Kerijs draud Krievijai ar sankcijām Ukrainas vēlēšanu izjaukšanas gadījumā • IR.lv

Kerijs draud Krievijai ar sankcijām Ukrainas vēlēšanu izjaukšanas gadījumā

39
ASV valsts sekretārs Džons Kerijs. Foto: AFP/LETA

ASV grasās pārtraukt pašreizējos kontraktus ar Krievijas ieroču uzņēmumu „Rosoboroneksport”

Ja Krievija un tās sabiedrotie Ukrainā izjauks prezidenta vēlēšanas, ASV un tās sabiedrotie Eiropā ieviesīs sankcijas pret Krievijas ekonomikas nozarēm, brīdinājis ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

“Mēs uzsveram, cik svarīgi ir sarīkot brīvas un taisnīgas 25.maijā paredzētās vēlēšanas visā Ukrainas teritorijā, tai skaitā, kas nav mazsvarīgi, arī tās austrumu reģionos,” preses konferencē Londonā pēc tikšanās ar Eiropas ārlietu ministriem pavēstīja Kerijs.

Viņš aicināja Krieviju ar cieņu attiekties pret ukraiņu tautas gribas izpausmi un norādīja, ka “mēs atbalstām valdību Kijevā tās nopietnajos, konkrētajos plānos palielināt reģionu autonomiju”, vēsta LETA/Korrespondent.net.

Arī Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs tajā pat preses konferencē izteicās, ka “Krievijas uzvedība pret Ukrainas vēlēšanām noteiks, vai pret to tiks noteiktas daudz plašākas ekonomiskās un tirdzniecības sankcijas”.

“Mēs visi piekrītam turpināt gatavot sankcijas, tajā pat laikā aicinām Krieviju pārtraukt jebkuras darbības, kas vērstas uz vēlēšanu izjaukšanu, un virzīties pa miera ceļu,” sacīja Heigs.

Tikmēr ASV Kongresa Senātā ceturtdien iesniegts likumprojekts, kas paredz pārtraukt pašreizējos kontraktus ar Krievijas uzņēmumu „Rosoboroneksport” un liedz slēgt jaunus līgumus par ieroču piegādi, ziņo UNIAN. Dokuments ir „Akts par embargo ieviešanu 2014.gadā Krievijas bruņojumam”.

Likumprojekta autori atzīmē, ka viņu mērķis ir palielināt spiedienu pret Krieviju saistībā ar notikumiem Ukrainā.

Likumprojekts paredz arī, ka tiks aizliegta jebkāda veida kontraktu slēgšana ar ASV vai citām ārvalstu firmām, kas sadarbojas ar Krievijas ieroču eksportētājiem.

ASV likumdevēji ne reizi vien jau mēģinājuši ieviest sankcijas pret Krievijas valsts ieroču eksporta uzņēmumiem, kurus amerikāņi vaino ieroču piegādēs Sīrijas un Irānas režīmiem. „Šī konkrētā ekonomiskā sankcija radīs nopietnus zaudējumus Krievijai, nenodarot postu ASV ekonomikai,” teicis viens no likumprojekta autoriem senators Dens Koutss.

 

Komentāri (39)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu