Ukrainas tiesa atbrīvo 9 protestētājus; opozīcija viļas sarunās (papild.) • IR.lv

Ukrainas tiesa atbrīvo 9 protestētājus; opozīcija viļas sarunās (papild.)

22
Protestētāji Kijevas Neatkarības laukumā aizlūdz par valsti. Foto: AFP/LETA

ES ārlietu ministri gatavojas rotācijas kārtībā uzturēties Ukrainā, lai sekotu notikumiem un veicinātu dialogu

Ukrainas tiesa atbrīvojusi deviņus protestētājus, kas arestēti sadursmēs ar miliciju opozīcijas protestu laikā, ziņo LETA/AFP.

Tikmēr opozīcijas līderi, kuri piektdien tikās ar prezidentu Viktoru Janukoviču, paziņojuši, ka ir vīlušies “apaļā galda” sarunās. Tām, acīmredzot, nav izdevies mazināt spriedzi, kas valda Ukrainā, kur nedēļas nogalē Kijevā gaidāmi gan jauni opozīcijas protesti, gan prezidenta partijas atbalstītāju demonstrācijas.

Jau ziņots, ka Ukrainas opozīcijas protestētāji piektdien balsošanā Kijevas Neatkarības laukumā nolēmuši deleģēt savus līderus apaļā galda sarunām ar prezidentu Viktoru Janukoviču. Šāda balsošana sarīkot pēc politologa Igora Ždanova iniciatīvas, un lēmums pieņemts vienbalsīgi.

Vēl neilgi pirms tam tika ziņots, ka opozīcija joprojām negrasās sēsties pie sarunu galda, iekams Janukovičs nebūs atlaidis valdību un saucis pie atbildības miliciju, kas vērsās pret demonstrantiem.

Kā izdevumam “Segodnya” pastāstījuši opozīcijas avoti, piektdienas mītiņā runātāji uzsvēruši, ka Janukovičam jānodod vēstījums – “spēka scenārijs” pret Ukrainas eirointegrācijas aizstāvju kustību nav pieļaujams.

Bijušā Ukrainas prezidenta Leonīda Kravčuka rīkotajās sarunās piedalās Ukrainas vadības pārstāvji, tostarp pats prezidents Janukovičs, kā arī politisko partiju, arodorganizāciju, studentu kustību pārstāvji, eksperti, radošā un zinātniskā inteliģence.

Jau ziņots, ka Janukovičs piektdien paziņoja, ka grasās personīgi piedalīties bijušā Ukrainas prezidents Leonīda Kravčuka rīkotajās apaļā galda sarunās.

Savukārt Eiropas Savienības ārlietu ministri rotācijas kārtībā plāno doties uz Ukrainu, lai sekotu situācijai valstī un pastāvīgi augstākajā politiskajā līmenī uzturētu dialogu ar Ukrainu. Par to ES varētu lemt pirmdien, 16.decembrī, vēsta aģentūra UNIAN.

Opozīcija atkārtoti uzsvērusi, ka tā negrasās sēsties pie sarunu galda, iekams Janukovičs nebūs atlaidis valdību un saucis pie atbildības miliciju, kas vērsās pret demonstrantiem.

“Šī ir ne tik daudz mūsu nostāja kā Neatkarības laukuma ļaužu nostāja,” apliecināja opozīcijas politiķa Vitālija Kļičko pārstāve.

Analītiķi spriež – patlaban šķiet, ka Janukovičs cenšas iegūt laiku, jo ceturtdien uz Briseli devusies delegācija, bet tajā pašā laikā pats Janukovičs gatavojas otrdien gaidāmajām sarunām ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Kā ceturtdien atzina opozīcijas partijas “Batkivščina” (“Tēvzeme”) parlamenta frakcijas priekšsēdētājs Arsēnijs Jaceņuks, “mūsu galvenais uzdevums ir nepieļaut, ka prezidents Janukovičs vizītes laikā Krievijā piekrīt pievienoties Muitas savienībai”.

Putins ceturtdien paziņoja, ka Ukraina joprojām ir aicināta pievienoties Muitas savienībai, taču Maskava neko neuzspiež Kijevai.

“Mēs nevienam neko neuzspiežam, taču, ja mūsu [ukraiņu] draugi vēlas kopīgi strādāt [pie Muitas savienības], mēs esam gatavi turpināt šo darbu ekspertu līmenī,” uzstājoties ar ikgadējo uzrunu Federālajā sapulcē, ceturtdien sacīja Putins.

Muitas savienībā līdzās Krievijai ietilpst arī Kazahstāna un Baltkrievija, bet šai savienībai vēl plāno pievienoties arī Armēnija un Kirgizstāna.

Vairums analītiķu gan uzskata, ka savienība būs pilnvērtīga tikai tad, ja tai pievienosies arī Ukraina.

(papildināta ar jaunākajām ziņām)

Komentāri (22)

Inese 13.12.2013. 13.57

Ukrainas opozīcija noraida Janukoviča piedāvājumu sākt sarunas
============================

Portāla redaktorei lūgums neizplatīt dezinformāciju. Ukraiņu mediji ziņo pilnīgi pretējo:

Оппозиция идет на круглый стол к Януковичу

Оппозиция намерена принять участие в общенациональном круглом столе “Объединим Украину” в пятницу.

Об этом заявил на митинге в пятницу лидер партии УДАР Виталий Кличко.

“Мы идем на круглый стол”, – сказал он.

Как сообщалось, в пятницу в круглом столе намерен принимать участие президент Виктор Янукович.

Лидер УДАРа перечислил требования оппозиции освободить всех политзаключенных, отправить в отставку правительство Николая Азарова, а также проведения досрочных парламентских и президентских выборов.

По информации СМИ ранее митингующие на Евромайдани в Киеве дали мандат оппозиции пойти на круглый стол с властями. http://gazeta.ua/ru/articles/politics/_oppoziciya-idet-na-kruglyj-stol-k-yanukovichu/531779

+5
-3
Atbildēt

5

    Inese > Inese 13.12.2013. 15.17

    Es organiski neciešu melus!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Inese > Inese 13.12.2013. 14.53

    IR bija vajadzīga vesela stunda(!), lai izlabotu melīgo informāciu. Taču labāk vēlu, nekā nekad!

    Jaunākās ziņas jau ir šādas:

    Как передает корреспондент УНИАН, лидер партии «УДАР» Виталий Кличко, председатель Политсовета ВО «Батькивщина» Арсений Яценюк и лидер ВО «Свобода» Олег Тягнибок зашли на круглый стол во время выступления Президента Украины Виктора Януковича.

    Они сели напротив него. Янукович прервался, поздоровался и продолжил свое выступление. Как сообщал УНИАН, сегодня во Дворце «Украина» проходит Общенациональный круглый стол «Объединим Украину».

    http://images.unian.net/photos/2013_12/1386086847.jpg

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Uldis Babris > Inese 13.12.2013. 15.48

    Malacis! :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Uldis Babris > Inese 13.12.2013. 15.13

    No kurienes Jūsos, biedr Ločmeli, tāds naids un izmisums? :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > Inese 14.12.2013. 09.05

    Ločmelis. Cik esmu palasījis Tavus komentārus, neiecietība pret meliem Tev ir diez gan selektīva :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu