Te bērni drīkst visu! • IR.lv

Te bērni drīkst visu!

6
«Burkāns lai parauj!» nodomāja zaķis Adalberts, kad, karājoties Oskara darbnīcas sijā, puņķis traucēja pārzīmēt Oskara rasējumu.
Gunita Nagle

Pusceļā starp Rīgu un Tallinu mežā, kur reiz atradās PSRS armijas raķešu bāze, kopš pagājušās nedēļas ir Lotes zeme jeb īsts Izgudrotāju ciems

Kad vecais suns Klauss, tas pats, kurš divreiz apceļoja pasauli (vienreiz no labās uz kreiso pusi, otrreiz no kreisās uz labo), saprot, ka uzrunātais latviešu puika Toms nesaprot igauņu valodu, viņš skaidrā latviešu mēlē saka: «Aha! Paklau, es tevi mīlu! Dod pieci!» Tad abi divi – suns Klauss un Toms – sit viens otram saujā. Latvijā animācijas filmas un grāmatas par suņu meiteni Loti mīl tikpat ļoti kā Igaunijā. To igauņu mākslinieks Heiki Ernits un scenārists Janno Peldma, kuri kopīgi radīja animācijas filmas par Loti un viņas draugiem, sapratuši jau pirms vairākiem gadiem. 

Sešus gadus mākslinieki loloja sapni uzcelt īstu Izgudrotāju ciemu, bet nevienu dienu neatkāpās no ieceres to uzbūvēt tādā vietā, kur latviešu bērniem tas būtu tikpat pieejams kā igauņu sīčiem. Mežs pie Tahkurannas pludmales, sešu kilometru attālumā no Pērnavas, šķita īstā vieta šādai pasaku zemei. Taču mežā pēc tam, kad to pameta PSRS armijas vienības, gadiem ilgi saimniekoja Igaunijas bruņoto spēku vienības. Bija vajadzīgs laiks, lai pierādītu, ka mežs jāatdod bērniem, saka izklaides parka Lotes zeme pārstāvis Jorgens Sumins. Taču, kad tas izdevās, pusgada laikā bijusī raķešu bāze pārtapa koši krāsainā Lotes zemē. Kopš 26.jūlija tā ir atvērta. 

Pasakas piepildījums

Ejot pa taciņu, kas ved no Lotes zemes dzelzceļa stacijas jeb ieejas, uz Lotes māju, ceļmalas mētras vēl pilnas melleņu. Bērni nav paspējuši tās noēst. Sākumā viņi grib redzēt Lotes māju, kas ir vislielākā Izgudrotāju ciemā. Tā ir tieši tāda, kāda redzama multenītēs un grāmatās par Loti – ar platām kāpnēm, verandu, kas pārbīdāma apkārt mājai, un riņķveida slīdkalniņu, kas ved no Lotes istabas otrajā stāvā uz pirmo stāvu, tieši pie mammas ceptajām pankūkām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu