FOTO: Mirusi bijusī Lielbritānijas premjerministre Mārgareta Tečere • IR.lv

FOTO: Mirusi bijusī Lielbritānijas premjerministre Mārgareta Tečere

27
Bijusī Lielbritānijas premjerministre Mārgareta Tečere. Foto: EPA/LETA

Tečere pēdējā gaitā tiks izvadīta “ceremoniālās bērēs” ar militāru godu

Pēc pārciesta insulta mirusi bijusī Lielbritānijas premjerministre Mārgareta Tečere. Par “Dzelzs lēdiju” dēvētā ekspremjere no dzīves aizgājusi 87 gadu vecumā, ziņo BBC.

Tečere Lielbritānijā bija pirmā sieviete, kas ieņēma augsto premjerministres amatu. Tajā kā konservatīvo pārstāve Tečere bija no 1979. līdz 1990.gadam. Viņa bija 71.Lielbritānijas premjerministre.

XX gadsimta britu premjeru vidū viņa visilgāk nepārtrauktu laika posmu bijusi valdības vadītāja amatā.

“Marks un Kerola Tečeri lielās skumjās paziņoja, ka viņu māte baronese Tečere pēc pārciestas triekas šorīt mierā aizgājusi no dzīves,” sacīja lords Tims Bels. Lielbritānijas karaliene Elizabete II ar skumjām uzņēmusi ziņu par ekspremjeres nāvi, pavēstīja Bakingemas pils. “Karaliene ar skumjām uzņēma ziņas par baroneses Tečeres nāvi. Viņas majestāte ģimenei nosūtīs privātu līdzjūtības apliecinājumu,” teikts paziņojumā.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons paziņojis, ka valsts zaudējusi “ievērojamu politisko darbinieci, premjerministri un lielisku Lielbritānijas pilsoni”.

Kamerons patlaban atrodas Spānijas pilsētā Madridē, kur notiek konsultācijas ar Spānijas valdību par ES reformām. Kameronam pēc tam bija jādodas uz Parīzi, tomēr Kamerons atcēlis vizīti Francijā un drīzumā atgriezīsies Londonā.

Tečere pēdējā gaitā tiks izvadīta “ceremoniālās bērēs” ar militāru godu, pavēstīja britu premjerministra Deivida Kemerona birojs. Tomēr valsts bēres ekspremjerei rīkotas netiks. “Dauningstrīta var pavēstīt, ka ar karalienes piekrišanu lēdijas Tečeres izvadīšana notiks ceremoniālās bērēs ar militāru godu. Dievkalpojums notiks Svētā Paula katedrālē.” Nelaiķa ekspremjere vēlāk tiks kremēta privātā ceremonijā.

Bijušais padomju līderis Mihails Gorbačovs sacīja, ka Tečere bija “diža politiķe”, kas ieies vēsturē. “Mārgareta Tečere bija diža politiķe un spoža personība. Viņa paliks mūsu piemiņā un vēsturē,” sacīja Gorbačovs, kurš Aukstā kara beigu posmā bieži tikās ar toreizējo britu premjeri.

Tečeres dzīves gājums

Tečere – dzimusi Margarēta Hilda Robertsa – nāca pasaulē 1925.gada 13.oktobrī Grānthemā Anglijā. Viņas tēvam piederēja divi pārtikas preču veikali, un Margarēta kopā ar vecāko māsu Mjūrielu uzauga dzīvoklī virs viena no veikaliem. Viņa absolvēja klasisko ģimnāziju un 1947.gadā Oksfordas universitāti, iegūstot grādu ķīmijā.

1951.gadā Margarēta salaulājās ar uzņēmēju Denisu Tečeru, un pēc diviem gadiem pārim piedzima dvīņi – Karola un Marks.

Lielajā politikā Tečere savu vārdu pieteica1959.gadā, kad tika ievēlēta parlamentā. 1975. gadā viņa kļuva par Konservatīvo partijas līderi, nomainot šajā amatā bijušo premjeru Edvardu Hītu. Pēc četriem gadiem Tečere tika ievēlēta premjerministra amatā.

Viņas atstātais mantojums ir nezūdošs, un viņas valdīšanas laiks iegājis vēsturē kā “tečerisma” gadi, kuru laikā premjere atbrīvoja britu ekonomiku no pārmērīgas valsts kontroles un mazināja sabiedrības šķelšanos, kas raksturoja Lielbritāniju gadsimtiem ilgi.

“Dzelzs lēdija” – vienmēr elegantā frizūrā, melnu rokassomiņu un asu mēli – uzvarēja Argentīnu Folklendu karā, uzvarēja karā pret britu arodbiedrībām. Viņa panāca savu ievēlēšanu premjerministres amatā trīs reizes pēc kārtas – pirmo reizi Lielbritānijas vēsturē viena un tā pati partija panāca trīs uzvaras pēc kārtas viena un tā paša līdera vadībā.

Pasaules arēnā viņa izveidoja ciešas “īpašās attiecības” ar ASV prezidentu Ronaldu Reiganu, kas sekmēja “dzelzs priekškara” izjukšanu un ļāva iemantot plašu atpazīstamību Austrumeiropā.

Vienlaikus Tečere stingri iebilda pret ciešāku attiecību veidošanu ar Eiropu. Viņas impēriskais vadības stils, kā arī piekoptā politika padarīja viņu par neviennozīmīgi vērtējamu personību un lika viņas valdībai izcīnīt smagas cīņas.

1982.gadā Tečere pieņēma lēmumu sākt karu ar Argentīnu, lai atgūtu Folklenda salas, kurās 2.aprīlī bija iebrukusi Argentīnas militārā hunta. Tečere uz salām nosūtīja karafloti. Bruņotais konflikts ilga 74 dienas un noslēdzās 14.jūnijā ar Argentīnas spēku kapitulāciju.

1984.gadā Tečere teju gāja bojā terora aktā, kuru Braitonā ikgadējā Konservatīvās partijas kongresa laikā sarīkoja Īru Republikāņu armija (ĪRA). Viesnīcā “Grand Hotel” ievietotās bumbas sprādzienā toreiz tika nogalināti pieci cilvēki. Gan ĪRA, gan Īrijas Nacionālās atbrīvošanās armijas kaujinieki vairrākkārt veica atentāta mēģinājumus pret Tečeri un viņas tuvākajiem politiskajiem līdzgaitniekiem.

1985.gadā Tečeres valdība pēc smagas cīņas guva uzvaru pār streikojošajiem ogļračiem un ierobežoja līdz tam plašās arodbiedrību tiesības.

Savas valdīšanas laikā Tečere ar vienlīdz lielu apņēmību pievērsās gan ārpolitikas, gan iekšpolitikas jautājumiem. Labējā spārna piekritēji slavēja Tečeri par to, ka viņa izvilkusi valsti no ekonomiskās lejupslīdes, bet kreisi noskaņotie pārmeta viņai tradicionālās rūpniecības izārdīšanu un sabiedrības struktūras izjaukšanu.

Tečeres bezkompromisa nostāja palīdzēja iemantot viņai cieņu, bet vienlaikus arī kļuva par šķērsli viņas politiskajā karjerā.

1990.gadā Tečere zaudēja premjerministres un savas konservatīvās partijas vadītājas amatu. Viņu piespieda demisionēt pašas partija.

Pēc aiziešanas no Dauningstrītas viņai tika piešķirts baroneses tituls un vieta Lordu palātā. Pēc aiziešanas no lielās politikas Tečere ķērās pie memuāru rakstīšanas un uzstājās ar lekcijām visā pasaulē.

Bijusī premjerministre sirga ar demenci un pēdējos gados sabiedrībā parādījās reti. Pēdējo reizi viņa slimnīcā bija ievietota decembrī, kad viņai tika veikta neliela operācija.

Atbilstoši ekspremjeres meitas teiktajam, Tečerei vairākkārt bijis jāatgādina, ka viņas dzīvesbiedrs Deniss jau 2003.gadā aizgājis no dzīves. Jau pirms desmit gadiem, kad ekspremjere bija pārcietusi vairākas vieglas triekas, ārsti Tečerei ieteica, lai viņa pārtrauc publisku uzstāšanos.

(papildināta ar biogrāfisko informāciju)

Komentāri (27)

janis17 08.04.2013. 17.59

Tečere pārstāvēja veselu laikmetu. Tādi politiķi pat Lielbritānijā rodas ne tik bieži. Visu cieņu!

+11
-1
Atbildēt

0

ligakalnina 08.04.2013. 16.15

Ja visi politiķi būtu tādi, kā Tečere, Eiropa diezin vai nokļūtu situācijā, kuru to iedzinuši daži bezatbildīgi kreisie politiķi – populisti ar nenopelnītas naudas dalīšanu gan tiem, kam to vajadzētu dod, gan vienkārši sliņķiem, atņemot to cilvēkiem, kas vēlas strādāt un spēj nopelnīt.
Lielbritānijas ekonomika arī patreiz, lielā mērā, ir viena no efektīgākām, taisni pateicoties Tečeres reformām.
Bez tam Tečere, kopā ar Reiganu, bija galvenie cilvēki, kas sekmēja uzvaru aukstajā karā un PSRS sabrukumu.
Diemžēl, personības no politikas pazūd.

+11
-8
Atbildēt

5

    manatuja > ligakalnina 09.04.2013. 01.37

    Reālā vara – Banķieru dinastijas paliek… neuztraucies dzelzs lēdijas un dzelzs lorda vietā ir izveidota finanšu diktatūra.

    European Stability Mechanism

    27. pants: juridiskais statuss, privilēģijas un imunitāte
    3. punkts: ESM, tā īpašums, līdzekļi un aktīvi būs imūni no jebkāda veida tiesas procesa.

    27. pants: juridiskais statuss, privilēģijas un imunitāte
    4. punkts: ESM īpašums, līdzekļi un aktīvi būs imūni no jebkāda veida juridiski, administratīvi vai ar likumdošanu pamatotas pārmeklēšanas, rekvizīcijas, konfiskācijas, atsavināšanas vai jebkāda cita veida konfiscēšanas vai likvidācijas.

    35. pants: personu imunitāte
    1. punkts: [ESM] personāla darbības būs imūnas pret juridisku procesu, tāpat viņu oficiālie dokumenti baudīs neaizskaramību.

    9. pants: kapitāla pieprasījums
    ESM Biedri piekrīt neatgriezeniski un bezierunu kārtībā apmierināt jebkuru kapitāla pieprasījumu, ko izteicis Izpilddirektors (..) septiņu (7) dienu laikā no pieprasījuma saņemšanas brīža.

    10. pants: izmaiņas kapitāla apjomā
    (ESM Valde) var lemt par kapitāla apjoma izmaiņām un atbilstoši papildināt 8. pantu.

    http://www.european-council.europa.eu/media/582311/05-tesm2.en12.pdf

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > ligakalnina 09.04.2013. 09.05

    Tieši Tečeres stila politiķi Latvijā pietrūkst. Latvijā nav labēju partiju – vispār. Visas ir sociāldemokrātiskas pēc būtības vai vienkārši darbos. Nu kura tad cīnās pret arodbiedrībām, atbalsta privatizāciju? Neviena! Visas mēgina vienoties, izvirza populistisku lozungus par sociālo līdztiesību, demogrāfijas pseidolozungus.. (tik dzemdējiet…, kas notiks pēc tam, ir štrunts..)
    Iepakota dažādi, politiķi dažādi, bet būtība ta viena.
    Rezultātā mans tēvs, kas visu mūžu strādājis, stāv vienā pensijas rindā ar dzērāju, kas to nekad nav darījis, un sanem apmēram tikpat…
    Tāpēc , ka mums ir krievu laiki atmiņā- vieni izlikās ka strādāja, otri, ka saņēma, bet toties apmēram vienādi. Un visi turpina gaidīt, ka viņiem “maksās” , aizmirstot to, ka nauda ir jānopelna..
    Latvijā pietrūkst Tečeres, vai Tečera, politiķa, kas darītu, nevis runātu… Izdzenātu to pļāpātavu..

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 08.04.2013. 18.03

    Kapēc gan GB vajadzīga būtu spēcīga Vācija. Bažas bija un ir pamatotas. No GB viedokļa raugoties, protams.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > ligakalnina 08.04.2013. 19.59

    Kā reizi GB un Francijai bija un ir izdevīga ekonomiski stipra Vācija, kas “nekačā pravas”. Tečeres un Miterāna maziskās bailes bija saistītas ar Vācijas politiskās ietekmes palielināšanos.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > ligakalnina 08.04.2013. 16.39

    “Lielbritānijas premjerministre Margareta Tečere divus mēnešus pirms Berlīnes mūra krišanas paziņojusi PSRS prezidentam Mihailam Gorbačovam, ka Rietumi nevēlas Vācijas apvienošanos, un lūgusi padomju līderi darīt visu iespējamo, kas ir viņa spēkos, lai to nepieļautu, vēsta britu laikraksts “The Times”.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Sandris Maziks 08.04.2013. 20.09

Tečeres kundze bija vecis, ar kādu retai nācijai palaimējas pat reizi simts gados. Viņa bija tā, kas atklāja Gorbačovu, kuram pateicoties izdevās daļēji demontēt “ļaunuma impēriju”, bez asins izliešanas. Viņa mūžīgi paliks civilizētās pasaules gaišā atmiņā, kā “Dzelzs Lēdija”.
R.I.P.

+5
-3
Atbildēt

1

    manatuja > Sandris Maziks 08.04.2013. 23.43

    Ak naivais cilvēks….. vairāk, kā 1000 institūti piestrādāja ar saviem pētījumiem par PSRS….

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu