ES pieņem izmaiņas Sīrijai noteiktajās sankcijās • IR.lv

ES pieņem izmaiņas Sīrijai noteiktajās sankcijās

46
Foto: AFP/LETA

Ieroču embargo nav atcelts, bet palielināta neletālā palīdzība un tehniskais atbalsts

Eiropas Savienība (ES) pirmdien pagarināja Sīrijai noteikto sankciju termiņu, vienlaikus nosakot tajās izmaiņas, lai dalībvalstis varētu nodrošināt asiņainā konflikta plosīto valsti ar neletālu un tehnisku palīdzību civiliedzīvotāju aizsardzībai, ziņo LETa/AFP. Sankciju termiņš pagarināts līdz maija beigām, teikts pēc bloka ārlietu ministru sanāksmes izplatītajā paziņojumā.

Sankcijās noteiktas izmaiņas, lai “nodrošinātu lielāku neletālo atbalstu un tehnisko palīdzību mierīgo iedzīvotāju aizsardzībai”.

Ministru sanāksmē tika apspriests Lielbritānijas ierosinājums, ko atbalstīja Itālija un vēl vairākas bloka dalībvalstis un kas paredzēja atcelt ES noteikto ieroču embargo, kas aizliedz ar ieročiem apgādāt nemierniekus, kuri cīnās pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma spēkiem. Lai gan ieroču embargo nav atcelts, tika panākta vienošanās palielināt neletālo palīdzību un tehnisko atbalstu, kas zināmā mērā apmierina Londonas prasību aktīvāk atbalstīt Sīrijas Nacionālo koalīciju.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta, un atbilstoši ANO datiem dzīvību tajā zaudējuši jau vairāk nekā 70 000 cilvēku.

ANO Neatkarīgās starptautiskās komisijas pirmdien izplatītajā ziņojumā secināts, ka Sīrijas konfliktā pieaug kā valdības spēku, tā nemiernieku pastrādāto kara noziegumu skaits. Ziņojumā arī norādīts, ka konflikts ir radikalizējies un arvien vairāk iegūst starpkopienu kara raksturu.

ANO kara noziegumu prokurore Karla del Ponte, kas arī darbojas minētajā komisijā, pauda pārliecību, ka Sīrijas kara noziegumi ir jāizmeklē Starptautiskajai Krimināltiesai (SKT). Šādu lēmumu var pieņemt ANO Drošības padome, kas gan ir sašķelta Sīrijas konflikta jautājumā.

Maskava ir viena no lielākajām Damaskas atbalstītājām. Kopā ar Ķīnu Krievija ANO Drošības padomē ir izmantojusi savas veto tiesības, lai bloķētu trīs rezolūcijas, kurās Asadam tika piedraudēts ar sankcijām.

 

Komentāri (46)

kristrun 18.02.2013. 22.24

Letālā palīdzība , kā redzams, ir apmierinošā līmenī.

0
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 18.02.2013. 20.23

west ++++ Kur tu dzīvo? Palmu ēnā Florīdā? Ir tāda bidlu mode ņemt sev visu ārzemniecisko, šajā gadījumā niku, bet pie tam visur tos ārzemniekus par visu ko kas nesakrīt ar kremļa uzskatiem nomelnot. Valkāt amērikāņu treniņtērpu, snīkerus, kepku [visu kas man personīgi pilnīgi riebjās] un tā tālāk…….

Maskava ir viena no lielākajām Damaskas atbalstītājām. Kopā ar Ķīnu Krievija ANO Drošības padomē ir izmantojusi savas veto tiesības, lai bloķētu trīs rezolūcijas, kurās Asadam tika piedraudēts ar sankcijām

+1
-1
Atbildēt

0

ligakalnina 19.02.2013. 08.13

Rietumi palīdz kārtējiem “demokrātiem”, Ēģiptē “demokrāts” Mursi jau iedibina islama diktatūru, daudzi tur jau raudot pēc Mubaraka, Lībijā “demokrāti” nogalina ASV sūtni, tur totāls bardaks, Sīrijā būs vēl trakāk.
Rietumi sāk līdzināties vājprātīgajiem, kas dzīvo pēc vecām dogmām, un vairs neorientējas realitātē.

+1
-3
Atbildēt

2

    Sandris Maziks > ligakalnina 19.02.2013. 09.44

    dzeris49
    Krievu draugiem zeme degs zem kājām. Tā būs Sīrijā, tā būs Irānā un Latvijā arī.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Nika > ligakalnina 19.02.2013. 18.03

    Foreignpolicy.com bija labs raksts par sho teemu. Nevar ceret, ka Egipte bus ka Igaunija pec PSRS sabrukuma. Varbut Ukraina/Gruzija. Katra zina- viss tagad ir vinu pashu rokaas. Izveidot demokratiju pasaules regionaa, kur taa nekad nav bijusi, nebus nekads vieglais darbs. Tam vajag lielu pacietibu, jo tas darbs bus paaudzem ilgs. Atbrivoties no Mubaraka/Kadafi bija tikai pirmais solis no daudziem.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu