Saņemti spridzināšanas draudi 9.maija pasākumos (papild.) • IR.lv

Saņemti spridzināšanas draudi 9.maija pasākumos (papild.)

50
Pērngada 9.maijā. Foto: Andrejs Baburovs, LETA

Drošības policija aicina aizliegt “Krievu maršu” 9.maijā

Vairāki Latvijas interneta ziņu portāli, plašsaziņas līdzekļu redakcijas, kā arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) saņēmuši anonīmu vēstuli, kurā pausti draudi veikt pašnāvnieka spridzināšanas aktu, ja šā gada 9.maijā notiks pasākums pie Uzvaras pieminekļa, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Ņemot vērā šo informāciju, Drošības policija (DP) nosūtījusi vēstuli Valsts policijai (VP), rekomendējot pievērst pastiprinātu uzmanību pasākuma apmeklētāju kontrolei, lai nodrošinātu, ka 9.maija pasākumu Uzvaras parkā neapmeklē personas ar šaujamieročiem, spridzekļiem, sprādzienu imitējošiem un pirotehniskiem līdzekļiem, viegli uzliesmojošām un indīgām vielām un citiem priekšmetiem, kurus varētu izmantot vardarbīgai rīcībai.

Īpašu uzmanību nepieciešams pievērst pasākuma apmeklētāju līdzi paņemtajām lielajām somām, mugursomām un aizdomīgiem priekšmetiem, nodrošinot, ka tie netiek ienesti pasākuma norises vietā, to pārbaudē iesaistot kinologus, uzsver DP.

DP brīdina, ka 9.maija pasākumu laikā iespējami arī citi pārkāpumi, piemēram, mēģinājumi izmantot bijušās PSRS, bijušo PSRS republiku vai nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus un himnas, nacistisko svastiku, SS zīmes un padomju simbolus – sirpi un āmuru līdz ar piecstaru zvaigzni. Šo simbolu izmantošana saskaņā ar Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumu ir aizliegta.

Patlaban Latvijas iedzīvotājiem nevajadzētu bažīties par to, ka tiek gatavotas masveida provokācijas un sagaidāma vardarbības eskalācija 9.maijā pieteiktajos pasākumos, pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Ministrs neizslēdza iespēju, ka arī šogad kā katru gadu ir atsevišķi indivīdi un grupas, kuras varētu mēģināt provocēt situāciju, lai to destabilizētu un radītu nekārtības, taču Valsts policija (VP) ir tam sagatavojusies.

VP kā vienmēr strādās pēc speciāla plāna, kura gala redakcija vēl nav gatava. Situācija pastāvīgi tiek monitorēta, un pastāv iespēja, ka izmaiņas tajā tiks ieviestas burtiski pirms pasākuma.

DP aicina aizliegt “Krievu maršu”

Rīgas pašvaldība saņēmusi negatīvu Drošības policijas (DP) atzinumu par biedrības “Rodina” piektdien, 9.maijā, ieplānoto “Krievu maršu”, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē.

DP norāda, ka pasākuma laikā pastāv būtiski sabiedriskās drošības un kārtības apdraudējumi, kas var izraisīt nekārtības, tāpēc DP aicina Rīgas pašvaldību aizliegt “Krievu maršu”, pastāstīja pašvaldības pārstāvis Uģis Vidauskis.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) teica, ka otrdien plānotā tikšanās ar biedrības “Rodina” pārstāvjiem tiks pārcelta uz 7.maija plkst.9, jo ar biedrības pārstāvjiem telefoniski pagaidām nav izdevies sazināties.

Atbilstoši likumdošanai, lai izvērtētu pasākuma radītos drošības riskus, tā organizatori uzaicināti uz sarunu, lai lūgtu sniegt komentārus par pasākuma mērķi un nolūku, par izplatītajiem uzaicinājuma tekstiem, kā arī sniegtu savu viedokli par Drošības policijas atzinumā pausto. “Ja biedrības pārstāvji nedosies rokā, lēmumu nāksies pieņemt bez viņu klātbūtnes,” teica Radzevičs. Izpilddirektors pagaidām atteicās atbildēt uz jautājumu, vai pašvaldība biedrības gājienu gatavojas aizliegt.

Radzevičs otrdien bija uzaicinājis uz tikšanos “Rodina” pārstāvjus, lai pārrunātu biedrības pēdējā laikā izplatīto informāciju un veiktās aktivitātes sociālajos tīklos.

Biedrība sociālajos tīklos izplatītajā uzaicinājumā uz “Krievu maršu” paudusi, ka krievi ir Latvijas senākā pamatiedzīvotāju tauta un krievu valoda ir Latvijas valsts valoda. Tāpat paziņojumā minēts, ka Rīgā 60% iedzīvotāju ir krievi, bet valstī kopumā – 40%. “Rīga – mūsu pilsēta, Latvija – mūsu zeme. Krievi nepadodas!” teikts aicinājumā.

Biedrības mājaslapā atrodami Tatjanas Ždanokas izteikumi, ka “saskaņa ir ilūzija, nepieciešami protesti”, kā arī Iļjas Kozireva apgalvojumi, ka “ar ienaidniekiem nav jēgas veikt pārrunas, izņemot pārrunas par padošanos”. “Mūsu ienaidnieki ir apņēmušies veikt asimilāciju līdz pēdējam cittautietim, neielaižoties ar mums pārrunās. Saprotot, ka mums ir darīšana ar ienaidniekiem, mums ir ievērojami vieglāk izvēlēties,” teikts Kozireva publicētajā paziņojumā.

Reaģējot uz musinošajiem uzsaukumiem, dzejniece Liāna Langa 3.maijā vērsusies DP, aicinot nepieļaut krievu maršu 9.maija pasākumos Rīgā. “Aicinu nepieļaut Latvijas valstiskumam naidīgo un sabiedrību šķeļošo krievu maršu 9.maijā,” pavēstīja dzejniece. Kā iemeslu aizliegt krievu maršu viņa min “Rodina” mājaslapā pausto – uzsaukums piedalīties gājienā saturot melīgus faktus un esot klaji agresīvs.

DP vērsusies arī bijusī Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Liene Cipule, kura norāda, ka “Krievu maršs” savā aicinājumā izmanto melīgu propagandu, kuras saturs mudina uz agresīvu un mērķtiecīgu rīcību. Tāpat biedrības mājaslapā ievietota videofilma, kas sagroza Latvijas vēstures faktus, un aicinājumi atgūt it kā krievu zaudētās tiesības Latvijā.

Cipule norāda, ka krievu tauta nav senākā Latvijas teritorijā dzīvojošā tauta, turklāt Rīgā krievvalodīgie, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, ir 39,51%, nevis 60% no iedzīvotāju kopskaita, bet Latvijā kopumā – 26,9%, nevis 40%. Savukārt etniskie krievi-Latvijas pilsoņi Latvijā ir aptuveni 18%. Pamatojoties uz meliem par krievu skaitu un izcelsmi Latvijā, cilvēki tiek aicināti pārņemt varu Latvijā pēc etniskiem principiem, tāpēc Cipule aicina nepieļaut šāda gājiena norisi, noskaidrot un sodīt tā organizatorus par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu.

Pārdaugavā pie pieminekļa Padomju armijas karavīriem 8.maijā un 9.maijā notiks tradicionālie biedrības “9maijs.lv” rīkotie pasākumi, lai atzīmētu “fašisma sagrāves dienu”. Šiem pasākumiem 9.maijā plkst.18 grasās pievienoties arī “Rodina”, rīkojot krievu skolu atbalsta gājienu, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē. Plānots, ka gājienā piedalīsies ap 100 cilvēku. Tas sāksies Strēlnieku laukumā un virzīsies pāri Akmens tiltam, lai pievienotos 9.maija pasākumam.

“Rodina” dibināta 2004.gada augustā. Tās darbības mērķi ir “Latvijas krievu kultūras lingvistiskās kopienas pārstāvēšana, tā tiesību un interešu aizstāvēšana”, kā arī krievu nacionālās identitātes saglabāšana un attīstība Latvijā, sabiedrisko un jaunrades pasākumu un projektu organizēšana. Biedrības galvenās amatpersonas ir Mihails Averins, Eduards Gončarovs, Vadims Ivanovs, Grigorijs Suhovejenko un Aleksandrs Žguns.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (50)

jmaklakovs 06.05.2014. 14.35

Iesaku Krievu marša pasākumus: sākums 10.00 pie U.P. Mītiņš. Gājiens līdz Makdonaldam un pēdējā rietumu maltīte. 12.00 savākšanās pie Maskavas nama marša sākums. Maršruts Rīga-Latvijas robežas otra puse. Nobeigumā tēvijas zemes bučošana un izklīšana.

+30
0
Atbildēt

7

    Amis > jmaklakovs 06.05.2014. 16.59

    nomale

    Malacis. Lasot šķiet esi ne WWII, staļinisma un GULAG apoliģēta, Zatļera un viņa līdzskrējēja, čekistu pazemotā Dombrovska, bet NA atbalstītājs.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    kkreslins > jmaklakovs 06.05.2014. 17.18

    perfekti

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > jmaklakovs 06.05.2014. 15.12

    zanE …un mēs varētu svinīgi izvadīt – mājot ar lakatiņiem…

    _________________________________

    Par daudz goda!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > jmaklakovs 06.05.2014. 17.11

    pētnieks. Nē, es, tāpat kā tu, neesmu NA atbalstītājs, bet atšķirībā no tevis es atbalstu lielāko daļu viņu ideju.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > jmaklakovs 06.05.2014. 15.17

    ….nu, neskaud!… :)

    …ja bija, kas sagaida ar ziediem un tankus bučoja – vai tad mēs nevaram pieklājīgi arī izvadīt?…cкатертью дорожка…. :)

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > jmaklakovs 06.05.2014. 15.55

    Ločmelim ar savu ceļa nūju būs jāiet pa priekšu un jāpašķir Zilupes ūdeņi!

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > jmaklakovs 06.05.2014. 15.10

    …un mēs varētu svinīgi izvadīt – mājot ar lakatiņiem….beidzot būtu pienācis vienprātības mirklis…. :)

    +11
    0
    Atbildēt

    0

Ligiña Doniña 06.05.2014. 14.59

Biedrības galvenās amatpersonas ir Mihails Averins, Eduards Gončarovs, Vadims Ivanovs, Grigorijs Suhovejenko un Aleksandrs Žguns.————————–

Tīklā var uzzināt visu par šo neliešu draugiem un paziņām. Tai skaitā tur apgrozās Lindermans, Gapoņenko, Girss, Osipovs un visa pārējā fašistikā Kremļa atbalstītāju banda. Ir atrodamas arī viņu darba vietas un cits info. Valsts drošības jautājumos šie ir pirmais 5 kolonnas ešalons, kuri ir Kremļa finansēti provokātori un potenciālie terora izraisītāji. Atbildes soļiem jābūt stingriem! Latvieši droši var protestēt, lietojot lozungu “Fašismam nē”, visās ES un pasaules organizācijās.

+19
0
Atbildēt

0

Ligiña Doniña 06.05.2014. 17.11

“Spridzinātāji” ir kārtējā Kremļa izgudrotā provokācija.Pāši arī izplata, paši uz sevi šauj, viss kā Ukrainā.

+14
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu