Kinoteātrī "K.Suns" notiek Kanādas inuītu kino dienas • IR.lv

Kinoteātrī “K.Suns” notiek Kanādas inuītu kino dienas

31
Filmas "Knuta Rasmusena dienasgrāmatas"plakāts

Var noskatīties četras Kanādā veidotas filmas

No 29.novembra līdz 1.decembrim, kinoteātrī “K.Suns” norisināsies Kanādas inuītu kino dienas, kuru laikā skatītājiem tiks piedāvātas četras Kanādā veidotas filmas un tikšanās ar aktieri Nataru Ungaluku, raksta aģentūra LETA. 

Aktieris, filmu veidotājs un skulptors Ungalaks, kurš spēlējis trijās no četrām festivālā skatāmajām filmām, Rīgā viesosies šodien. Plkst.14 kinoteātrī “K.Suns” būs iespēja noklausīties viņa lekciju “Autentiskums un kultūras dažādība inuītu kinematogrāfijas un kultūras kontekstā”, kam sekos diskusija un filma “Atanarjuats: Leģenda par Ātro skrējēju”, kurā Ungalaks atveido Atanarjuata lomu. Filma būs inuītu valodā ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviešu valodā. 

Savukārt plkst.19 tiks demonstrēta filma “Dzīvē nepieciešamais”, kurā Ungalaks atveido galveno varoni. Pēc filmas norisināsies diskusija ar skatītājiem. Filma franču un inuītu valodā ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviešu valodā. 

Kanādas inuītu kino dienu apmeklētāji šajā nedēļas nogalē varēs noskatīties pirmo inuītu valodā uzņemto spēlfilmu “Atanarjuats: Leģenda par Ātro skrējēju”, kuras darbība noris pirmā gadu tūkstoša sākumā un vēsta par brāļiem Amakjuaku Stiprinieku un Atanarjuatu Ātro skrējēju, un filmu “Dzīvei nepieciešamais”, kas stāstīs par laiku pagājušā gadsimta 40.gados un 50.gados, kad Kanādas ziemeļos dzīvojošajā inuītu kopienā izcēlās tuberkulozes epidēmija. 

Kopražojumā ar Dāniju veidotā filma “Knuta Rasmusena dienasgrāmatas” aizvedīs skatītāju uz Kanādas ziemeļiem 20.gadsimta sākumā – būtisku pavērsiena brīdi inuītu vēsturē, kad viņi pirmo reizi sastopas ar ieceļotājiem no Eiropas un kristietību. Filmas vēstījuma centrā ir pēdējais izcilais šamanis Ava un Umiks Inuks, kurš vadīja pāreju uz kristietību. 

Savukārt filma “Diena pirms rītdienas”, kas veidota pēc dāņu rakstnieka Jerna Rīla tāda paša nosaukuma romāna, vēstīs par inuītu ģimenes dzīvi 19.gadsimta vidū, kad eiropiešu ierašanās uz visiem laikiem izmaina inuītu kopienas dzīvi. 

Kanādas inuītu kino dienu apmeklējums skolēniem, studentiem un senioriem būs bez maksas, iepriekš izņemot ielūgumus kinoteātra kasē. Ieeja uz pasākumiem ar Ungalaka piedalīšanos būs ar ielūgumiem, ko var saņemt Kanādas vēstniecībā vai kinoteātrī “K.Suns”.

Vairāk informācijas kinoteātra mājas lapā

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu