Porošenko pēc lidmašīnas notriekšanas 15.jūniju pasludina par sēru dienu (papild.) • IR.lv

Porošenko pēc lidmašīnas notriekšanas 15.jūniju pasludina par sēru dienu (papild.)

13
Ukrainas armijas rekrūši. Foto: AFP/LETA

Teroristi Luganskā notriec Ukrainas armijas lidmašīnu, nogalināti 49

Ukrainas prezidents Petro Porošenko sakarā ar 49 cilvēku bojāeju teroristu notriektajā lidmašīnā 15.jūniju izsludinājis par sēru dienu, ziņo “Ukrainskaja pravda”.

Viņš izteicis dziļu līdzjūtību Ukrainas karavīru un robežsargu ģimenēm, kuru tuvinieki gājuši bojā sestdien pretterorisma operācijas laikā. “Tas ir liels zaudējums ne tikai bojāgājušo ģimenēm, bet arī visai valstij. Ukraina ir sērās, taču mēs apņēmīgi turpinām cīņu par mieru,” paziņoja Porošenko.

Prezidents arī norādīja, ka visi, kas ir saistīti “ar tāda mēroga teroraktu”, obligāti tiks sodīti. “Ukrainai ir vajadzīgs miers. Taču teroristi saņems adekvātu atbildi,” pavēstīja Porošenko.

Porošenko uzdevis sasaukt Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sēdi, bet valdībai sniegt palīdzību bojāgājušo ģimenēm.

Jau ziņots, ka Ukrainā teroristi naktī uz sestdienu notriekuši Ukrainas armijas transporta lidmašīnu, nogalinot 49 cilvēkus.

“Naktī no 13. un 14.jūniju, nosēžoties Luganskas lidostā, teroristi ciniski un zemiski no lielkalibra ložmetēja atklāja tieša tēmējuma uguni pa Ukrainas Bruņoto spēku gaisa spēku militāro transporta lidmašīnu “Il-76″, kas veda personālsastāvu nomaiņai. Lidmašīnā atradās karavīri, tehnika, ekipējums un produkti,” teikts Ukrainas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Lidmašīnā bez apkalpes atradās 30 ukraiņu desantnieki, ziņo UNIAN. Kā vēsta organizācijas “Informatīvā pretestība” vadītājs Dmitro Timčuks, teroristu pozīcijās, no kurām tika šauts uz lidmašīnu, atrastas trīs zenītraķešu “Igla” palaišanas iekārtas, no kurām divas ir izšautas

Pagājušās diennakts laikā Ukrainas austrumu robežas posmus, kas atrodas promaskavisko kaujinieku kontrolē, novērota transporta kolonnu iebraukšana Ukrainas teritorijā, kuras no gaisa piesedz Krievijas armijas aviācija, vēsta Timčuks.

Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, no Krievijas puses tiek pielikti pūliņi, lai iekļūtu Ukrainas teritorijā un izvestu nogalinātos un ievainotos teroristus.

“Apdzīvotajā vietā Djakovo ir gatavi nosūtīšanai uz Krieviju 80 likvidēti teroristi. Tie ir krievu algotņi, kas gājuši bojā pretterorisma operācijas gaitā,” teikts organizācijas paziņojumā. Savurmogilas un Dmitrovkas rajonos nogādāti aptuveni 250 teroristu līķi un vēl 300 ievainotie.

“Antracitā kaujinieku rindās ir panika, lai evakuētu uz austrumiem, tiek gatavotas ievainoto kolonnas, tāds pats noskaņojums vērojams Severdoņeckā. Tā dēvētie “kazaki”, kas uzstājas teroristu pusē, steigšus pamet savas pozīcijas Dmitrovkas un Djakovo apdzīvotajās vietās,” norāda Timčuks.

Savukārt ASV valsts departaments apstiprinājis ziņas, ka Krievija uz Ukrainu nosūtījusi savus tankus un smago tehniku ar bruņotiem kaujiniekiem, vēsta „Ukrainskaja pravda”, atsaucoties uz „The New York Times”.

Pēc Valsts departamenta ziņām, trīs tanki Т-64, vairākas raķešu palaišanas iekārtas un citas militārā transporta vienības šķērsoja Ukrainas robežu Sņežnojes rajonā.

„Tas nav pieņemams,” paziņoja ASV Valsts departamenta pārstāve Marī Harfa un norādīja, ka Krievijas nevēlēšanās deeskalēt situāciju Ukrainā novedīs pie jaunām sankcijām.

Viņa arī teica, ka ir pārliecināta – Krievija paziņos, ka tie nav Krievijas tanki, bet gan pašas Ukrainas tanki. Tomēr ASV zina, ka tādu tanku Ukrainai nav.

ASV medijs atzīmē arī, ka tanki Т-64 nav Krievijas armijas aktīvā lietošanā, tomēr tie līdz šim atrodas Krievijas armijas poligonos valsts dienvidrietumos. „Mums ir arī informācija, ka Krievija valsts dienvidrietumos savilkusi daudz raķešu palaišanas iekārtu,” teikts ASV Valsts departamenta paziņojumā.

 

Komentāri (13)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu