Jaunākās filmas • IR.lv

Jaunākās filmas

3
Septiņi psihopāti
Kristīne Simsone

 

oooo Septiņi psihopāti / Seven Psychopaths. Reiz Brigē režisora un dramaturģijas ģēnija Mārtina Makdonas otrā pilnmetrāžas lente ar uzviju atkārto priekšteces panākumus. Lai gan biežās vardarbības estetizācijas dēļ šī filma vizuāli un sižetiski brīžam saistās ar Tarantīno darbiem, Makdonas rokraksts ir spilgti redzams izmeklētajos un pārsmieklīgajos dialogos, kas ir Septiņu psihopātu esence. Izcila ironija gan par Holivudas filmu klišejām un ideju krīzi, gan par Amerikas ieroču neprātu un vardarbības absurdumu. Acu neatraušanu no ekrāna garantē arī aktieru ansamblis, kurā par tīrasiņu psihopātiem lieliski pārtop Sems Rokvels, Kristofers Volkens, Vudijs Harelsons un Toms Veitss. No 23.novembra.

ooo Mākoņu atlants / Cloud Atlas. Filmu Matrikss veidotāju – Endija un Lanas Vačovsku – sadarbība ar Tomu Tikveru (Parfīms: Stāsts par kādu slepkavu un Skrien, Lola, skrien) ir izvērtusies vizuāli ļoti vērienīgā vēstījumā. Britu rakstnieka Deivida Mičela Bukera balvai nominētā Mākoņu atlanta ekranizācija ir mistērijas caurstrāvots žanru sajaukums, kurā organiski mijas gan vēsturiska drāma, gan zinātniskā fantastika. Ekranizācijas iecere pavēstīt likteņu saistību gadsimtu garumā ir izdevusies, taču līdzpārdzīvojumu radošu ticamību tomēr nesasniedz. Pie vainas dažbrīd līdz komismam teatrālā vizualitāte, it īpaši vairākas lomas spēlējošo aktieru izskata transformācijas (Halle Berija, Toms Henkss). No 23.novembra.

ooo Sapņu komanda 1935. Filma svētku paildzināšanai ar neapstrīdamu potenciālu kļūt par vietēja mēroga kases hitu. Lai gan vēstījums par to, kā mazs cinītis gāž lielu vezumu, ir veidots pēc triviālākajām sporta filmu tradīcijām, pie patriotisma jūtām apelējošajā Sapņu komandā 1935 ir labi paveikts darbs, izvelkot no aizmirstības šo basketbola izlases triumfu – beidzot ir filma nacionālās pašapziņas spodrināšanai, kurā nav kara. Ja pieņem, ka gaužām vienkāršotie dialogi ir tikai otršķirīga fona detaļa, var uzskatīt, ka esam tikuši pie pašmāju kaluma Holivudas produkta. No 19.novembra.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Nākamais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu