Optimistu salidojums • IR.lv

Optimistu salidojums

4
«Ja zālē sēdētu kāds no varoņiem, vai tu atpazītu viņu pēc smiekliem?» jautā Ir lasītājs Lauris.
Inta Lase

 

No sirds izsmējušies par Jāņa Skuteļa dzītajiem jokiem, kopā ar žurnāla Ir lasītājiem piektdienas vakarā Palladium koncertzālē pavērām tās durvis, uz kurām parasti ir brīdinošs uzraksts – «Tikai personālam». Pēc nepilnas divas stundas garās standup komēdijas Optimistika Jānis pacietīgi mums skaidro, kā top izrāde – kā viņš sakārto jokus, lai viena epizode plūstoši novestu pie nākamās, kā vēro politiķu bieži vien komiskās izpausmes un kāpēc Latvijā ir tik maz joku plēsēju. Uzzinām – katra izrāde ir unikāla, un, lai arī stāsta plāns, gluži kā špikeris, noslēpts skatītājam neredzamā vietā, viņš tam ne vienmēr stingri seko. «Varu arī aizrunāties,» atklāj Jānis. Tā notika arī piektdien. Turpat uz skatuves radās ideja – kā, ieejot pārtikas veikalā, klājas Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, kurš cieš no pārliekas uzmanības un beigu beigās noprasa, vai lūrētāji sen nav pa galvu dabūjuši.

Tā kā izrādē Jānis bija vērīgi izanalizējis trīs valsts augstāko amatpersonu – Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētājas un premjerministra – oratorspējas, viens no pirmajiem lasītāju jautājumiem Jānim bija tieši par politiķiem. «Ja zālē sēdētu kāds no varoņiem, vai tu atpazītu viņu pēc smiekliem?» jautā Lauris. Jānis atbild: «Hm, es nezinu, vai Latvijā vispār kāds atpazītu Dombrovska kungu pēc smiekliem!» Protams, zāle nospurdz unisonā! Pēc brīža atkal pasprūk smieklu šalts, kad Jānis kopā ar kādu lasītāju cenšas «izpīpēt», kāpēc ir standup komēdijas, bet nav standup traģēdiju.

Skutelis gatavs atklāt, ka ieraksta katru izrādi un mājās to rūpīgi pēta. «Reizēm jāpiespiež sevi noskatīties līdz galam, bet zinu – savas kļūdas ir jāspēj atzīt.» Galu galā, Skutelis nav aktieris, kas vienkārši iejūtas tēlā, viņš ir autors, kas parakstās zem katra teiktā vārda. «Tas ir tas, ko es – Jānis Skutelis – tiešām domāju,» rezumē joku plēsējs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu