Jaungada uzrunā Ilvess mudina pilsoņus nenoniecināt savu valsti • IR.lv

Jaungada uzrunā Ilvess mudina pilsoņus nenoniecināt savu valsti

16
Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess Rūjienā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Igaunijas prezidents: cilvēki ir pārtraukuši cits citu cienīt

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess Jaungada uzrunā mudinājis pilsoņus nenoniecināt savu valsti un saprast, ka Igaunijā ir daudz kā tāda, par ko kaimiņi to apbrīno, vēsta “Postimees Online“.

“2013.gadā mēs uzzinājām, ka mūsu, tas ir, Igaunijas, bērni ir vieni no vislabāk izglītotajiem pasaulē. Viņi ir pārāki vairākās jomās, kas sola panākumus nākotnē, – lasīšanā, matemātikā, zinātnē. Kad Igaunijas bērni dalīja pirmo vietu ar Somiju, es lasīju virsrakstus no Austrālijas līdz Savienotajām Valstīm un Apvienotajai Karalistei, kas vēstīja par neticību, ka “pat Igaunijā” bērniem ir labākas sekmes nekā viņu valstīs, un tā ir zināmas neziņas pazīme.”

Kaut arī tas ir saprotams, ka Igaunija nav pazīstama it visur, tomēr šādas noniecinošas piezīmes, pirmkārt, ir muļķības pazīme.

“Bet vai arī mēs paši neiekrītam šajās lamatās? Mēs runājam slikti par savu valsti, pat nezinot, ko mēs runājam, un uzskatām, ka citur ir labāk. Tomēr arvien vairāk cilvēku uzzina, ka patiesībā nebūt nav labāk,” sacīja Ilvess.

Līdzās mūsu bērnu talantiem mēs šogad esam “atklājuši”, ka esam radījuši kaut ko unikālu, ko arī citas valstis vēlas, norādīja prezidents.

“Mūsu valsts e-risinājumi, lietas, kuras mēs uzskatām par normālām un pie kurām esam pieraduši, – tādas kā elektroniskie banku pakalpojumi, e-skola, e-nodokļu dienests, e-vēlēšanas, digitālās receptes -, tās citur tiek uzskatītas par brīnumiem un neiespējamiem sasniegumiem. Un tiek uzskatītas par tik unikālām, ka arī mūsu kaimiņi grib sākt lietot Igaunijā radītos risinājumus,” sacīja Ilvess.

Viena no problēmām ir tā, ka cilvēki ir pārtraukuši cits citu cienīt – kā savstarpējā saziņā, tā ceļu satiksmē, norādīja prezidents.

“Cilvēkiem pašiem ir daudz lielāka ietekme uz mūsu ikdienas dzīvi nekā Rīgikogu. Aplūkosim situāciju uz ceļiem kā piemēru. Tā nav valsts, valdība vai slikta sagadīšanās, kas uztriecas virsū no pretējā virziena. Tas ir kāds cits cilvēks, kas ir nolēmis ignorēt noteikumus un citu tiesības uz dzīvību,” skaidroja Ilvess.

“Valdības, Rīgikogu un arī prezidenta pienākums ir radīt apstākļus cienīgai dzīvei, aizsargāt tiesības un uzturēt drošus dzīves apstākļus. Taču mēs nevaram un nedrīkstam iejaukties ikdienas dzīvē. Ikdienas dzīve ir kaut kas tāds, ko mēs radām kopā.”

“Lai jaunajā gadā sekmētos labāk, mēs nedrīkstam pakļauties garlaicībai un nogurumam, kas noved pie saīguma un tad pie dusmām, saindējot visus, kas ir ap mums.”

“Igaunija nekad nebūs pietiekami liela, lai ļautu mums būt dusmīgiem uz saviem līdzpilsoņiem, tas ir, uz mums pašiem, mūsu valsti. Mūsu valdītājiem, esot pie varas astoņus gadus, ir jābūt tikpat vērīgiem un precīziem kā pirmajā dienā. Vai arī kā divas dienas pirms vēlēšanām.”

Ilvess mudināja cilvēkus pamanīt tos, kas ir ap mums.

“Mūsu nav daudz. Katrs ir svarīgs. Katrs ir novērtēts. Rūpēsimies viens par otru un aizsargāsim viens otru. Katram cilvēkam, arī politiķim, tas ir jādara. Jaunais gads katram no mums dod iespēju jaunam sākumam. Izmantosim šo iespēju,” mudināja Ilvess.

Ilvess, kuram Ziemassvētkos apritēja 60 gadu, savus sveicējus aicināja pirms tam viņam nedāvināt nekādas dāvanas, ziņo „Õhtuleht”. Dāvanu vietā viņš aicināja sveicējus ziedot labdarībai. Kopumā labdarībai ziedoti 3250 eiro, vēsta Igaunijas prezidenta preses dienests.

Komentāri (16)

piziks 03.01.2014. 15.25

T. H. Ilvesa šoreiz pateiktā vērti, iespējams, vislabāk var pamanīt delfu krievvalodīgajos komentāros, — ja pret Ilvesu vēršas ar tādu bezspēka naidu Igaunijas un visa igauniskā ienaidnieki, — tātad igauņu prezidentam taisnība.

+10
0
Atbildēt

1

Rinalds Krûklis 03.01.2014. 13.08

Andri, mācies!

+9
-1
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > Rinalds Krûklis 03.01.2014. 23.33

    ——-Ķīps:”(..) un aicinu objektīvi sevi izvērtēt. Un ja tā paņem acis rokā un paskatās, tad sen jau neesam ne gudri, ne čakli. 50 okupācijas gadi ir tā mūs pārveidojuši, ka esam kļuvusi divkosīgi, negodīgi un slinki…”

    ============================================================================

    Kas nepiekrīt, ka līdz 1940.g. latvieši bija, bija…bija, kādi bija.

    Ķenča lūgšana

    http://www.youtube.com/watch?v=-41RwJ9Cqno

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sanšains 03.01.2014. 12.28

Izklausās ļoti līdzīgi mūsu situācijai. Cik jauki būtu, ja šo pamanītu tie daudzie, kuri raduši sevi – latviešus – uzskatīt par unikāli nenovīdīgiem, kašķīgiem un sadarboties nespējīgiem, bet Latviju – par unikāli slikti pārvaldītu valsti!:)

+10
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu