Koku revolūcija • IR.lv

Koku revolūcija

3
Kārtējā protestētāju izklīdināšana ar asaru gāzi Taksima laukumā 11.jūnijā.

Protests pret koku izciršanu Stambulas parkā ir pāraudzis masu nemieros un pretestā pret autoritatīvo režīmu, taču spēki nav vienlīdzīgi – kamēr aktīvisti dzied un grabina kastroļus, policija laiž darbā gāzes un ūdensmetējus, bet varas kontrolētie mediji noklusē patiesību

Pa dienu ir jāstrādā, bet ik brīvu mirkli sekojam sociālajiem tīkliem, un, atgriežoties mājās, pirmais darbs ir ieslēgt interneta televīziju. Ēdam pie portatīvajiem datoriem. Ejam gulēt krietni vēlāk nekā ierasts. Pēdējās nedēļās daudzu turku dzīve ir pārvērtusies līdz nepazīšanai. Miermīlīga akcija pret koku izciršanu vienā no Stambulas parkiem ir pāraugusi skaļos protestos pret autoritatīvo režīmu un cilvēktiesību pārkāpumiem.

Tādus nemierus Turcija nav pieredzējusi pēdējo desmit gadu laikā, kopš valstī valda premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana Taisnīguma un attīstības partija AKP. Arvien vairāk cilvēku nav apmierināti ar valdības lēmumiem, kas liek kurnēt gan kemalistiem (pirmā prezidenta Ataturka Kemala atbalstītāji), gan komunistiem, gan citiem iedzīvotājiem, kuri nepieder nekādiem ideoloģiskiem grupējumiem, taču neatbalsta valsts islamizāciju.

Alkohola tirdzniecības aizliegums pēc desmitiem vakarā, obligāto Korāna lekciju ieviešana skolās, aizliegt koši sarkanu lūpukrāsu turku aviosabiedrības stjuartēm un aizliegt skūpstīties publiskās vietās – šos priekšlikumus premjerministrs pamato, atsaukdamies uz reliģiju, un nav īpaši izvēlīgs savos izteikumos. Piemēram, viņš nosaucis par alkoholiķiem visus, kas lieto grādīgos dzērienus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu