Būs tā! • IR.lv

Būs tā!

4
Raivis Dzintars

Kopīgi meklējam atbildes uz 15 jautājumiem par to, kas varētu notikt 2013.gadā

Vai Latviju uzaicinās pievienoties eirozonai?
Ģirts Spakovics, kluba Piens face-control jeb iekšālaidējs:

Uzaicinās. Mūs taču slavē par aizdevuma savlaicīgu atdošanu, paaugstina kredītreitingus. Uz papīra esam mazs veiksmes stāsts, taču realitāte ir cita: daudziem algas ir tik mazas, ka knapi pietiek, lai samaksātu par dzīvokli. Latvijā radās formāli strīdi starp partijām, jo šķiet, ka Visu Latvijai! ar šīm nesaskaņām veidoja sev PR. Tajā pašā laikā pašiem uzkrājumi eiro un labi zina, ka lats ir piesaistīts eiro. Stājoties ES, bija skaidrs, ka līdz ar to lēnā garā ejam uz eiro, tāpēc nav īstais laiks tagad runāt par nacionālo identitāti. Kāda starpība – lats vai eiro? Cilvēkiem vieglāk vēl ilgi nekļūs.

Ir prognoze: 

Jā. Jau kopš septembra Latvija izpilda visus Māstrihtas kritērijus dalībai eirozonā. Tiesa, vēl aizvien eirokrātijas dzīlēs mīt skeptiķi, kuri šaubās, vai šī Latvijas atbilstība būs «ilgtspējīga». Vai neatsāksies inflācijas joņi? Vai bāleliņi neatlaidīs budžeta grožus? Tomēr dažos kabinetos čaukstošās šaubas apklusinās Eiropas un jo sevišķi Vācijas līderu politiskā griba. Latvijas spēja sakārtot budžetu un atjaunot izaugsmi, saglabājot fiksēto valūtas kursu, ir paraugs visām krīzē nonākušajām eirozonas valstīm. Teorētiski ir iespējams, ka opozīcija Latvijā šo procesu apstādina, prasot referendumu. Taču, vai tautas vairākums tiešām gribēs nostāties zem PSRS apoloģēta Kabanova paceltā «Eiro nē!» karoga? Diez vai.
– Pauls Raudseps

Vai Nils Ušakovs saglabās Rīgas mēra amatu pēc vēlēšanām?

Marina Hitrova, Candera klīnikas kaķu reprodukcijas speciāliste:

Neskatos televīziju, neklausos radio, tāpēc daudz par politiķiem nezinu. Tas, kas ir izdarīts Rīgā, pēc manām domām, ir labi. Noorganizēti dažādi svētki, visu laiku kaut kas notiek. Man Rīgā dzīvot ir omulīgi. Protams, arī problēmas ir: tie, kam mazi bērniņi, nevar atrast vietu bērnudārzā. Gribētos lielāku finansējumu patversmēm – dzīvnieciņiem jāpalīdz, jo viņi ir mūsu vides daļa. Tomēr kopumā Rīgā nav sliktāk, kā bija agrāk. Redzu pilsētā attīstību. Tāpēc domāju, ka var turpināt strādāt tā Rīgas dome, kas tagad.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu