Modernās ciltis • IR.lv

Modernās ciltis

3
Nellija Ločmele

Nesen viesojoties Rīgā, zviedru ekonomists un futurologs Aleksandrs Bards ieteica Latvijai radīt atpazīstamu starptautisko tēlu kā jaunu sociālo eksperimentu vietai. 

Viņaprāt, internetā pašlaik veidojas modernās ciltis – stabilas domubiedru grupas apvieno 40-160 dalībniekus, un tās ir tikpat lielas kā klasiskās ciltis tolaik, kad pasaulē nebija valstu, korporāciju un starptautisko organizāciju. Paralēli elektroniskajām ciltīm Latvija varot kļūt par mājvietu arī reālām «pagaidu utopijām», ļaujot šeit iemājot jauniešiem, zaļajiem un citām interešu grupām, kas dabiskā vidē cenšas sadzīvot un īstenot savus ideālus.

Patiesībā šādas ciltis Latvijā jau ir. Šonedēļ žurnālā stāstām par aptuveni 50 rīdzinieku ģimenēm, kuri gan turpina savu pilsētnieka ikdienu, taču ir radījuši tiešu saiti ar laukiem, vienlaikus atbalstot tos un gūstot labumu sev. Ja taisnība teicienam «tu esi tas, ko ēd», tad viņi ir «zaļie latvieši», jo pārtiek no vietējo zemnieku ekosaimniecībās izaudzētiem produktiem, ko ik nedēļu piegādā un izplata bez kādiem starpniekiem, pateicoties tikai pašu brīvprātīgajam darbam.

Šāda tiešās tirdzniecības komūna sirsnīgi un spilgti ilustrē Barda domu, ka modernajā sabiedrībā jāmeklē jauni veidi, lai stiprinātu cilvēku uzticēšanos un tuvību. Patiesas saites, ko spējam izveidot ārpus šaurākā ģimenes, draugu un kolēģu loka, dod ļoti vērtīgu sadarbības pieredzi un vairo ticību saviem spēkiem. Tāda «pagaidu utopija» kā pašapziņas pote palīdz izdzīvot «mūžīgajā realitātē».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu