Sv.Pētera baznīcā Radio kora koncerts "Perts, Vasks un Silvestrovs" • IR.lv

Sv.Pētera baznīcā Radio kora koncerts “Perts, Vasks un Silvestrovs”

29
Komponists Pēteris Vasks. Publicitātes foto

Pirmo reizi tiks atskaņots Pētera Vaska dziesmu cikls “Mīlas dziesmas” – veltījums dzejniekam Imantam Ziedonim

Trešdien, 12. jūnijā plkst. 22 Rīgas festivāla ietvaros Rīgas Sv. Pētera baznīcā notiks koncerts “Perts, Vasks un Silvestrovs”. Eksistenciālu pārdomu caurstrāvoto Arvo Perta un Valentīna Silvestrova skaņdarbu programmu izpildīs Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā.

Papildu iepriekš izziņotajiem skaņdarbiem tiks pirmatskaņots arī komponista Pētera Vaska jaundarbs – dziesmu cikls “Mīlas dziesmas”, kas tapis kā veltījums latviešu dzejniekam Imantam Ziedonim. 

Gan Arvo Perts, gan Valentīns Silvestrovs ir introvertas mākslas radītāji, viņu darbi rosina paškritiskus vērtējumus un eksistenciālas apjēgsmes, tos caurstrāvo miers, gaišums un sakrāls skaistums. 

Savukārt Pētera Vaska jaundarbs – dziesmu cikls “Mīlas dziesmas” ir tapis kā veltījums dzejniekam Imantam Ziedonim. “Tā diena, kad atvadījāmies no Imanta Ziedoņa, man likās kā tāds eņģeļa spārna vēziens pār Latviju. Atvadu ceremonijas lapiņā bija nodrukāts dzejolis, kas sākas ar rindām “Ne lapa nekustas. // Es šonakt degšu sveci / un iešu, sveci rokās, tālu pļavās”. Nākošajā dienā pēc atvadīšanās no dzejnieka uzrakstīju dziesmu. Pēc tam, tajā visā noskaņā dzīvodamies, atradu vēl vienu otru dzejoli. Sanāca cikls, kur pirmā dziesma kļuva par cikla noslēdzošo dziesmu. Ziedoņa krājumā tas saucas – “Mīlas dzejoļi”. Un man būs “Mīlas dziesmas”. Dziesmās ir daudz klusuma. Mīlestība sākas klusumā. Es teiktu, ka šīs dziesmas ir rēnas. Ar prātu iegrožotas. Nav eksplozijas, nav jūtu izlaušanās. Varbūt kādubrīd viens otrs traģiskāks piesitiens. Mīlestības vārdus jau saka klusu. Pusbalsī. Čukstot,”, stāsta Pēteris Vasks. 

Biļetes uz koncertu jau izpārdotas.

Plašāka informācija par Rīgas festivālu www.rigasfestivals.lv

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu