Treneris: Latvijas basketbolā sāksies augšupeja • IR.lv

Treneris: Latvijas basketbolā sāksies augšupeja

24
Latvijas jauno basketbolistu izlase ar sudraba medaļām. Foto: Ieva Lūka, LETA

Latvijas jaunie basketbolisti izcīna sudraba medaļas Eiropas čempionātā

Izcīnītā Eiropas U-20 čempionāta sudraba medaļa Latvijas basketbolā iezīmē augšupejas sākumu, uzskata valstsvienības galvenais treneris Artūrs Štālbergs.

Latvijas izlase turnīra finālā svētdien ar 60:67 zaudēja Itālijai. Šī bija otrā reize valsts basketbola vēsturē, kad Latvijas izlase spēlējusi Eiropas čempionāta finālā, ziņo LETA.

Par sporta nozari atbildīgais izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) apsveicis Latvijas U-20 basketbola izlasi ar izcīnīto Eiropas vicečempionu titulu un rosinās grozīt Ministru kabineta noteikumus, lai izlases dalībniekiem būtu iespējams saņemt prēmijas. “Tā bija skaista cīņa!” tā par finālspēli ar itāļiem sociālajā tīklā “Twitter” raksta Dombrovskis.

“Jebkurā finālā zaudējums rada rūgtuma sajūtu. Zelts Latvijai sen nebija bijis, un šoreiz tas no mums bija 18 minūšu attālumā. Pirmās 20 minūtes piekopām savu spēli, kas ir mūsu ātrais basketbols, bet otrajā puslaikā centos spiest savus spēlētājus skriet un neatturēties no savas spēles,” pēc mača teica Štālbergs. “Redzēju viņu acīs, ka viņi grib un saprot, bet kājas vienkārši nekustējās. Taktiskajā ziņā viss bija kārtībā, bet itāļiem ļoti palīdzēja Amadeo Della Valle, kurš iemeta grūtus metienus pāri sedzēju rokām.”

“Tāds ir sports. Daudzas spēles uzvarējām, bet šodien mazliet pietrūka. Sudraba medaļa arī ir medaļa. Domāju, ka no šī brīža Latvijas basketbolam sāksies jauns periods un augšupeja. Ceru, ka arī lielā izlase šogad kaut ko sasniegs. Tāpat jācer uz U-18 izlasi,” pauda Štālbergs.

“Mūsu basketbola nākotne būs disciplinēti spēlētāji, kas viņos ir jāaudzina no bērna kājas. Tieši disciplīna mūsu komandā ir galvenais jau no pirmās dienas. Ja treneris kaut ko pasaka, tā arī ir jābūt. Tas ir viens no svarīgākajiem faktoriem uzvaru gūšanai. Mūsu komandā problēmu ar disciplīnu nebija, visi ir ar gaišām galvām,” teica treneris. “Komandai par šo turnīru desmit baļļu sistēmā dotu deviņi ar plusu. Desmit būtu tad, ja mēs tiktu pie zelta.”

1935.gadā Latvijas pieaugušo valstsvienība kļuva par pirmajiem kontinenta čempioniem, finālā uzvarot spāņus, bet 1939.gadā tika izcīnīta otrā vieta aiz Lietuvas, taču togad turnīrs tika izspēlēts pēc viena apļa spēlēm bez atsevišķiem mačiem par medaļām. Neviena cita Latvijas vīriešu un sieviešu komanda ne pieaugušo, ne jauniešu un junioru vecumā nekad līdz finālam nav tikusi.

Itālijas basketbolisti U-20 līmenī par Eiropas čempioniem kļuvuši pirmo reizi, bet pirms diviem gadiem izcīnītas sudraba medaļas.

Savukārt čempionāta bronzu izcīnīja Spānija, kas ar 70:63 pārspēja Krieviju. Spānijas U-20 izlase pie Eiropas čempionāta medaļām tikusi septīto reizi pēc kārtas. Iepriekšējos sešos gados komanda izcīnīja vienu zelta, vienu sudraba un četras bronzas godalgas.

Labāko Eiropas komandu astoņniekā Latvijas U-20 basketbolisti iekļuvuši trešo reizi pēc kārtas un ceturto reizi vēsturē, tomēr līdz šim šajā vecuma grupā ceturtdaļfināls ne reizi nebija pārvarēts.

 

Komentāri (24)

alexander 22.07.2013. 10.55

Skaista spēle un izcils sasniegums, kas ļauj cerēt, ka šie puiši reiz izcīnīs arī Eiropas čempionu titulus, atgādinot par 1935. gada sapņu komandas spēku!

+5
0
Atbildēt

1

    Inese > alexander 22.07.2013. 14.29

    Brīnumi notiek. Galu galā, arī Ēģipte ir bijuse Eiropas čempione bakstebolā.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

austrisv 22.07.2013. 08.43

Labs panākums. Prieks par latviešu zēnu sasniegumiem.Protams, žēl, ka nedabūja zeltu, bet nekas, tas vēl priekšā.

+4
0
Atbildēt

1

    cheszz > austrisv 22.07.2013. 12.52

    Pievienojos apsveikumam un piekrītu- lai jau paliek tā izsalkuma sajūta pēc zelta, ko remdēt, kad mūsu sudraba puiši spēlēs lielajā komandā. Galvenais, ir gūta pārliecība, ka varam apspēlēt jebkuru!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu