Dombrovskis: Pieteikumu eirozonai iesniegsim nākammēnes • IR.lv

Dombrovskis: Pieteikumu eirozonai iesniegsim nākammēnes

26
Valdis Dombrovskis ierodas uz sarunām Briselē. Foto: AFP/LETA

 

Pievienošanos eirozonai Latvija redz kā „sava veida apdrošināšanas mehānismu”, britu medijam “theguardian.com” teic Latvijas premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība). Dombrovskis norāda, ka oficiāls pieteikums, lai Latvija kļūtu par 18. eirozonas dalībvalsti, ES tiks iesniegts nākamā mēneša sākumā.

Rakstā, kas publicēts pirmdien, tiek analizētas eirozonas paplašināšanas iespējas, un kā nākamā, kas pievienosies eirozonai, minēta trešā Eiropas Savienības nabadzīgākā valsts Latvija.

“Mēs negaidām, lai slīgtu atpakaļ krīzē. Mēs īstenojam piesardzīgu fiskālo politiku un negribam, lai mūsu ekonomika atkal pārkarst,” „theguardian.com” saka Latvijas valdības vadītājs.

Par pievienošanos eirozonai viņš ir stingri pārliecināts: “Tas tagad ir tikai tehnisks jautājums.” Dombrovskis teic, ka “līdz jūlijam visa procedūra būs pabeigta”.

Vairāk lasiet šeit.

 

Komentāri (26)

dace_ampermane 19.02.2013. 10.12

“Tas tagad ir tikai tehnisks jautājums.” Dombrovskis teic, ka “līdz jūlijam visa procedūra būs pabeigta”.

nu un tieši pēc tā [esam ES, NATO būs euro ] būtu pareizais laiks stingrāku mugurkaulu pret krieviem turēt. Ko tad vēl? Tā sakot, drusku mūsu valsti savest kārtībā.

+9
-1
Atbildēt

0

putekliic 19.02.2013. 13.25

Ar eiro ieviešanu ir viss par 99% skaidrs. Mani jau sāk nodarbināt jautājums – kas politiskajai elitei būt tas lielais, centrālais jautājums pēc tam. Visus 20 gadus iestāšanās ES un NATO, pēc tam iestāšanās Eirozonā (arī Šengenā), bija tas spēcīgais, mobilizējošs un konsolidējošs spēks. Skaidri izteiktam, sasniedzamam mērķim vienmēr ir pozitīva loma dinamiskas attīstības nodrošināšanā. Kas kā būs pēc Eiro? Tik skaidru sasniedzamu mērķu vairs nebūs pārskatāmā nākotnē. Kā spēsim sevi turēt rāmjos, nepalaisties pie domas, ka “tagad jau viss sasniegts” varam atvilkt elpu? Problēmas jau ir bija un būs, ko risināt (demogrāfija, emigrantu atgriešana, biznesa vides uzlabošana utt.), bet tie visi ir, tā teikt, “izplūduši” uzdevumi, kuru atrisināšanu grūti ielikt kaut kāds noteiktos laika rāmjos ar precīziem izpildes termiņiem un skaidru atskaites punktu par uzdevuma izpildi. Tā kā nākamajām valdībām un Saeimai būs smagi jāpadomā pie šīs lietas. Dombrovskis savu misiju jau praktiski ir izpildījis. Un līdz ar Eiro arī visādu “iestāšanos” un “pieveinošanos” laikmets ir beidzies.

+8
0
Atbildēt

4

    putekliic > putekliic 19.02.2013. 16.38

    Jā, panākt, ka demogrāfijā ir pozitīva bilance būtu labs mērķis. Bet tad tai ir jākļūst par tiešām valdības un Saeimas politisku mēķi. Kamēr tas būs kādas atsevišķas partijas sīkas politiskās tirgošanās elemets, kā tas bijis līdz šim, tikmēr protams, nekas nebūs. Visiem politiskajiem spēkiem ir jāpanāk konsensuss, ka tagad būs tiešām prioritārs mērķis un līdz ar to tā izpildei tiks koncentrēti attiecīgie resursi. Politiski tas būtu ļoti smagi, jo sanāktu kadām sociālajām grupām ņemt nost vai dot mazāk, jo skaidrs, ka tam būtu vajadzīgi lieli līdzekļi. Protams, paralēli būtu jāstrādā pie sabiedrības apziņas un tās vērtību maiņas.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Cīnītājs > putekliic 19.02.2013. 13.53

    “NATO rekomendācija ir aizsardzībai atvēlēt 2% no iekšzemes kopprodukta” – varbūt būtu pēdējais laiks ķerties pie šī jautājuma?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Andis > putekliic 19.02.2013. 14.36

    andrejs_gr – lai kā negribētos piekrist, bet dzīve rāda, ka Jums taisnība. Iestāšanās OECD? Nezinu, tur laikam vairāk sarunu bīdīšana nekā reāli cipari. Manuprāt, visskaistākais būtu: pozitīva demogrāfiskā bilance. To var pat pārvērst par kiču: liels tablo Rīgas centrā + logs TV vakara ziņās, kas rāda piedzimušo un nomirušo cilvēku skaitu dienā / mēnesī pret iepriekšējo mēnesi, gadā… It kā stulbi bet uz zemapziņu nostrādā un visus kolektīvos lēmumus ietekmē.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > putekliic 19.02.2013. 15.06

    2015. gadā Latvija kļūs par ES prezidējošo valsti. Tas varētu būt viens no nākamajiem mērķiem – godām novadīt šo darbu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

armn 19.02.2013. 11.55

Klejotājam.
Eiro ieviešana valstī, kura jau desmit gadus tur savu valūtu piesaistītu eiro arī ir lietu savešana kārtībā.
Ja mēs nespējam novērtēt pozitīvos notikumus mūsu vai mūsu valsts dzīvē, tā arī nodzīvosim “nesakārtoti”. Viss pazūd vaimanās.

+9
-5
Atbildēt

9

    dro > armn 19.02.2013. 13.04

    Ķencis&Pāvuls. Nu gan “grābsties kā pa ķešu”:)

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    gliters > armn 19.02.2013. 15.52

    “Rakstā par eiro nav nekādu norāžu uz Jēkabsonu vai psihiatrisko slimnīcu. Un neredzu te nekā kpoīga, ja nu vienīgi jūsu vēlmi redzēt lietas negatīvi un jaukt visu kopā…”

    Cik atminos, nepieciešamība stāties ES tika pamatota ārī ar to, ka dalība ES mūs glābs no Krievijas ietekmes. Kā tas iet kopā ar faktu, ka 9 gadus pēc pievienošanās “Eiropas kodolam” mūsu valsts vara pēc prokremliska spēka pasūtījuma izrēķinās ar žurnālistu, kas nodod atklātībai faktus par šīs partijas sadarbību ar Kremli pēc labākajām PSRS un Putina Krievijas tradīcijām? Vai arī turpināsi izlikties, ka nesaprati jautājumu.
    Pietaupi palīgskolas audzēkņiem savus apgalvojumus, ka eiro mūs atpestīs no Krievijas un tās ietekmes.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    gliters > armn 19.02.2013. 15.32

    “Attiecībā pret “krieviem” esmu pārliecināts, ka eiro ievišana Krievijas ietekmi Latvijā mazina un es apsveicu esošo valdību/koalīciju ar šo panākumu.”
    Tiešām Fedot da ņe tot… Un kā tad ar Kipru? Valstij budžets kaut kas ap 28 mljrd. eiro, toties “investīcijas” šurpu turpu – no Kipras Krievijā un pretējā virzienā uz pārsimts mljrd. eiro. Mazgā netīro naudu, veļas pulveri netaupot….
    Vai arī notiks brīnums un koalīcija pēc eiro ieviešanas uzsāks darīt kaut ko reālu, lai samazinātu nerezidentu noguldījumu īpatsvaru un ierobežotu investīciju no Austrumiem pieplūdumu – jo īpaši NĪ sektorā? Nje verju!!!!! Bet ja tiešām tas tā būs, apsolos uzlikt kasti ar kādu skotu SINGLE MALT viskija šķirni no Highland reģiona.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    gliters > armn 19.02.2013. 16.13

    Ķencim un Pāvulam labi izdodas klasiskā taktika, ko parasti pielieto tad, ja nav vēlēšanās atbildēt uz neērtiem un nepatīkamiem jautājumiem.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > armn 19.02.2013. 13.01

    izliecies par muļķi? Pārlasi vēlreiz kas tur rakstīts :)

    būtu pareizais laiks stingrāku mugurkaulu pret krieviem turēt. Ko tad vēl? Tā sakot, drusku mūsu valsti savest kārtībā.

    Ķencis = Prohors un Pāvuls = Fedots da ņe tots?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    armn > armn 19.02.2013. 13.54

    Gan Ino gan klejotajam.
    Laikam veids kā mēs analizējam informāciju ir pārāk atšķirīgs. Rakstā par eiro nav nekādu norāžu uz Jēkabsonu vai psihiatrisko slimnīcu. Un neredzu te nekā kpoīga, ja nu vienīgi jūsu vēlmi redzēt lietas negatīvi un jaukt visu kopā, bet tas ir pretrunā ar “lietu sakārtošanu” uz ko aicina vēlētājs/pilsonis klejotājs. Attiecībā pret “krieviem” esmu pārliecināts, ka eiro ievišana Krievijas ietekmi Latvijā mazina un es apsveicu esošo valdību/koalīciju ar šo panākumu. Un valdība var turpināt kārtot citas lietas, un tā to darīs ja vēlētājs tās rīcību vērtēs sakarīgi un reāli.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > armn 19.02.2013. 12.39

    Ķencis&Pāvuls

    Jākobsonam moskaļi ģīmi sagriež, pēc tam ieliek psihenē, vai tā tev kārtība?

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    armn > armn 19.02.2013. 12.53

    Un kāds sakars ir eiro un notikumam ar Jēkabsonu? Varbūt pašam vēlētājam jāsāk ar “kārtības ieviešanu” savās galvās un formulējumos ko lietojam? Bērnišķīgi ir gaidīt burvi Dombrovski. Tikai vilšanās jūs sagaida. Burvju nav. Tāpat kā, paldies Dievam, arī PSKP ģenerālsekretāru nē.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    armn > armn 19.02.2013. 16.09

    Nu re mums te visiem 4 izdodas tāda klasiska, laba diskusija. Kā jau tas ir pieņemts Rietumeiropā: cieņa pret sarunu biedru, argumentu uzklausīšana un vērtība runāt precīzi par sarunu tematu.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu