Zaglim jāsēž, slepkavam - ne? • IR.lv

Zaglim jāsēž, slepkavam – ne?

29
Pie Ukrainas prezidenta pils sestdien pulcējas masu mediju pārstāvji. Foto: EPA/LETA
Didzis Šēnbergs

Aicinu arī Latviju rīkoties pret Ukrainas noziedzīgo varu

Eiropas Savienība ir vairāk kā tikai ekonomika – Eiropa ir apgaismība un humānisms. Atmodas laikā domājām, ka Rietumvalstīm ir pienākums nākt palīgā. Rietumvalsts ir arī Latvija: morāli pienākumi tagad ir mums.

Janukoviča režīms – bruņota spēka lietošana pret miermīlīgiem pilsoņiem, kas vēlējās dalību Eiropas Savienībā. Ap simtu nogalināto, arī no snaiperu lodēm, simtiem sakropļoto, ievainoto; ziņo par nolaupītajiem, spīdzinātiem, gatavību galvaspilsētā slepkavot ar armiju. Kad 1991.gada 17.janvārī avīze „Latvijas Jaunatne” pieminēja 1989.gada Tjaņaņmiņa asinspirti Ķīnā, mēs, latvieši, zinājām, kas ir specvienību kā OMON vai „Berkuta” ložu sūtīšana pret tautu barikādēs.

Nekas tāds Eiropai nav pieņemams: nedrīkst sarunās jaukt upuri ar bendi. Ja diktatora Janukoviča režīmu neuzskata par noziedzīgu, tad retorika citu autoritāru vadoņu sakarā ir mutes un tastatūras dzesēšana.

Jebkura Latvijas pozīcija, kas neparedz režīma beigšanos, nekavējoties Janukovičam atkāpjoties, nav pieņemama. Un secība – „vakar Gruzija, šodien Ukraina, rīt Latvija?” mums zināma.

Tiesību sistēmā noziegumi pret cilvēci skaidri tuvojas universālajai jurisdikcijai. Piemēram, par noziegumiem Čīlē pret diktatoru Pinočetu 1998.gadā kriminālprocesu ierosināja Spānijas tiesa, apcietināja viņu Anglijā. Ja 18.gadsimtā Emēra de Vatēla „Tautu tiesībās” tā bija ideja, tad kopš 1969.gada Vīnes konvencijas 53.paragrāfa imperatīvo normu jeb jus cogens esība ir nostiprināta. Pinočeta precedentā Lordu palāta lēma, ka valstu galvām šādās reizēs nav imunitātes (Regina v. Bow Street Metropolitan Stipendiary Magistrate, ex parte Pinochet Ugarte, 1998).

Tas ir veids, kā ar noziegumiem pret cilvēci rīkojas civilizētas prokuratūras – ierosina lietu. Ne jau kredītkaršu iesaldēšana un aizliegums apmeklēt Rīgas un Parīzes operas ir sods par masu slepkavību. Ārlietu ministram un mūsu prokuroriem jārīkojas.

Autors ir Eiropas tiesību institūta pētnieks

 

Komentāri (29)

esmeralda_se 22.02.2014. 15.23

ES ārpolitika 99% gadījumu ir neizlēmības, pārprastas tolerances un samiernieciskuma paraugs, tā ir šoreiz, tā būs arī tad, kad pienāks mūsu, Latvijas, kārta putinistu sarakstā.

+12
-1
Atbildēt

0

dro 22.02.2014. 14.55

Šo rakstu vajag aizsūtīt Bērziņam un Āboltiņai uz Sočiem:))

+15
-6
Atbildēt

3

    Þanis Bezmers > dro 22.02.2014. 17.30

    Un piedevām kolaboranti.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Antra > dro 24.02.2014. 09.44

    lno

    Šo rakstu vajag aizsūtīt Bērziņam un Āboltiņai uz Sočiem:))

    V/ZRP nav lasītāji, viņi ir rakstītāji.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > dro 22.02.2014. 17.07

    Es gan domāju, ka šo rakstu vajag aizsūtīt Sudrabai, kura te kārto kaut kādu aizdomīgi tautas kustību bez skaidra mērķa, vismaz tautai, tāpat aizdomīgs ir Bondars, kurš tikko izveidoja Reģionu partiju. Lūk, īstie revizionisti.

    Protams, to mēs vēl nevaram zināt kādas instrukcija ssaņēmis Bērziņš, jo diezvai Āboltiņai bija gods tikties ar caru.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

dro 22.02.2014. 16.30

Maidans audzina politiķus: 02.30 Виталий Кличко извинился перед Майданом за то, что пожал руку Виктору Януковичу.

+10
-3
Atbildēt

1

    Ligita Melece > dro 24.02.2014. 02.15

    Ino! Cik jauki būtu ja Tu nerakstītu okupantu-fašistu valodā! Mēs kuri nesaprotam to valodu…..tikai “suņu valodu”!!!

    Bet arī ĻOTI riebīgi/nesaprotami ka IR redakcija, tik pieradusi pie okupantu-fašistu valodas ka neviens uz to nereaģē!!!!!!

    IEMESLS UZTEIK IR????

    J

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu