTR un KTR neskaitās), ir bandītu pārvaldīta valsts.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    normundskr > austrisv 05.09.2014. 23.00

    Ločmelis КаПо: политические мотивы похищения нашего сотрудника исключены rus.postimees.ee/2911…

    ============

    toomas hendrik ilves ‏@IlvesToomas 1m

    Just back from KAPO. Confirmed that abduction occurred in the course of cross border corruption investigation. Documented. On Estonian soil.

    Russia admitted this is the work of their special services

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    Malda > austrisv 05.09.2014. 18.40

    Aga, Ločmeli, pie vainas nesamaksāti alimenti :)

    Vairāk izskatās ka neliela provokācija.

    +20
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu