DMDM sāksies lekciju cikls "Klasiskās vērtības" • IR.lv

DMDM sāksies lekciju cikls “Klasiskās vērtības”

34
Georga Barkāna gobelēns "Vienradža medības". Publicitātes foto

Lekciju mērķis izgaismot Latvijas mākslas vēsturē būtisku autoru daiļradi

Sākot no 13. marta reizi mēnesī, trešdienā, plkst. 17 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā  visi interesenti aicināti uz lekcijām ciklā „Klasiskās vērtības”. Lekciju temati izvēlēti ar mērķi saistīt klasiskās un mūsdienu mākslas attīstības tendences, kā arī izgaismot Latvijas mākslas vēsturē nozīmīgu autoru vārdus, kuru harizmātiskais personības valdzinājums iedvesmojis vairākas paaudzes.

Lekcijas papildinās plašs vizuālais materiāls. Cikls plānots divās daļās – pavasara un rudens sesijās. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Katras lekcijas cena: pieaugušiem Ls 2.

Lekciju programma:

13. marts Vienradža tēma Georga Barkāna daiļradē

Ieskats ievērojamā tekstilmākslinieka, pedagoga un arhitekta Georga Barkāna (1925-2010) dzīves gājumā un radošajā veikumā, kas ietver arhitektūru, pedagoģisko darbību, mēbeļu projektēšanu, tēlotājmākslu, publicistiku un literāro darbu tulkošanu. Barkāna radošajā mantojumā atstātie vērienīgie tekstildarbi pamatoti uzskatāmi par latviešu tekstilmākslas sasniegumu virsotni. Viduslaiku leģenda par vienradzi ir visvairāk izmantotais sižets Barkāna gobelēnos. Vienradzis ir arī suģestējošākais no meistara izveidotajiem tēliem, kurš kā mākslinieka atpazīstamības zīme caurvij viņa daiļradi kopš 20. gadsimta 70. gadu pirmās puses.

Lekciju lasa LU Sociālo zinātņu fakultātes komunikācijas zinātnes maģistrante, mākslinieku biedrības „Sidegunde” izpilddirektore Bc. art. Līva Raita.

20. marts „Bauhauss” – mūsdienu dizaina izglītības pamats

Pagājušā gadsimta 20. gadu mākslinieku paaudzes interese apvienot kopīgā darbībā arhitektu, mākslinieku un amatnieku radošos spēkus un zināšanas cieši savijās ar tolaik jaunās Vācijā dibinātās celtniecības un mākslinieciskās konstruēšanas skolas „Bauhauss” („Bauhaus”) kultivēto vides estētiku. Šīs skolas principi un mākslinieciskās vērtības kā visas mūsdienu dizaina izglītības pamats ir atstājis būtisku ietekmi arī Latvijā.

Lekciju lasa mākslas zinātnieks Jānis Borgs.

10. aprīlis Nacionālais romantisms Anša Cīruļa agrīnajā daiļradē. Keramika

Ieskats Anša Cīruļa (1883-1942) radošās darbības sākumposmā. Tas ir laiks, kad latviešu mākslinieki, domājot par nacionāli savdabīgas un laikmetīgas mākslas veidošanu, pievērsās tautas vēstures un amatniecības tradīciju pētniecībai. Nacionālā romantisma ideja aizrāva arī topošo mākslinieku Ansi Cīruli.

Lekciju lasa mākslas zinātniece Rūta Rinka.

8. maijs Tradicionālais un laikmetīgais Jūlija Straumes mākslā

Ieskatu izcilā latviešu tekstilmākslinieka Jūlija Straumes (1874-1970) biogrāfijā un daiļradē. Straumes darba gaitas no šodienas skatpunkta šķiet aizraujošas un neparastas. Mākslinieks no 1907. līdz 1923. gadam dzīvojis Tbilisi, strādājis Kaukāza Mājamatniecības komitejā, kas apzināja un vāca materiālus par šā reģiona bagātajām un senajām amatniecības tradīcijām. Kaukāzā iegūtās zināšanas un iespaidi ienāca arī autora darbos. 1923. gadā Jūlijs Straume atgriezās Latvijā.

Lekciju lasa mākslas zinātniece Laima Kļaviņa.

Ar rudens sesijas lekcijām var iepazīties muzeja mājas lapā

 

 

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu