LTV1 tiešraidē „Concertgebouw” orķestra koncerts ar Marisu Jansonu • IR.lv

LTV1 tiešraidē „Concertgebouw” orķestra koncerts ar Marisu Jansonu

39
Diriģents Mariss Jansons. Publicitātes foto

Trešdien, 10. aprīlī, pulksten 22.30, LTV1 demonstrēs Amsterdamas „Concertgebouw” un Nīderlandes Karaliskā orķestra 125. gadskārtai veltīto koncertu ar orķestra vadītāju, latviešu diriģentu Marisu Jansonu priekšgalā.

Solo partijas koncertā izpildīs trīs pazīstami viesmākslinieki – vijolniece Žanīna Jensena, baritons Tomass Hempsons un pianists Lan Lans. Svētku programmā, godinot orķestra kādreizējos diriģentus, iekļauti komponistu Gustava Mālera un Riharda Štrausa skaņdarbi, kā arī tiks atskaņotas Boba Cimmermana, Sergeja Prokofjeva, Pētera Čaikovska un Kamila Sensāna kompozīcijas.

Rīgā dzimušais diriģents, „Grammy” balvas laureāts Mariss Jansons Nīderlandes Karalisko “Concertgebouw” orķestri vada kopš 2004. gada. Šī orķestra 125 gadu ilgajā vēsturē Mariss Jansons ir tikai sestais tā diriģents. Iepriekš Mariss Jansons vadījis Oslo, Londonas, Pitsburgas un Bavārijas radio orķestrus. 

1888. gada 11. aprīlī, kad atklāja Amsterdamas „Concertgebouw”, sabiedrības interese bija tik milzīga, ka pilsētā izveidojās pirmais satiksmes sastrēgums tās vēsturē. Šobrīd „Concertgebouw” ir viena no trim pasaules labākajām akustiskajām skatuvēm (līdzās Vīnes „Musikverein” un Bostonas „Symphony Hall”), uz kuras uzstājušies gan klasikas dižgari, gan džeza mūziķi un rokzvaigznes. Mūsdienās šajā koncertzālē ik gadu notiek aptuveni 900 koncertu 800 000 skatītājiem. Patlaban tā ir otra apmeklētākā koncertzāle pasaulē – pirmajā vietā ierindojas Romas „Auditorium Parco Della Musica”.

 

Komentāri (39)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu