Sestdien Latvijas Nacionālā baleta 90.jubilejas koncerts • IR.lv

Sestdien Latvijas Nacionālā baleta 90.jubilejas koncerts

29
Publicitāte foto

Koncertā uzstāsies arī Hamburgas baleta prīma latviete Anna Laudere un slavenais krievu baletdejotājs Sergejs Poluņins 

Sestdien, 15.decembrī, Latvijas Nacionālajā operā (LNO) notiks koncerts, kurā tiks svinēta Latvijas Nacionālā baleta 90 gadu jubileja.

Svinīgajā Galā koncertā uz LNO skatuves tiks sveikts Latvijas Nacionālā baleta solistu zieds un visa baleta trupa, kas izdejos spilgtākās epizodes no pašreiz repertuārā iekļautajām izrādēm, raksta aģentūra LETA.

Koncertā piedalīsies arī vairāki īpašie viesi –  Hamburgas baleta prīmas – latvietes Annas Lauderes un Edvīna Revazova duets, jaunās baleta zvaigznes no Lielā Teātra – Olga Smirnova un Vladislavs Lantratovs, kā arī neparastais baletdejotājs Sergejs Poluņins no Staņislavska un Ņemiroviča-Dančenko Maskavas akadēmiskā muzikālā teātra.

Laudere dzimusi Siguldā un sešus gadus mācījusies Rīgas Horeogrāfijas vidusskolā, bet 16 gadu vecumā devusies uz Vāciju, lai izglītību turpinātu Hamburgas baletskolā. Jau pēc diviem gadiem – 2001.gadā – viņa tika uzņemta Hamburgas baleta trupā, 2008.gadā kļuva par šī teātra solisti, bet pērn Hamburgas baleta mākslinieciskais vadītājs Džons Neimeiers Lauderi iecēlis Hamburgas baleta vadošās solistes jeb primabalerīnas godā.

Savukārt Revazovs, Lauderes partneris gan uz skatuves, gan dzīvē, ir dzimis Ukrainā, mācījies Maskavā, bet vēlāk izglītošanos turpinājis Hamburgas baleta skolā. 2003.gadā viņš uzņemts Hamburgas baleta trupā, 2007.kļuvis par tā solistu, bet 2010.gadā kļuvis par vadošo solistu jeb premjeru.

Nepārprotami zvaigžņotākais viesis šajā jubilejas vakarā būs Poluņins, kurš tiek dēvēts gan par pasaules baleta sensāciju, gan salīdzināts ar leģendārajiem baletdejotājiem Rūdolfu Nurijevu un Mihailu Barišņikovu. Sācis ar mācībām sporta skolā, pēcāk Poluņins veidojis galvu reibinošu karjeru baleta mākslā – 1999.gadā iestājies Kijevas horeogrāfijas skolā, bet jau 2003.gadā izglītošanos turpinājis Londonas Karaliskajā baleta skolā. Pēc tās absolvēšanas 2007.gadā uzņemts Londonas Karaliskā operas un baleta teātra “Covent Garden” trupā, bet 19 gadu vecumā kļuvis par jaunāko premjeru šī teātra vēsturē.

Lai gan pērn britu baleta kritiķi Poluņinu vienprātīgi atzinuši par šodienas labāko klasisko dejotāju, šā gada sākumā, būdams pašā karjeras virsotnē, Poluņins pametis prestižo “Covent Garden” trupu, izraisot pamatīgu sensāciju baleta pasaulē. Pēkšņo aiziešanu no Karaliskā baleta skaidrojot ar tā stingrajiem ierobežojumiem, kas lieguši jebkādu radošo brīvību, šobrīd Poluņins ir Staņislavska un Ņemiroviča-Dančenko Maskavas akadēmiskā muzikālā teātra premjers un pastāvīgais viessolists Novosibirskas akadēmiskajā operas un baleta teātrī. 

Koncerta diriģenti – Mārtiņš Ozoliņš, Farhads Stade. Koncertu vadīs Laura Strautiņa un Aivars Leimanis.

Vairāk informācijas www.opera.lv

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu