LNB jaunā digitālā kolekcijā pieejami vēsturiskie skaņu ieraksti • IR.lv

LNB jaunā digitālā kolekcijā pieejami vēsturiskie skaņu ieraksti

36
Publicitātes foto

Patlaban kolekcijā apkopoti gandrīz 300 skaņu ieraksti

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) piedāvā jaunu digitālo kolekciju – Latvijas vēsturiskie skaņu ieraksti, informē LNB Audiovizuālās lasītavas vadītāja Zane Grosa.

LNB krājumā ir vairāki simti šellaka skaņuplašu, kuras izdotas XX gs. pirmajā pusē tādās izdevniecībās kā „Bellaccord Electro”, „His Master’s Voice”, Rīgas skaņu plašu fabrikā „Līgo” u.c.

Skaņuplatēs var noklausīties XX gs. pirmās puses populārās mūzikas un koru dziesmas, kā arī vienus no pirmajiem Latvijas komponistu skaņdarbu atskaņojumiem un klasisko mūziku. Starp izpildītājiem ir gan tādi labi zināmi vārdi kā Teodora Reitera koris, dziedātājs Mariss Vētra, brāļi Laivinieki, operdziedone Elfrīda Pakule u.c., gan mūsdienās mazāk zināmi mākslinieki.

Kā vienu no kolekcijas retumiem var atzīmēt Ministru prezidenta Kārļa Ulmaņa runu Rīgas Radiofonā neilgi pēc valsts apvērsuma 1934.gadā.

Sadarbībā ar privātkolekcionāriem, kā arī muzejiem un citām atmiņas institūcijām, kuru krājumos ir vēsturiski un vērtīgi skaņu ieraksti, šajā kolekcijā ir iecerēts atspoguļot XX gs. pirmās puses Latvijas skaņu ierakstu vēsturi plašā spektrā.

Šobrīd digitālajā kolekcijā apkopoti gandrīz 300 skaņu ierakstu, taču tā tiks pastāvīgi papildināta, un līdz 2014. gada beigām plānots kolekcijā iekļaut aptuveni 2000 ierakstus. Lielākā daļa skaņu ierakstu ir pieejami visiem interneta lietotājiem, taču aptuveni 20%, kas aizsargāti ar autortiesībām, klausāmi tikai bibliotēkas telpās.

 

Komentāri (36)

juhans 25.10.2013. 20.57

Fantastiski! Iespējams dzirdēt Kaktiņa, Saksa, Vētras balsis, Reitera kori. Tas viss mums bija nozagts.Cerams, ka ar laiku nāks vēl klāt.

+2
0
Atbildēt

0

Inese 25.10.2013. 16.44

Nu tad beidzot. Sākums labs, tā turpināt.

p.s. Īpašs paldies par Aleksandra Kortāna ierakstiem. Ar nepacietību gaidu arī “Es dziļi glāzē ieskatījos” (lapā pieejams vien Ernesta Elka-Elksnīša variants – http://audio.lndb.lv/lv/advanced-search/object?id=50811) un “Stenka Razin” viņa izpildījumā ;)

0
-2
Atbildēt

0

Jeļena Upīte 25.10.2013. 18.02

Tā Ulmaņa uzruna ir kaut kas katastrofāli stulbs.

0
-4
Atbildēt

2

    Inese > Jeļena Upīte 25.10.2013. 18.16

    Ministru prezidenta K. Ulmaņa runa radiofonā 1934. g. 18. maijā

    (…) Varu apliecināt, ka valdība ir tālu no jebkādiem izrēķināšanās nodomiem, un ka par politisku pārliecību vai piederību pagātnei nevienam nebūs jācieš, ja vien viņa darbi nav bijuši un nebūs kaitīgi tautai un valsts interesēm. Valdība tāpat nesaudzīgi apkaros arī ikkatru mēģinājumu atjaunot partiju politikas garu un partiju cīņu paņēmienus.
    (…)
    15. maijs lai ir mūsu simbols — vienībai. Vienībai un spēkam. Visi par Latviju! Visi par tautu un valsti! Dievs, svētī Latviju, mūsu Latviju!»

    Dr. Kārlis Ulmanis, Ministru prezidents.
    Atdzimušās Latvijas Ministru Kabinets

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Inese > Jeļena Upīte 25.10.2013. 18.42

    Un 1940. gada Ulmaņa runa:

    Valsts Prezidents Dr. Kārlis Ulmanis 17.jūnija vakarā, plkst. 22.15, Ministru kabineta sēdes starplaikā teica šādu uzrunu tautai:

    Pilsoņi, pilsones!

    Pēdējo 24 stundu notikumi ir saviļņojuši visus prātus, un es tādēļ uzskatu par savu pienākumu, kā es to arvien svarīgos momentos esmu darījis, jums visiem pateikt, ko valdība šajā brīdī domā un dara.

    Mūsu zemē kopš šī rīta ienāk padomju kaŗaspēks. Tas notiek ar valdības ziņu un piekrišanu, kas savukārt izriet no pastāvošām draudzīgām attiecībām starp Latviju un Padomju Savienību. Es tādēļ vēlos, ka arī mūsu zemes iedzīvotāji ienākošās kaŗaspēka daļas uzlūko ar draudzību. Tai pašā laikā jums jāzina, ka kaŗaspēka kustībai jānotiek bez traucējumiem, un to jūs varat veicināt, ierobežojot pārlieko ziņkāri un atturoties no kārtības traucējumiem.

    Mana sirds ir ar jums un es jūtu, ka arī jūsu sirdis pukst man pretī draudzīgā atbalsī. Tā iesim uz priekšu un veiksim savu darbu. Es palikšu savā vietā, jūs palieciet savās.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu