Pēc mākslas — uz Daugavpili • IR.lv

Pēc mākslas — uz Daugavpili

7
Marks Rotko savā dzīvoklī Ņujorkā 1967.gadā. Aiz muguras divas paša gleznas
Anita Brauna

Tikko atklātajā Rotko mākslas centrā var aplūkot sešus pasaulslavenā gleznotāja Marka Rotko oriģināldarbus

No ārienes tā ir monumentāla ampīra stila ēka, kas no pārējās Daugavpils paslēpusies aiz cietokšņa aizsargvaļņiem. Iekšpusē aina ir gluži cita. Ar cieņu pret vēsturi, bet nekā no impēriju ārišķīguma un vecišķuma. Marka Rotko mākslas centrs ir elegants un neuzbāzīgs, dinamisks un digitāli moderns. Kopš šāgada pavasara tas Daugavpili piepulcē kādam ducim pasaulē atzītu muzeju un galeriju, kur var apskatīt izcilā mākslinieka Marka Rotko oriģināldarbus. 

«Mūsu nafta» – tā ar klimata kontroli, sausās gāzes ugunsdzēšanas sistēmu un īpašu signalizāciju aprīkoto zāli, kur izstādīti Rotko oriģināli, iesaukuši centra darbinieki. Gleznu finansiālo vērtību izpaust nedrīkst, taču «neapšaubāmi tā ir ļoti, ļoti liela», saka centra direktora vietnieks Māris Čačka. Mēroga apjaušanai der atgādināt, ka pērn Christie’s izsolē Ņujorkā Rotko gleznu Oranžs, sarkans, dzeltens pārdeva par 86,9 miljoniem dolāru, kas bija jauns pēckara autoru darbu cenas rekords. 

Unikālo iespēju eksponēt Rotko darbus Daugavpils ieguvusi, pateicoties tam, ka pasaules slavu guvušais, ASV strādājušais mākslinieks te ir dzimis. Šo faktu Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja darbinieki apjauta 90.gadu beigās un pēdējos gadus desmit kopā ar pašvaldību ir mērķtiecīgi darbojušies, lai te taptu mākslas centrs. Liela daļa nopelnu pienākas Rotko bērniem Keitai Rotko-Prizelai un Kristoferam Rotko, kurus tēva bērnības pilsēta ieinteresēja un kuri apsolīja iedot darbus no savas kolekcijas, ja centru izveidos. Rotko mantinieku griba noteica arī to, ka centrs ir tieši Daugavpilī, nevis Rīgā, kā to kādā brīdī bija rosinājusi Kultūras ministrija. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu