ES komisāre aicina dalībvalstis būt gatavām uzņemt Sīrijas bēgļus • IR.lv

ES komisāre aicina dalībvalstis būt gatavām uzņemt Sīrijas bēgļus

23
Skats uz Sīrijas bēgļu nometni Jordānijā. Foto: AFP/LETA

Komisāre izteikusi nožēlu, ka Eiropas Savienībai nav ātra risinājuma šīs katastrofas apturēšanai

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm jāparedz savā teritorijā vieta bēgļiem no Sīrijas un jābūt gatavām pienācīgi parūpēties par viņiem, ceturtdien paziņojusi ES iekšlietu komisāre Sesīlija Malmstrēma, kas uzturas Viļņā.

“Eiropā salīdzinājumā ar šīs zemes kaimiņvalstīm Sīrijas bēgļi līdz šim ieradušies tikai nelielā skaitā – aptuveni 40 000-45 000. Mēs lūdzam pret šiem cilvēkiem izturēties tāpat kā pret citiem patvēruma prasītājiem, neaizturēt viņus, gādāt par viņu apsardzību un atvieglot viņu ģimenes locekļu ierašanos, ja tas tiek lūgts. (..) Trūkst vārdu, lai aprakstītu šīs humānās katastrofas mērogus,” viņa uzsvērusi, tiekoties ar žurnālistiem pēc ES tieslietu un iekšlietu ministru neformālās apspriedes Lietuvas galvaspilsētā.

Reaģējot uz ANO Bēgļu lietu pārvaldes (UNHCR) augstākā komisāra Antoniu Guteriša pārskatu par situāciju Sīrijā, Malmstrēma paudusi nožēlu, ka Eiropas Savienībai nav ātra risinājuma šīs katastrofas apturēšanai, ziņo LETA/AFP.

“Eiropas Savienība ir viena no galvenajām Sīrijas humānās krīzes risināšanas iniciatorēm. Jāuzsver, ka ES līdztekus pūliņiem politiskajā frontē nepārtraukti sniedz humāno un cita veida palīdzību, rūpējoties ne tikai par tiem cilvēkiem, kurus Sīrijas konflikts skāris tieši vai kas bēguši uz kaimiņvalstīm, bet arī par sabiedrībām, kas viņus uzņem,” sacījusi komisāre.

Dalībvalstu ziedojumi un līdzekļi, kas no ES budžeta atvēlēti humānajai palīdzībai, jau sasniedz 877 miljonus eiro (616 miljonus latu). Malmstrēma paudusi gandarījumu, ka Eiropas Komisija solījusi Sīrijai un tās kaimiņvalstīm papildus piešķirt vēl 400 miljonus eiro.

Tikmēr Sīrijas ziemeļos džihādistu un kurdu kaujinieku sadursmēs pēdējo divu dienu laikā dzīvību zaudējuši vismaz 29 cilvēki, pavēstīja Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija “Syrian Observatory for Human Rights” (SOHR).

“Vismaz 19 [džihādistu grupējuma] “Al Nusra” kaujinieki un desmit kurdi kopš vakardienas nogalināti ar naftas resursiem bagātajā Hasakas apvidū,” pavēstīja SOHR.

Trešdien Sīrijas kurdu kaujinieki patriekuši džihādistu grupējumu “Al Nusra” un “Irākas un Levantes islāma valsts” karotājus no Rāselainas pilsētas un netālā robežpunkta. Sadursmes kurdu kaujinieku un džihādistu starpā izraisījušās pēc tam, kad “Al Nusra” karotāji uzbrukuši kurdu kaujinieču konvojam, skaidroja SOHR direktors Rami Abdelrahmans. Pēc patriekšanas no Rāselainas džihādisti sākuši pilsētu apšaudīt ar raķetēm. Viņi arī uzbrukuši vairākiem kurdu kontrolpunktiem, bet divos ciematos Hasakas provinces austrumdaļā kaujas turpinās joprojām.

Citviet Hasakā, kas ir vienīgā Sīrijas province ar kurdu vairākumu, kurdu karotāji kaujās izcīnījuši vairākas uzvaras, pārņemot savā kontrolē Sveidijas apvidu. Kurdu minoritātes pozīcija Sīrijas konfliktā ne vienmēr ir skaidri definēta. Kaut arī dažkārt kurdi sadarbojas ar nemiernieku kaujiniekiem, kurdi pamatā norobežojušies no konflikta un centušies panākt, ka kurdu apvidos nav nedz nemiernieku, nedz valdības armijas karotāju. Viņu nostāja sadusmojusi daudzus nemierniekus, kas kurdiem pārmet, ka tie neatbalsta sacelšanos. Tas, ka kurdi pieturas pie liberālākas islāma interpretācijas, kopienu padarījuši par ekstrēmāko nemiernieku grupējumu uzbrukumu mērķi.

 

Komentāri (23)

dro 18.07.2013. 19.24

Steidzami jāsasauc ārkārtas saeimas sēdi, lai nekavējoties pieņemtu likumu par finansējumu mošeju celtniecībai.

+6
-2
Atbildēt

5

    kristaps_drone > dro 19.07.2013. 09.28

    “Daži desmiti arābu ir piliens jūrā pret simtiem tūkstošiem PSRS imigrantu.” – tā tas ir, protams, taču šis piliens ļoti ātri mēdz kļūt par jūru.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > dro 19.07.2013. 09.02

    betijacelmale
    Ciniski bet taisnīgi +.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > dro 19.07.2013. 07.53

    Daži desmiti arābu ir piliens jūrā pret simtiem tūkstošiem PSRS imigrantu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 19.07.2013. 08.15

    otra puse. Vai tad tie tiek apbižoti? Lūk, Novaja volna laikā tiks ielikts pamatakmens bazņicai Jomas ielā;)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 19.07.2013. 08.38

    Vai tad dalība mošejas celtniecībā nevar tikt uzskatīta par investīciju Latvijas ekonomikā? Un attiecīgi – apbalvojamu ar uzturēšanos ES:))

    +4
    0
    Atbildēt

    0

simpsons 18.07.2013. 19.48

Pirms diviem gadiem Lembergs NRA un Dienā apgalvoja, ka Dombrovskis apsolījis uzņemt desmitiem tūkstošu bēgļu no Āfrikas. Kaut kā nav sagaidīti, tagad cerība uz sīriešiem. Citādi sanāks, ka Lembergs melojis!

+4
-2
Atbildēt

1

    inesite15 > simpsons 19.07.2013. 02.57

    > “S&M Dažas no Āfrikas zemēm ir bagātākas… ” …. un D-āfrikai arī ne vainas, ja ?
    – Kaut kas liek domāt, ka pavisam jau no visām nebrauks :)
    BET MAZ NELIKSIES .

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

lebronj2356 19.07.2013. 11.44

Šos bēgļus lūdzams uzņemt “Sīrijas draugiem”, kas cenšas par varītēm apbruņot nemierniekus !

+2
0
Atbildēt

1

    Eleonora Maisaka > lebronj2356 19.07.2013. 22.38

    Krix
    Lai tie izdzimteņi, kuri Putina interesēs slepkavo Sīrijas sievietes, sirmgalvjus un bērnus, mūk uz Krieviju. Vai ta mums vēl nepietiek sabraukušo fašistu lopu: sadistu un slepkavu?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu