Politologs: Mudinājums deklarēties Rīgā latviskajām partijām nepalīdzēs • IR.lv

Politologs: Mudinājums deklarēties Rīgā latviskajām partijām nepalīdzēs

27
"Vienotības" Rīgas mēra amata kandidāte Sarmīte Ēlerte. Foto: Kaspars Krafts, F64
Dairis Anučins

“Vienotības” Rīgas mēra amata kandidāte Sarmīte Ēlerte mudina iedzīvotājus deklarēt dzīvesvietu Rīgā, lai vēlēšanās te varētu balsot

Neviens nav skaitījis, par ko balsos tie, kas līdz 1. martam deklarēsies Rīgā, taču svarīga ir pēc iespējas lielāka vēlētāju skaita iesaiste vēlēšanās. Tā par piektdien pausto aicinājumu iedzīvotājiem deklarēt dzīvesvietu Rīgā, lai varētu piedalīties Rīgas pašvaldības vēlēšanās, sacīja Rīgas mēra amata kandidāte Sarmīte Ēlerte („Vienotība”). Politologs Ivars Ījabs uzskata, ka latviskajām partijām būtisku ieguvumu vēlēšanās no šāda aicinājuma nebūs.

Piektdien izteiktajā aicinājumā Ēlerte aicina pilsoņus deklarēties savās faktiskajās dzīvesvietās, lai varētu piedalīties pašvaldību vēlēšanās. „Vienotības” paziņojumā norādīts, ka 18% Latvijas pilsoņu nav deklarējuši savu dzīvesvietu tur, kur faktiski dzīvo, bet Rīgā šī neatbilstība ir vēl lielāka.

“Šajās vēlēšanās svarīga būs ikviena balss. Nepiedaloties pašvaldības vēlēšanās, mēs lēmumu par savu nākotni, par savām mājām atdosim citiem. Tādēļ aicinu visus pilsoņus līdz 1.martam deklarēties savās faktiskajās dzīvesvietās, lai varētu piedalīties pašvaldību vēlēšanās,” aicinājumā vēlētājiem mudina “Vienotības” Rīgas saraksta līdere Ēlerte. “Tieši vēlētāju līdzdalība noteiks, vai Rīga pēc vēlēšanām kļūs labāka. Rezultāts tik tiešām ir atkarīgs no ikkatra. Valstisko spēku uzvara Rīgā ir iespējama.”

Rīgas domes „Vienotības” frakcijas priekšsēdētājs Olafs Pulks portālam ir.lv atzina, ka aicinājums deklarēties Rīgā galvenokārt saistāms ar vēlmi panākt, lai pēc iespējas vairāk cilvēku piedalītos vēlēšanās tajā pašvaldībā, kurā viņi dzīvo. Pēc Pulka teiktā, aicinājums neesot tiešā veidā saistīts ar vēlmi gūt lielāku atbalstu latviskajām partijām, jo „cīņa pret Ušakovu mūsu darba kārtībā ir nepārtraukti.”

„24% cilvēku, kas dzīvo Rīgā, ir deklarēti citur. Deklarēšanās Rīgā pavērs viņiem iespēju piedalīties tās pašvaldības dzīvē, kurā viņi dzīvo. Tas var būt pieņēmums, ka aicinājuma galvenā būtība ir cīņa pret Ušakovu, bet mēs jau nezinām, par ko šie cilvēki balsos. Bet, protams, uzrunāsim šos cilvēkus kā potenciālos mūsu vēlētājus,” teica Pulks.

Arī Rīgas mēra amata kandidāte no „Vienotības” Sarmīte Ēlerte sacīja, ka potenciālo Rīgas pašvaldības vēlētāju izvēle gaidāmajās vēlēšanās nav zināma, bet esot svarīgi laicīgi atgādināt vēlētājiem likumdošanas prasības, kas nosaka, ka pašvaldību vēlēšanās drīkst balsot tikai tajā pašvaldībā, kur ne mazāk kā 90 dienas pirms vēlēšanām iedzīvotājs ir deklarējis savu dzīvesvietu.

„Ar šo aicinājumu laicīgi atgādinām, ka 1. marts ir termiņš, līdz kuram, deklarējoties Rīgā, cilvēki varēs piedalīties Rīgas pašvaldības vēlēšanās, jo daudzi bieži vien attopas pēdējā brīdī,” sacīja Ēlerte. „Neviens jau nav saskaitījis, par ko vēlēs tie, kas deklarēsies Rīgā, taču, ja vairāk cilvēku piedalīsies vēlēšanās, Rīga kļūs labāka tādā veidā, ka vairāk cilvēku būs atbildīgi par pilsētu, kurā dzīvo.”

Politologs Ivars Ījabs uzskata, ka lielākā daļa cilvēku, kas dzīvo Rīgā, bet deklarējušies citur, ir potenciālais „Vienotības” un Nacionālās apvienības elektorāts, tomēr būtisku atbalstu Ēlertes rosinājums tik un tā negūs.

„Šī ideja, kas aicina deklarēties Rīgā, lai „gāztu Ušakovu”, ir aktīva jau diezgan sen, taču domāju, ka nekādas īpašas sekmes tai nebūs. Tā [deklarēšanās] ir birokrātiska procedūra, un varbūt kādi daži desmiti aktīvistu ir jau reģistrējušies Rīgā, bet tas būtiski neietekmēs vēlēšanu iznākumu,” teica Ījabs.

Vaicāts, vai šāds aicinājums var būt uzskatāms par partijas izmisuma soli vēlētāju piesaistei, Ījabs sacīja: „Partijas mēģina izmantot katru iespēju. Domāju, kad nāks tuvāk vēlēšanas, mēs ne tādas vien lietas dzirdēsim.”

Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs) iepriekš, komentējot Ēlertes aicinājumu aģentūrai LETA, izteicās: „Zemgalē Ēlerti jau izbalsoja, Rīgā par viņu ir gatavi balsot 4%. Interesanti, kurās pašvaldībās deklarējas viņas pagrīdes atbalstītāji?”

 

Komentāri (27)

ﮎandijs Be1t1kﮎ 25.02.2013. 16.57

Ījabs ir tikpat perfekts prognozētājs kā kādreiz Jurkāns, kurš paziņoja, ka Latvijai nespīd ne ES, ne NATO, kamēr nav pieņemts pilsonības 0 variants. Ījabs apgalvoja, ka Zatlers neatlaidīs saeimu. Visas tās gaudu dziesmas par nenovēršamo Ušakova uzvaru domātas latviešu pasivitātes vairošanai.

+17
-1
Atbildēt

0

janis17 25.02.2013. 16.28

Ijābs še un ījābs tur, nu laikam vairāk politologu Latvijā nav!?
Šajās vēlēšanās katra balss var kļūt izšķiroša, uzvarētàju var noteikt % desmitdaļas.
Tik tālu nu esam nodzīvojušies, ka jāizcīna cīņa par Latviju un Rīgu atkal un atkal…

+15
-4
Atbildēt

2

    Þanis Bezmers > janis17 25.02.2013. 20.25

    Man patīk tavs sašutums. Nu ko var darīt, ka tā tas iekārtots: atkal un atkal katru rītu jāslienas divkājās par spīti gravitācijai, bārda ar jāskuj (vismaz figurāli, ja gribi tusēt stilīgā kompānijā), apenes jāmaina (skotiem vieglāk) u.t.t. Tajā skaitā jācīnās par Latviju un Rīgu. Jācīnās.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    Ojārs > janis17 25.02.2013. 22.50

    Tik tālu nu esam nodzīvojušies, ka jāizcīna cīņa par Latviju un Rīgu atkal un atkal…
    ——————
    tas viss dēļ ExDienas superkomentētāju atbalstītā okupantu naturalizācijas “procesa”. Cita iemesla nav (ja neskaita pašu okupāciju.)
    Liels viņiem paldies!

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

Līna Kārkliņa 25.02.2013. 18.50

Pašvaldību un nākamajās saeimas vēlēšanās, jūs ne tā vien izdrāzīs. tādi lūk pīrāgi
—————————-
Latvija nav Itālija un Latvijā tas nestrādās…..latvieši ar trešo aci vienmēr sajūt no kuras puses briesmas draud un spēj konsolidēties pareizajā virzienā, kad tas ir vitāli nepieciešams…..impērijas bubuli un tās pakalpiņus neviens Latvijā nav atcēlis un kamēr tas būs kaut ar mikroskopu samanāms, tu vari gulēt mierīgi un lieki nesaspringt, mēs nobalsosim kā mums pašiem labāk ir vajadzīgs…..pie tam lai arī cik tas nebūtu paradoksāli jums, latvieši pēdējā laikā spēj atšķirt populismu no reāliem darbiem un neviens sevi cienošs latvietis vairs par zīgeristiem nebalso…..

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu