Putins telefonsarunā pieprasa pamiera pagarinājumu • IR.lv

Putins telefonsarunā pieprasa pamiera pagarinājumu

41
Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto: AFP/LETA

Krievija pie Ukrainas robežas savelk jaunus militāros spēkus

Četrpusējā telefonsarunā svētdien, kas ilga vairāk nekā divas stundas, Krievijas prezidents Vladimirs Putins pieprasījis Vācijas kanclerei Angelai Merkelei, Francijas prezidentam Fransuā Olandam un Ukrainas prezidentam Petro Porošenko pamiera pagarinājumu Ukrainā, ziņo Dw.de. Pēdējās diennakts laikā pie Ukrainas robežas turpina koncentrēties Krievijas karatehnika, bet teroristi Austrumukrainā par spīti pamiera pagarinājumam turpina uzbrukumus Ukrainas armijai.

Pirmdien, 30.jūnijā, beigsies Ukrainas izsludinātais pamiers, kuram pagarinājumu deva pēc Briselē notikušā samita šonedēļ.

Tomēr jaunākās ziņas no Ukrainas robežas nav iepriecinošas, jo Ukrainas robežsargi ziņo par Krievijas armijas bruņutehnikas ierašanos pierobežas rajonos, kā arī okupētajos Krimas rajonos, ziņo BBC.

Tā Hersonas apgabala ciemā Strelkovoje parādījusies reaktīvā iekārta „Grad” un zenītraķešu komplekss S-300, informē robežsargi. Savukārt Krievijas bezpilota spiegu lidmašīnu šodien notriekuši Ukrainas desantnieki. Teroristi svētdien turpinājuši uzbrukumus Austrumukrainā – Slovjanskā dzīvojamos namus apšaudīja ar artilēriju, smags artilērijas uzbrukums svētdien bijis Karačunā, kuru atsituši Ukrainas karavīri.

Telefonsarunā, ko Merkele un Olands risināja ar abu karojošo pušu prezidentiem, ticis atkal uzsvērts, ka nepieciešama „konkrēta kustība situācijas stabilizācijas un drošības virzienā” Ukrainas austrumos. Eiropas valstu vadītāji arī atgādinājuši, ka prasībām, kas tika izvirzītas ES samitā, jābūt izpildītām līdz 30.jūnijam. Proti, jāatbrīvo visi ķīlnieki un gūstekņi (teroristi jau divas EDSO novērotāju grupas ir atbrīvojuši), jānotiek sarunām par Porošenko izvirzīto miera plānu, Ukrainai jāatdod trīs sagrābtie robežkontroles punkti, jāvienojas par pamiera ievērošanu un robežkontroli, vēsta AFP.

Taču Krievijas prezidents pieprasījis pagarināt uguns pārtraukuma termiņu Austrumukrainā uz vēl ilgāku periodu, ziņo DPA.

Četru valstu vadītāji apsprieduši arī iespējamu EDSO novērotāju nosūtīšanu uz Krievijas – Ukrainas robežkontroles punktiem, lai nodrošinātu to kontroli. Visi četri vienojušies turpināt trīspusējās kontaktgrupas darbu.

Savukārt Ukrainas prezidents informējis sarunas dalībniekus, ka Ukraina pilnībā izpilda uzņemtās saistības pamiera ievērošanā un vienpusēji apturējusi karadarbību līdz 30.jūnija pulksten 22, teikts Ukrainas prezidenta paziņojumā medijiem. Porošenko arī norādījis, ka pēdējo 24 stundu laikā vairākas reizes separātistu kaujinieki pārkāpuši pamieru, ziņo UNIAN.

Porošenko uzsvēris, ka kaujas darbības pārtraukums jāievēro visām pusēm, un aicinājis ievērot viņa miera plānu, pārtraukt uzbrukumus Ukrainas karavīriem un posteņiem, atbrīvot visus gūstekņus.

 

Komentāri (41)

buchamona 29.06.2014. 22.01

Ja runa būtu tikai par Ukrainu, tad šādas sarunas varētu beigties ar kremlinu radītās problēmas mierīgu noregulējumu. Diemžēl, bet šis ir cits stāsts. Šis stāsts ir par kremlinu un Rietumu savstarpēju spēka pārbaudi un, kā jau dabā tas ir pieņemts, varbūt arī bez atklāta kara, tas, kurš būs spiests piekāpties, aizvilksies ar ievilktu asti kājstarpī.

Baidos, ka Rietumu demokrātiskā sabiedrība no šīs konfrontācijas aizies kā zaudētāja. Civilizēta sabiedrība pret ļaunumu, kurā nav nekā cilvēciska. Alien – ir tāda šausmene par civilizācijas sadursmi ar citplanētiešu briesmoņiem :). Šobrīd kaut kas līdzīgs notiek tepat uz Zemes, uz Ukrainas – Krievijas robežas.

+12
0
Atbildēt

1

    ILZE > buchamona 30.06.2014. 09.20

    rinķī apkārt

    Baidos, ka Rietumu demokrātiskā sabiedrība no šīs konfrontācijas aizies kā zaudētāja.

    ______________

    Noderīgo idiotu dēļ, ne tikai Rietumu sabiedrība ir zaudētāja, bet arī latvieši savā zemē tādi ir.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Vitālijs 29.06.2014. 20.50

Nu cik ilgi pasaule auklēsies ar putinu un viņa rokas puišiem?Ukrainā iet bojā tauta, cik gadus prasīs atjaunošanas darbi, nevar runāt par jaunatnes psiholoģisko un emocionālo stāvokli.Tiek iznīcināta Ukraina un tās tauta!

+11
0
Atbildēt

2

gundega_heiberga 30.06.2014. 01.34

…Puķins pieprasījis Vācijas kanclerei Angelai Merkelei,

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kurš šmulis rediģējis šo textu – jeb pa Unter den Linden jau parvietojas kremlinu tanki!?

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu