Augstākā rada vēršas pie Ukrainas suverenitāti garantējušajām valstīm • IR.lv

Augstākā rada vēršas pie Ukrainas suverenitāti garantējušajām valstīm

33
Foto: LETA/ITAR-TASS

Ja notiks konflikta eskalācija, Ukraina lūgs valstis garantus panākt steidzamas ANO Drošības padomes sēdes sasaukšanu

Sakarā ar krīzi Krimā, kur atbilstoši Ukrainas iekšlietu ministra Arsēna Avakova vārdiem faktiski sācies bruņots Krievijas iebrukums, Ukrainas Augstākā rada piektdien vērsusies pie valstīm Ukrainas drošības un teritoriālās vienotības garantiem, vēsta LETA/NBN.

“Diemžēl, neraugoties uz mūsu aicinājumiem un paziņojumiem iepriekšējā sēdē, šī konflikta eskalācijā tieši sākuši līdzdarboties Krievijas Federācijas bruņoto spēku karavīri,” sacīja parlamenta spīkers un valsts pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs.

Krievijas kaujinieki pārvietojas pa Krimu ar ieročiem, maršrutus ar Ukrainas armiju nesaskaņojot, sacīja spīkers.

“Pagājušajā naktī ar automātiskajiem ieročiem bruņojušies teroristi – atbilstoši mūsu specdienestu vērtējumam tie ir profesionāli karavīri – mēģināja pārņemt kontroli pār Krimas lidostām,” sacīja spīkers.

Parlaments pieņēmis aicinājumu valstīm Ukrainas suverenitātes garantiem, balstoties Memorandā par drošības garantijām sakarā ar Ukrainas pievienošanos līgumam par kodolieroču neizplatīšanu.

1994.gadā, kad Ukraina atteicās no saviem kodolieročiem, ASV, Krievija un Lielbritānija Budapeštā parakstīja memorandu, apņemoties garantēt Ukrainas suverenitāti un robežu negrozāmību.

Piektdienas paziņojumā Ukrainas parlaments aicina Krieviju atturēties no pretenzijām pret Ukrainas suverenitāti un teritoriālo vienotību un atteikties no Ukrainas separātisma atbalstīšanas.

Ja notiks konflikta eskalācija, Ukraina lūgs valstis garantus panākt steidzamas ANO Drošības padomes sēdes sasaukšanu ar mērķi sniegt palīdzību Ukrainai kā valstij, kas ir kodolieroču neizplatīšanas programmas dalībniece.

Bruņoti cilvēki – atbilstoši Avakova un citu Ukrainas atbildīgo amatpersonu teiktajam un mediju ziņām tie ir Krievijas karavīri – Krimā piektdien ielenkuši Sevastopoles Belbekas lidostu, kur atrodas Ukrainas armijas daļa. Bruņoti cilvēki ielenkuši arī Krimas galvaspilsētas Simferopoles lidostu un Ukrainas robežsardzes krasta apsardzes vienību Balaklavā.

Ukrainas iekšlietu ministrs Avakovs piektdien paziņoja, ka Krimā sācies bruņots Krievijas iebrukums.

Sevastopolē bāzētās Krievijas Melnās jūras flotes preses dienests noliedzis informāciju, ka Belbekas lidlauka blokādē piedalītos Melnās jūras flotes karavīri.

“Nekādas Melnās jūras flotes vienības uz Belbekas rajonu nav sūtītas un nebūt nav piedalījušās tā blokādē,” sacīja flotes oficiālais pārstāvis.

 

 

Komentāri (33)

alexander 28.02.2014. 12.53

Pareiza rīcība, saņemot šādu lūgumu, Budapeštas memoranda valstīm jārīkojas un sākotnēji jānoskaidro, kuras valsts bruņotie spēki nesankcionēti pārvietojas Ukrainas teritorijā un ir ieņēmuši tās objektus. Kas nozīmē, ka ASV un Lielbritānijas pārstāvjiem šis fakts ir jāfiksē un pašiem jāpārliecinās, cik ticami ir Krievijas apgalvojumi par to, ka tā nav saistīta ar šiem militāristiem. Būtībā visefektīvākais būtu diplomātiski panākt, lai maskas krīt un pēc tam varēs konstatēt Budapeštas memoranda ievērošanu vai pārkāpumu, un attiecīgi spert nākamos soļus. Pagaidām šķiet, ka militārā konflikta provokatoru plāns izstrādāts, sagaidot Ukrainas impulsīvu reakciju, lai varētu uzsākt karadarbību, bet ne Ukrainas centienus diplomātiski risināt šo konfliktu. Tādēļ jāvēl Ukrainas valdībai un Radai, lai konflikta risinājums diplomātiskā ceļa virzās un izdodās. Bet par emocionālu un sirreālu noskaņu šodien šķiet, gādās bezvēsts prombūtnē esošais Janukovičs, kurš solījis sniegt kaut kādus paziņojumus.

+21
-4
Atbildēt

3

    Zoņtiks > alexander 28.02.2014. 16.53

    Pardon, bet kur Masļenkos ir provokācijas no Latvijas puses??

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > alexander 28.02.2014. 18.12

    Tev ir info, kāds bija šīs “operācijas” sākotnējais mērķis? Tak ne jau iet ciemos pie latviešiem kandžu padzert?

    Iespējams, kaut kas nesanāca tieši tā, kā plaānots, piemēram, robežsargi nevienu NKVD-ešņiku nenošāva, līdz ar to nevarēja brēkt par aptrakušajiem “liellatviešiem”, kas traucē mierīgo PSRS jauncelsmi.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > alexander 28.02.2014. 13.01

    Ukraiņiem šobrīd pats svarīgākais neatkārtot karstasinīgā Saakašvili kļūdas, nedot iemeslu “miera uzturētājiem”.

    Tad jau viss būs kārtībā, varbūt gan ne uzreiz. Tagad Krievija tikai gaida pāris desmitus līķu, lai varētu mesties “nodrošināt savu pilsoņu drošību”.

    Interesanti, bet “provokācijas” no PSRS/Krievijas puses tiek gandrīz vienmēr izspēlētas, pirms iebrukumiem, tā bija jau pirms Somijas “Ziemas kara” – Mainilas incidents, kad aptrakušie somi naidā sākuši apšaudīt nabaga PSRS, tā bija pat Latvijas gadījumā 1940. gadā – Masļenki, tā bija arī ar Saakašvili…

    Kaut kā patīk pelēm lāci provocēt:)

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 28.02.2014. 13.19

Ukrainai, no vienas puses, jāpamanās neuzkāpt uz Gruzijas grābekļa, no otras puses, nesamierināties ar atklātu militāro intervenci.

Šķiet, Ukraina dara visu pareizi – visos līmeņos informē pasauli par ārēju spēku bruņotu uzbrukumu. Uz provokācijām neatbild. Atkal jau spēles rezultāts par labu Ukrainai.

+15
0
Atbildēt

5

    Inese > silvija_vitina 28.02.2014. 13.22

    Vai kādu pasaulē maz interesē, par ko informē patreizējā neliģitīmā Ukrainas vara?

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    Inese > silvija_vitina 28.02.2014. 17.01

    Labdien. Izpildvara ir neliģitīma, likumdevēju pieņemtie lēmumi – nelikumīgi. Prezidenta vēlēšanas noteiktas, pārkāpjot likumus.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > silvija_vitina 28.02.2014. 13.26

    Diemžēl nē. Atteikšanās piegriezt rašisma ruporus rāda, ka Rada ir kapitulantiska.

    http://lenta.ru/news/2014/02/28/channels/

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > silvija_vitina 28.02.2014. 16.58

    “neliģitīmā Ukrainas vara”

    ===

    Kādā ziņā “neleģitīma”? Parlaments ir vēlēts. Pēc dažiem mēnešiem būs arī jauns vēlēts prezidents. Pavisam normāla pārejas perioda vara. Diez vai var kaut kādu leģitimitāti piešūt masu slepkavam, lai kā KF necenstos

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > silvija_vitina 28.02.2014. 17.41

    Nerunā muļķības, vienīgais vēlētais pārstāvniecības orgāns, kas nav zaudējis leģitimitāti (vismaz ne pilnībā) ir Rada, Janukovičs ir noziedznieks, kas varēs savu dzīvi aizvadīt kādā vasarnīcā pie Maskavas un reizēm aizceļot uz kādu KF satelītvalsti, cerot, ka Putins dzīvos mūžīgi vai ka šams netiks pret kaut ko diplomātiski ietirgots.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Timurs Čuntonovs 28.02.2014. 15.10

Sākas draudzīgās kaimiņvalsts Krievijas realizētā atbrīvošanas operācija – līdzīgi kā 1940.gads Latvijā.

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu