Krievija pie Ukrainas robežām savilkusi ap 50 000 karavīru un tankus • IR.lv

Krievija pie Ukrainas robežām savilkusi ap 50 000 karavīru un tankus

42
Luganskas apgabals. Kaujās sabombardēta māja. Foto: AFP/LETA

Melnajā jūrā sākas NATO flotes manevri

Krievija pie Ukrainas robežām sakoncentrējusi gandrīz 50 tūkstošus karavīru un 160 tankus, atsaucoties uz militāri pētnieciskās grupas „Informatīvā pretestība” vadītāju Dmitro Timčuku, piektdien ziņo „Ukrainskaja pravda”.

Saskaņā ar viņa sniegtajiem datiem, Krievijas armijas spēki sakoncentrēti pie Doņeckas, Luganskas un Harkovas apgabalu robežām.

Savukārt Melnajā jūrā piektdien sākas Bulgārijas un tās NATO sabiedroto jūras spēku manevri, pavēstīja Bulgārijas Aizsardzības ministrija. Mācības noris laikā, kad ASV cenšas sniegt papildu garantijas reģionam, kas ir satraukts par Krievijas intervenci Ukrainā.

Manevros piedalīsies ASV, kā arī Grieķijas, Rumānijas un Turcijas karakuģi, četri NATO ātro reaģēšanas spēku eskadras mīnu kuģi un ASV patruļlidmašīna. Manevri turpināsies līdz 13.jūlijam, ziņo LETA.

Manevri notiks Bulgārijas ūdeņos aptuveni 250 kilometru attālumā no Krievijas okupētās Krimas.

Pēc Timčuka ziņām, Krievija pie Austrumukrainas robežas savilkusi 19,3 tūkstošus karavīru, ap 100 tanku un 1200 bruņutransportieru, aptuveni 300 artilērijas vienību un 170 lidmašīnu, kā arī 98 helikopteri. No Baltkrievijas puses pie Ukrainas robežas atrodoties vēl 2600 Krievijas karavīru, 30 tanki un 120 bruņumašīnas, 40 artilērijas vienības, 41 lidmašīna un 20 helikopteri. Savukārt no Piedņestras puses pie robežas izvietoti trīs tūkstoši karavīru un 30 bruņumašīnas.

Okupētajā Krimā atrodas vēl aptuveni 22 tūkstoši Krievijas karavīru, 30 tanki un 300 bruņumašīnas, 32 lidmašīnas un 55 helikopteri.

Piektdien Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes (NDAP) sekretārs Andrijs Parubijs paziņoja, ka Krievija ir samelojusi par sava karaspēka atvilkšanu no Ukrainas robežas. Viņš teica, ka notikusi Krievijas karaspēka rotācija.

Ukrainas austrumos no 36 pretterorisma operācijas zonas rajoniem 23 atrodas valdības spēku kontrolē, piektdien paziņoja Parubijs. “Bandu kaujinieku aktivitāte ir mazinājusies, viņu tehnika tiek iznīcināta. Atbilstoši situācijai šodien valsts varas orgāni pretterorisma operācijas īstenošanas zonā Doņeckas un Luhanskas apgabalos kontrolē 23 no 36 rajoniem,” apliecināja amatpersona.

Valdības spēki Doņeckas apgabalā kontrolē vairāk nekā divas trešdaļas rajonu – 13 no 18, bet Luhanskas apgabalā – vairāk nekā pusi – desmit no 18.

Cīņa ar teroristiem notiek Nikolajevkā, kā arī Slovjanskas tuvumā, savā „Facebook” vēstījumā ziņo iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs. Cīņa par Nikolajevku jau notiekot astoņas stundas.

Pilsētas slimnīcā, ko kontrolējot Ukrainas armija, atrodas daudz ievainoto – gan kaujinieki, gan vietējie iedzīvotāji.

Karavīri atraduši arī ap 150 sieviešu un bērnu, kuri no apšaudes bija paslēpušies vietējā kultūras nama pagrabā, stāsta Avakovs. Visiem sniegta palīdzība, iedzīvotāji tiks evakuēti uz Harkovas apgabalu.

Avakovs izteicis cerību, ka pēc dažām dienām Slovjanskā atgriezīsies normāla ikdienas dzīve.

 

Komentāri (42)

Malda 04.07.2014. 20.34

Puķins vienkārši gaida atpakaļ Novorasijskas “atbrīvotājus”. Katram pār robežu pārnākušajam – bonusā lode pierē. Nožēlojami – sākumā sakūda cilvēkus, pēc tam nošauj kā nodevējus.

+14
0
Atbildēt

2

    ingazilunska > Malda 04.07.2014. 20.58

    Latviešu tautai baigi nepaviecies, ka piederi pie tās kopas, jo viss notiekas un notiksies pretēji tam, par ko tu murgo. Daži margināļi kā tu tik tiešām tic, ka Novorossijas patriotus apšauj savējie. Pilnīgi pretēji tam Putins ievedīs armiju Ukrainā.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Malda > Malda 04.07.2014. 21.16

    Neievedīs. NATO skaidri ir norādijis ka ka Krievija līdzīs Ukrainā, tad NATO arī līdzīs Ukrainā. Tev laikam vēl tas nav pielecis?

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu