Latvijas vietnei ask.fm pārmet pusaudzes novešanu līdz pašnāvībai • IR.lv

Latvijas vietnei ask.fm pārmet pusaudzes novešanu līdz pašnāvībai

28
Ask.fm sākumlapa.

Britu premjerministrs aicina boikotēt sociālā tīmekļa vietni, jo tur pazemojot lietotājus

Lielbritānijas sabiedrībā valda sašutums par Latvijā tapušo vietni “ask.fm”, kas tiek saistīta ar pusaudzes pašnāvību, vēsta aģentūra LETA-AFP. 14 gadus vecā Hanna Smita pagājušajā nedēļā pakārusies, nespējot pārdzīvot pazemojumus, kuriem tika pakļauta vietnē “Ask.fm”.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons šo gadījumu nosaucis par “absolūti traģisku” un paziņojis, ka šādas vietnes, kur lietotāji tiek pakļauti pazemojumiem, “ir zemiskas”. Kemerons aicinājis interneta lietotājus boikotēt tīmekļa vietnes, kurās ļaudis tiek pakļauti pazemojumiem.

“Ask.fm” kritiķi norāda, ka Hanna nebūt nav vienīgā pusaudze, kura nav spējusi pārciest pazemojumu un šķīrusies no dzīves. Vietnē ir ap 60 miljoniem reģistrēto lietotāju, no tiem daudzi miljoni ir pusaudži. Latvijā tapusī vietne pēdējā gada laikā tiek saistīta ar vismaz vēl četru pusaudžu pašnāvībām Lielbritānijā, Īrijā un ASV.

Reaģējot uz negatīvo publicitāti, virkne reklāmdevēju, tostarp telekomunikāciju gigants “Vodafone”, atteikušies sadarboties ar “ask.fm”.

Savukārt, atbildot uz Kemerona pārmetumiem, vietnes veidotāji – brāļi Marks un Iļja Terebini – izplatītajā paziņojumā uzsver: “Mēs esam apņēmušies nodrošināt, ka mūsu vietne ir droša vide.” “Mēs nekādā veidā nepieņemam nekāda veida pazemošanu,” teikts paziņojumā.

Latvijā bāzēto vietni “Ask.fm”, kas izveidota 2010.gadā, ikdienā apmeklē aptuveni 13,2 miljoni lietotāju. Tā ir devītā populārākā sociālās saziņas vietne pasaulē, liecina interneta statistikas uzņēmuma “comScore” jūnijā publicētie dati.

Vietnes veidotājiem tiek pārmests, ka jautājumus lietotājiem te iespējams uzdot arī anonīmi. “Ļaudis var izmantot šo vietni un uzdot klaji naidīgus jautājumus, un viņu identitāte netiek atklāta,” spriež labdarības organizācijas “BeatBullying” izpilddirektors Entonijs Smits. “Nav nekādas atbildības.” Kā liecina “BeatBullying” dati, katrs trešais jaunietis tīmekļa vidē saskaras ar pazemošanu.

Tikmēr “ask.fm” pārmetumus noraida, skaidrojot, ka lietotāji var izvēlēties nesaņemt jautājumus no anonīmiem lietotājiem.

Komentāri (28)

ligakalnina 09.08.2013. 14.27

Pilnīgākais sviests, ja negribi, lai tevi pazemo, vienkārši neej tur iekšā, automobiļi izraisa tūkstošiem avārijas ar letāliem iznākumiem, nu tad aizliegsim tos?
Un ir vietnes, kas burtiski aicina uz suicīdu.
Bez tam, ir milzīgi daudz psihiski nelīdzsvarotu cilvēku, kurus uz suicīdu var pamudināt jebkas, to nevar izkontrolēt.
Acīmredzot, noslepenot Litviņenko lietu un aizliegt pieminēt tās sakarā Krieviju Kamerons arī akceptējis tīrā humānisma dēļ, izskatās, notiek uzbrukums internetam un vārda brīvībai vienotā frontē, sākot ar Krieviju, beidzot ar Lielbritāniju.
Tai pat laikā, dažādi sludinātāji Lielbritānijā turpina naida runas gan pret Lielbritāniju, gan pret visu Eiropas civilizāciju, vervē nelīdzsvarotus cilvēkus, un tas Kameronu nesatrauc.

+13
-1
Atbildēt

9

    Eleonora Maisaka > ligakalnina 09.08.2013. 18.16

    kristaps_freimanis
    Vai tiešām būs jāsāk domāt, ka pederasti apsēduši IR portālu? Nevajag uzreiz iedomāties, ka jūs, saujiņa pervesu radību, esiet VISI.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    marmed > ligakalnina 09.08.2013. 22.18

    Dzeris pat lietā par ASk.fm iepina savu rusofobiju, es saprotu, ka visiem pasaules liberastiem ir dota komanda fass uz Kreiviju, bet nu c’mon tak nevajag tik traki :)

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    marmed > ligakalnina 10.08.2013. 09.50

    cilveeks ar jebkaadu fobiju nav iisti adekvaats :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 10.08.2013. 10.18

    “nacionalisti mani apvaino rusofīlijā, trakais suns rusofobija, tad jau,izskatās, esmu adekvāts”
    ===
    :) Tad jau drīzāk – pretrunīga personība…

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > ligakalnina 11.08.2013. 15.32

    Es pamatoti jūtos aizskarts, ka articulus reiz mani apsaukāja. Palūgšu no Nellijas Ls 1,50.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 10.08.2013. 07.47

    Nu redz, cik skaisti, nacionalisti mani apvaino rusofīlijā, trakais suns rusofobija, tad jau,izskatās, esmu adekvāts.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 09.08.2013. 16.22

    Jāsūdz tiesā, jāvēršas pie MP Dombrovska un pie tiesībsarga un jāveic citi enerģiski pasākumi…

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 09.08.2013. 18.11

    “tikai tādi paši ar traumētām smadzenēm un slēdzējmuskuļiem”
    ===
    Prieks, ka Tavi smadzeņu slēdzējmuskuļi lieliski darbojas…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 09.08.2013. 15.00

    “Un ir vietnes, kas burtiski aicina uz suicīdu.”
    ===
    Reizēm pat IR komentāri ar stulbumu, ad hominem “argumentiem”, troļļošanos un mobingu.
    =
    Džekiem gan pēc nedienām ar īru pusaudžiem vajadzēja veikt kādus pasākumus riska mazināšanai.
    =
    Meitenes tēva pārmetumi un aktīvā rīcība gan visvairāk vedina domāt, ka šams pamatoti jūtas vainīgs un, lai tiktu galā ar vainas apziņu, aktīvi meklē vainu citos.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

Danute Klaiva 09.08.2013. 22.11

Aizgāja tās firmas kas ir UK vai Īrija reģistrētas, citas palika. ask.fm ir veiksmes portāls vienīgi to veidotājiem biku galvā sakāpis ir un nedomā stratēģiski. Tas ir tīņu portāls, līdz ar to tur ir izdevīgi likt tām firmām reklāmas kuras savu produkciju orentē tieši uz tīņiem. Piemēram čipu ražotāji, visādu limonāžu ražotāji, spēļu ražotāji, un tamlīdzīgi. Modofons, nu aizlaidās, bet pēc laiciņa sūkstīsies kad preces mazāk sāk pirkt no viņiem.
To kad kāda morāli slima meitene pakaras, jau ask, nevar vainot. Tad jau vainosim visus kuru dēļ kur kāds ir sev vēnas sagriezis. Pirmkārt vecākiem biežāk ar savām atvasēm ir jārotaļājas. Ne jau tikai ar lellēm, bet viņus aktīvi jāizsporto. Fiziski vai arī garīgās spēlēs.

+5
0
Atbildēt

2

    dzerkaleliva > Danute Klaiva 09.08.2013. 23.52

    Jā, jā, viss ir pērkams un pārdodams. Un visi reklāmdevēji skries atpakaļ, jo kritīs pārdošana. Vēl tik vajag piebilst, ka bērnus biežāk pērt vajag, tad pašnāvības netaisīs.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    normundskr > Danute Klaiva 11.08.2013. 13.39

    Neesmu bij. SA oficieru fans, un, atklāti sakot, tas portāls man liekas pastulbs. Tomēr, tas nenoliedzami vismaz līdz šim BIJA veiksmes stāsts, ja mēs paskatāmies uz finansu rādītājiem. Jūlija Forbesā bija par LV interneta biznesiem, un ask.fm bija, maigi izsakoties, pieklājīga izaugsme (kaut kas apmēram tā, ka 1. gadā apgrozījums no padsmit tūkstošiem USD(?) uz apmēram 200 000, un nākamajā gadā ~ 200 000 –>800 000). Gribētu, lai LV rastos daudz biznesu ar šādu attīstības tempu, tad jau viss būs labi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Janis 09.08.2013. 13.41

Vai britu premjers ir aicinājis arī boikotēt Facebook, u.c. sociālos tīklus?
Ask.fm taču nav vienīgais, kur notiek psiholoģiskā vardarbība.

Cīņa ar sekām, nevis cēloņiem..

+8
-4
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu