Nākamnedēļ atvadīsies no Margaritas Stārastes (papild.) • IR.lv

Nākamnedēļ atvadīsies no Margaritas Stārastes (papild.)

12
Margarita Stāraste. Foto: Nils Erdmanis-Stārasts, speciāli Ir.lv

 

Atvadīšanās no rakstnieces un mākslinieces Margaritas Stārastes notiks 25.februārī Dailes teātra Mazajā zālē no plkst.11 līdz plkst.12.30, aģentūru LETA informēja kultūras ministres Dace Melbārdes padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dagnija Grīnfelde.

Stārasti apbedīs Pirmajos Meža kapos Mākslinieku kalniņā. Pulcēšanās pie Pirmo Mežu kapu centrālās ieejas sāksies plkst.13.30. Pēc Margaritas Stārastes ģimenes lūguma, Kultūras ministrija lūdz medijus un pavadītājus Dailes teātrī nefotografēt un nefilmēt.

Jau ziņots, ka otrdienas rītā mirusi māksliniece un bērnu rakstniece Margarita Stāraste-Bordevika (dzimusi Barvika), savā “Twitter” kontā ziņo “Zvaigzne ABC” valdes priekšsēdētaja Vija Kilbloka.

“Šorīt pa saules taciņu uz debesu mājām ir aizceļojusi Margaritas Stārastes dvēselīte! Paldies, mūsu bērnības prieka radītājai!” raksta Kilbloka.

Stāraste mirusi šorīt plkst. 8.30. Rakstniece vēlējusies, lai viņas pēdējā atdusas vieta būtu Pirmo Meža kapu mākslinieku kapu kalniņā, un patlaban tiek kārtotas nepieciešamās formalitātes, lai to īstenotu, aģentūrai LETA stāstīja Kilbloka.

Viena no ievērojamākajām latviešu bērnu grāmatu ilustratorēm nāca pasaulē 1914. gada 2. februārī Vladimirā, Krievijā un šogad atzīmēja 100 gadu jubileju.

Tēva iedvesmota viņa 1933. gadā iestājās Latvijas Mākslas akadēmijā, kur mācījās pie Konrāda Ubāna, Jāņa Kugas un Vilhelma Purvīša. Savukārt izstādēs jaunā māksliniece piedalījās jau no 1937. gada, bet pirmās grāmatas ar Stārastes ilustrācijām iznāca 1942. gadā tā saucamās vācu okupācijas laikā.

Lai arī māksliniece vēl pirms dažiem gadiem bija spara pilna un zīmēja jaunus pasaku tēlus, diemžēl 2008. gadā Stāraste piedzīvoja insultu, zaudējot kustību spējas, „Latvijas Avīzei” pastāstīja mākslinieces mazdēls Nils Erdmanis-Stārasts.

Stārastes izvēlētā ilustrāciju stilistika – apaļās formas, dabas tematika, košo un silto krāsu palete ir atpazīstama uzreiz, un bērniem tā ir tuva un saprotama jau vairākās paaudzēs. Autores darbos sava seja un personība ir ne vien cilvēkiem un dzīvniekiem, bet arī kokiem, augiem un pat dabas parādībām. Stārastes ilustrācijām un tekstiem ir raksturīga pozitīva un sirsnīga emocionālā intonācija, savukārt izvēlētie tēli ir labestīgi un zinātkāri.

Nozīmīga vieta latviešu bērnu literatūrā ir autores radītajiem pasaku tēliem – Zīļukam (M. Stāraste – „Zīļuks”), piparkūku vīriņam Kraukšķītim (M. Stāraste – „Ziemas pasaka”) un zinātkārajām meitenēm – Tincei (M. Stāraste – „Tince grib mācīties”) un Ieviņai (Zenta Ērgle – „Ieviņa Āfrikā”).

Kopumā māksliniece ir ilustrējusi aptuveni 100 gan pašas, gan citu autoru sarakstītu grāmatu (pasakas, tēlojumi, dzejoļi, tautasdziesmas), un viņas darbi tiek publicēti kopš 1942.gada. Pēc vairāku gadu prombūtnes Nīderlandē māksliniece atgriezās Latvijā.

1982.gadā Stāraste saņēma literāro balvu „Pastariņa prēmija”, savukārt 1999.gadā viņas devums bērnu daiļliteratūrā un nopelni valsts labā novērtēti ar Triju Zvaigžņu ordeni.

(papildināta ar bēru dienu)

Komentāri (12)

Andris 18.02.2014. 12.11

Lai māksliniecei gaišs mūžibas ceļš, un lai Margaritas Stārastes stādītais Zīļuks Latvijā izaug par zaļu ozolu birzi!

+7
0
Atbildēt

0

Jolanta Švābe (Stalidzāne) 18.02.2014. 13.30

Bija jaukākā latviešu bērnu rakstniece un ilustratore. Lai viņai vieglas smiltis!

+4
0
Atbildēt

0

Alise 18.02.2014. 13.59

Lai vieglas smiltis!

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu