Rīgas vadība iedzīvotājus ietekmēs ar jaunu pašreklāmas izdevumu • IR.lv

Rīgas vadība iedzīvotājus ietekmēs ar jaunu pašreklāmas izdevumu

26
Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC). Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Rīgas domes izdevums „Riga.lv”, tāpat kā iepriekšējās pašvaldības avīzes, parasti tiek izdoti pirms vēlēšanām

Novembra beigās, decembra sākumā gaidāms pirmais Rīgas domes (RD) izdevuma ,,Riga.lv” numurs, svētdien ziņoja Latvijas Televīzijas “de facto” raidījums. Rīgas domes (RD) opozīcija jau paudusi bažas, ka izdevums būs politiskā tribīne RD valdošajām partijām – SC un GKR.

Izdevums plānots A4 formātā, 24 lappuses drukājot latviešu un tikpat daudz vēl krievu valodā. ,,Riga.lv” veidošanā būs iesaistīti gan domes sabiedrisko attiecību nodaļas darbinieki, gan ārštata autori. Taču finansētāji (caur domi un pašvaldību kapitālsabiedrībām) – paši rīdzinieki, ziņo raidījums.

Pēc “Latvijas pasta” datiem, Rīgā ir 327 267 pastkastīšu dzīvojamo namu kāpņu telpās un pie privātmājām. Zīmīgi, ka šis pats skaitlis varētu attiekties arī uz avīzes aptuvenajām izmaksām. Uz “de facto” jautājumu par to, vai plānotie izdevumi mērojami 300 – 400 tūkstošu latu apmērā, Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja p.i. Laila Ivāna norāda, ka ,,tas ir skaitlis, ar ko mēs sākotnēji varam operēt, bet to vēl pateiks iepirkums gan par tipogrāfiju un papīru, gan piegādi”.

Savukārt laikraksts „Diena” noskaidrojis, ka bez Īvānas valdē paredzēts iecelt arī bijušā Rīgas vicemēra Aināra Šlesera un arī partijas LPP/LC kādreizējo preses sekretāru Ģirtu Dripi, kurš ir pašreizējā vicemēra Andra Amerika (GKR) padomnieks, kā arī Rīgas domes Finanšu departamenta direktora biroja vadītāju Andri Konošonoku. Par atbildīgo iestādi Rīgas pilsētas pašvaldības līdzdalības nodibinājumā „Riga.lv” nodrošināšanai paredzēts noteikt Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļu.

Domes amatpersonas avīzi dēvē par ,,rīdzinieku rokasgrāmatu”. Taču vai tā nekļūs par platformu Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC), lai pirms nākamgad plānotajām Eiropas parlamenta un Saeimas vēlēšanām, stāstot par saviem “labajiem darbiem”, vairotu ,Saskaņas centra atbalstītāju skaitu, šaubās “de facto” un apliecina, ka tieši šādam mērķim kalpojuši iepriekšējie pašvaldības izdevumi.

Arī RD opozīcijas deputāts Pēteris Viņķelis (Vienotība) atzinis, ka uz projektu raugās ar bažām: “Pieredze rāda, ka medijos, kuru pakalpojumus pērk RD, kā arī pašvaldības mājas lapā līdzās noderīgai un leģitīmi izplatāmai informācijai tiek proponēti arī domes valdošo partiju uzskati un opozīcijas kritika.”

Savukārt Ivāna uzsvērusi, ka avīzē vispār nebūšot politikas, tikai praktiska informācija.

Kā vēsta „de facto”, Rīgas domes avīzēm vienmēr ir bijis īss mūžs – tās dzīvojušas tikai līdz vēlēšanām. Šīs avīzes bieži vien veidoja it kā ar Rīgas domi nesaistīti uzņēmumi, piemēram, pirms pāris gadiem iznākušo ,,Pastnieku”, izdeva kāda mazpazīstama firma, bet redaktors bija bijušais domes darbinieks. Tāpat bija ar līdzīgām avīzēm iepriekš – Rīgas mēra Jāņa Birka (TB/LNNK) laikā reizi mēnesī iznāca ,,Rīgas Pilsētas Vēstis”, uzreiz pēc pašvaldību vēlēšanām pārtrauca izdot arī Rīgas domes informatīvo izdevumu ,,Rīgas Vēstis”, kas tapa laikā, kad Rīgas saimnieks bija sociāldemokrāts Gundars Bojārs.

 

Komentāri (26)

Gundars Āboliņš 07.10.2013. 09.52

Papīra formātā drukāts materiāls mūsdienu apstākļos, kad Rīgā uz katra stūra ir pieejama informācijā telefonā, datorā, bibliotēkā, valsts iestādēs, vienas pieturas aģentūrās — ir tīra līdzekļu izšķiešana! Ja pašvaldība vēlas izplatīt tādā veidā informāciju, tam jābalstās uz abonomentiem! Ja ir iespējams — bloķēt šo izvirtību!

+1
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 07.10.2013. 09.37

Savukārt Ivāna uzsvērusi, ka avīzē vispār nebūšot politikas, tikai praktiska informācija.

Lielos vilcienos, praktiska informācija ir pieejama plašsaziņas līdzekļos katru dienu arī bez ĪPAŠĀ izdevuma, savukārt sev interesējošo praktisko informāciju par savu konkrēto ieliņu, uz kuras dzīvoju, diez vai es šajā izdevumā ieraudzīšu…

Ja jau izdevuma publicēšana jau ir izlemts jautājums, vēlētos vērsties pie RD ar priekšlikumu atteikties no izdevuma piegādes uz manu adresi. Tā kā pakalpojumu nevēlos izmantot, varu uzskatīt, ka esmu ietaupījusi ~1 ls/izdevumu no sava samaksātā IIN un to tad varētu man arī kompensēt.

RD vajadzētu rīkot aptauju, lai noskaidrotu, cik daudz ir to, kas vēlas, lai viņu nodokļos samaksātais latiņš atnāk atpakaļ papīra formā un iekrīt pastkastītē. Es, piemēram, šādu spamu savā pastkastītē nevēlos, vēl jo vairāk tāpēc, ka 2×24 lpp. biezais izdevums noteikti būs uz glancēta papīra, kas nedeg. Bet pa latiņu vismaz kādu malkas pagali var nopirkt un lietderīgi sakurināt.

+1
0
Atbildēt

0

dace_roze_lmt_lv 07.10.2013. 14.27

Будущий год – год победы.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu