LNSO atskaņos Antona Bruknera 8.simfoniju • IR.lv

LNSO atskaņos Antona Bruknera 8.simfoniju

33
Komponista Antona Bruknera portrets. Publicitātes attēls

Ne tikai Bruknera personību, bet arī viņa sacerējumus apņem mistiska aura. Astotā simfonija ir Bruknera pēdējā pabeigtā partitūra

Piektdien, 9. novembrī plkst.19 Lielajā Ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Rosena Milanova vadībā piedāvās klausītājiem „tūkstošgades notikumu” – Antona Bruknera 8. simfonijas atskaņojumu. Bet plkst.18 Lielās Ģildes baltajā Zālē LNSO un mūzikas žurnālists Orests Silabriedis aicina ikvienu koncerta apmeklētāju uz sarunu par Antona Bruknera radošo un muzikālo daiļradi. Sarunā piedalīsies diriģents, komponists un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētais profesors Andris Vecumnieks un filozofijas doktors, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Jānis Taurens.

“Kaut kas tāds var būt tikai reizi tūkstoš gados!”, tā pēc A. Bruknera 8. simfonijas pirmatskaņojuma 1892. gadā skaļi izsaucies komponists un kritiķis Hugo Volfs. Daudziem komponistiem maģiskais simfoniju skaits izrādījies deviņi: gan Bēthovens, gan Šūberts, gan Dvoržāks, gan citi tieši savā pēdējā, devītajā, simfonijā sasnieguši māksliniecisko pilnbriedu. Turpretim romantisma ģēnija Antona Bruknera simfonisko romānu virsotne ir tieši Astotā. To kopā ar LNSO mūziķiem interpretēs talantīgais jaunās paaudzes diriģents Rosens Milanovs. 

Austriešu komponists Antons Brukners (1824-1896) ir viens no 19. gadsimta otrās puses novatoriem, kura vārds mūzikas vēsturē ierakstīts ar deviņām simfonijām un sakrāla teksta kormūziku. Brukneru bieži min arī vācu/austriešu romantisma nozīmīgāko komponistu vidū. Viens no viņa zināmākajiem skolniekiem ir izcilais austriešu komponists Gustavs Mālers, kurš Brukneru dēvējis par savu priekšteci.

Ne tikai Bruknera personību, bet arī viņa sacerējumus apņem mistiska aura. Astotā do minora simfonija ir Bruknera pēdējā pabeigtā partitūra. Viņš bijis klāt arī tās pirmatskaņojumā, kas Vīnes filharmoniķu un Hansa Rihtera vadībā noticis 1892. gadā Vīnē. 

Diriģents Rosens Milanovs ir jaunais Astūrijas provinces simfoniskā orķestra (Spānija) galvenais diriģents, kā arī Prinstonas simfoniskā orķestra (ASV) muzikālais vadītājs. Milanova uzstāšanos raksturo ass muzikāls intelekts, mākslinieciska atjautība, brīvība un skaidrība. Maestro Milanova pēdējā laika svarīgākie brīži karjerā bijušas debijas Vīnes Musikverein, Grantpārkas mūzikas festivālā Čikāgā un Cīrihes operā, kā arī Sergeja Prokofjeva mūzikas Puškina drāmai „Jevgeņijs Oņegins” pasaules pirmatskaņojums ar Prinstonas simfonisko orķestri.

Vairāk informācijas orķestra mājas lapā. Biļetes cena Ls7-20. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

 

 

 

 

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu