Tečeres bēres notiks 17.aprīlī • IR.lv

Tečeres bēres notiks 17.aprīlī

33
Ļaudis Mārgaretas Tečeres piemiņai liek ziedus un piemiņas relikvijas. Foto: AFP/LETA

Bijušās britu premjerministres nāve Lielbritānijā raisījusi pretrunīgas emocijas

Bijušās Lielbritānijas premjerministres Mārgaretas Tečeres bēres notiks 17.aprīlī, otrdien pavēstīja Dauningstrīta. “Valdības koordinācijas sanāksmē ar Tečeres ģimeni un Bakingemas pili šorīt tika nolemts, ka lēdijas Tečeres bēru ceremonija notiks trešdien, 17.aprīlī, Svētā Pāvila katedrālē,” teikts Dauningstrītas paziņojumā.

Tečere pēdējā gaitā tiks izvadīta “ceremoniālās bērēs” ar militāru godu. Tomēr valsts bēres ekspremjerei rīkotas netiks, vēsta LETA/AFP.

Kamēr pie Lielbritānijas parlamenta, pieminot mūžībā aizgājušo bijušo premjerministri Mārgaretu Tečeri, karogi nolaisti pusmastā, bet pie viņas mājas Londonā klājas ziedi, otrā pilsētas galā kreisie ekstrēmisti par godu ziņām par viņas nāvi rīko svinības.

Londonas banku rajonā, kura ietekmi ievērojami vairojusi Tečeres īstenotā finanšu tirgus deregulācija, daudzu ielās esošo ļaužu sejās pirmdien bija vērojamas skumjas par 87 gadus vecās kādreizējās konservatīvo līderes nāvi. “Žēl, ļoti žēl. Viņa bija laba sieviete,” atzina kādas juridiskās firmas darbinieks Alans Vaitfords. “Šī ir skumja diena,” sarunā ar aģentūru AFP piebalsoja baņķieris Niks Deikings.

Pie Tečeres kādreizējās mājas kāpnēm Londonas centrā visu dienu auga ziedu kalns. Uz vienas no buķetēm pievienotajām kartītēm bija lasāms: “Lielākā britu līdere un patiesa lēdija. Jūs Lielbritāniju padarījāt par to, kas tā ir.”

Tikmēr Brikstonā Londonas dienvidos zvērinātie Dzelzs lēdijas ienaidnieki rīkoja ballīti. Šajā alternatīvās kultūras mājvietā zem plakāta “Priecājieties, Tečere ir beigta!” bija pulcējušies aptuveni 200 cilvēku, kuri viņas aiziešanu svinēja ar iedzeršanu un dejām pie hiphopa un regeja mūzikas skaņām, kas vēlās no ielās iznestajiem skaļruņiem.

“Esmu ļoti iepriecināts. Viņa izdarījusi tik daudz, lai sagrautu šo valsti,” atzina kāds no svinētājiem, vicinot 1990.gada avīžu reklāmas plakātu, kas vēstīja par Tečeres atkāpšanos no premjeres amata.

Tikmēr citi uz ietves pabeidza uzrakstu: “Laimīgu taciņu!” “Mums mājās izkārtas karodziņu virtenes,” aizrautīgi stāstīja Klēra Traskota, sieviete virs piecdesmit, izgreznojusies ar spīguļiem rotātu bereti un pašdarinātu saukli “Kling klang, ragana ir beigta!”. “Esmu no ziemeļiem, kur nebija darba, kur rūpniecība strauji izzuda, un viņas politika nodrošināja, ka tas notika vēl ātrāk,” paskaidroja Traskota.

1981.gadā, divus gadus pēc Tečeres nākšanas pie varas, Brikstona pieredzēja nežēlīgus grautiņus.

Arī Skotijas lielākajā pilsētā Glāzgovā uz svinībām pulcējās vairāk nekā 300 cilvēku. Antikapitālistisko kustību aktīvisti, kas uzkurināja pūli, skandēja: “Megija, Megija, Megija!”, uz ko tas atbildēja: “Beigta, beigta, beigta!” Pēc tam sākās koncerts. Glāzgovas sociāliste Andžela Makormika paskaidroja: “Esmu šeit no paaudzes, kurai nebija nākotnes, kad tā atstāja skolu, un nebija darba. Esmu šeit to manu ģimenes locekļu vārdā, kuru dzīvi Glāzgovā astoņdesmitajos sagrāva Mārgaretas Tečeres ekonomiskā politika jeb ekonomiskie noziegumi.”

Tečere mūžībā aizgāja pirmdien – 2013.gada 8.aprīlī – pēc pārciesta insulta. Par “Dzelzs lēdiju” dēvētā politiķe vadīja Lielbritāniju no 1979. līdz 1990.gadam un bija pirmā un līdz šim vienīgā sieviete, kas ieņēmusi Lielbritānijas premjerministra amatu.

 

Komentāri (33)

Sandris Maziks 09.04.2013. 19.43

Olimpiskās spēles apmeklēt daudz tīkotāju. Vai Latvija deleģēs kādu piedalīties vienas no pasaulē izcilākās politiķes bēru ceremonijā?

0
-1
Atbildēt

0

gundega_heiberga 09.04.2013. 19.56

Latvija varētu iemūžināt Tečeres piemiņu pateicībā par atbalstu Gorbačovam.

0
-2
Atbildēt

2

    gundega_heiberga > gundega_heiberga 10.04.2013. 20.36

    Saprotama nevēlēšanās vienas kodolpogas vietā iegūtt vēl četrpadsmit. Toties viņa “pielauza” Reiganu atbalstīt Gorbačovu, pārējo tas izdarīja pats. Latvijas nedraugi vēl ilgi liks notikušajam mīnusiņus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > gundega_heiberga 10.04.2013. 07.33

    Tečere atbalstīja Gorbačovu.
    Bet Tečere neatbalstīja PSRS sabrukumu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu