Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

6
Lielākie protesti kopš Ukrainas 2004.gada Oranžās revolūcijas svētdien Kijevā pulcēja ap 100 tūkstošus cilvēku, lai demonstrētu ukraiņu neapmierinātību ar valdības un prezidenta lēmumu neslēgt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību. Bijusī Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko paziņojusi par beztermiņa badastreika sākšanu, lai ietekmētu prezidenta Viktora Janukoviča izvēli pievienoties Austrumu partnerībai.

Nedēļas notikumi pasaulē


Lielvalstis un Irāna panākušas ilgi gaidītu vienošanos
– turpmākajos sešos mēnešos Irāna apņemas ierobežot savu kodolprogrammu, kā arī cieši sadarboties ar Starptautisko Atomenerģijas aģentūru. Uz Irānu tad tiks attiecināti starptautisko sankciju atvieglojumi. Tādējādi mazinātos starptautiskās sabiedrības bažas par Irānas kodolprogrammas attīstību un rastos apstākļi sarunām par ilgtermiņa vienošanos.

Afganistānas prezidents Hamids Karzai vilcinās parakstīt divpusējā drošības līguma ar ASV galīgo variantu. Vašingtona norāda, ka nevar gaidīt, kamēr paies 2014.gada Afganistānas vēlēšanas, lai to parakstītu. Līgums ļautu noteiktam ASV karaspēka kontingentam palikt Afganistānā arī pēc starptautisko spēku izvešanas 2014.gadā. Afganistānas vecajo sapulce, kas apvieno aptuveni 2500 cilšu vecākos un politiķus, svētdien pārliecinoši atbalstīja šo līgumu un aicināja Karzai to parakstīt.

Sīrijas miera konference notiks Ženēvā 22.janvārī, paziņoja ANO. Iecerēts, ka tajā pirmo reizi tiešās sarunās tiksies Sīrijas valdības un opozīcijas delegācijas. Konference ir «cerības misija», lai izbeigtu 32 mēnešus ilgstošo Sīrijas pilsoņkaru, sacīja ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns. Pilsoņkarš Sīrijā jau ir paņēmis vairāk nekā 100 000 cilvēku dzīvību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu