Valts Bērziņš, cietis plūdos • IR.lv

Valts Bērziņš, cietis plūdos

9
«Katastrrrofa!» par plūdiem saka laivu būvētājs Valts Bērziņš, kura māju Ogrē applūdināja pārrautais dambis
Ieva Alberte

 

Ogres upes pieteka Nor-upīte izskatās kā piepildīta baltiem, lieliem cukurgraudiem. Posta aina paveras aiz pārrautā dambja – vairākas mājas applūdušas krietni pāri pirmā stāva logiem. Ūdens gaiši brūns, kā kafija ar pienu. Pie kādas vienstāva mājas manāms vīrs zābakbiksēs. Rokās – airis. «Cauri. Nekas nav lietojams. Ūdens sajaucies ar kanalizāciju. Mēbeles, kuras bija pirmajā istabā, tagad zem ūdens tālākajā istabā,» saka Valts Bērziņš, mājas saimnieks.

Mājā viņš dzīvo nepilnus desmit gadus. Nopircis, jo «tas bija vienīgais normālais piedāvājums Ogrē». Pagalmā bijusi transformatora būda, kas pārtaisīta un izskatās pēc stilizēta kuģa ar iluminatoru. Arhitekts esot Valta sievastēvs Andris Purviņš, kurš projektējis TV ēku Zaķusalā un atpūtas kompleksu Lido. «Kuģis» uzbūvēts, lai plūdu gadījumā būtu, kur dzīvot. Līdz šim nebija vajadzības. Ogre no krastiem neizgāja.

Šogad viss izrādījās citādi. Līmenis Ogres upē cēlies, Norupīte – ledus pieblīvēta. Kaimiņi kā katru gadu kaut kur aizveduši gāzes plīti, bet paši pārvākušies uz dzīvi otrajā stāvā. Otrdienas, 16.aprīļa, vakarā ap septiņiem Valts atgriezās no rokasbumbas treniņa. «Sieviņa mājās bija astoņos. Upē ūdens līmenis – augsts. Aiztaisīju pagraba lūku. Pēkšņi sāka gāzties ūdens. Puika, tīneidžers, pirmais bija no mājas ārā. Ar visu kāmi. Atvainojos, degu peli, nevis kāmi.» Kad Bērziņu ģimene bijusi automašīnā, atpakaļskata spogulī bijis redzams, kā upe ienāk mājā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu