Sīrijas "pamiera" pirmajā dienā nogalināti gandrīz 150 cilvēki • IR.lv

Sīrijas “pamiera” pirmajā dienā nogalināti gandrīz 150 cilvēki

41
Foto: AFP/LETA

Musulmaņu svētku laikā izsludināto pamieru Sīrijā izdevies noturēt vien dažas stundas

Sakarā ar musulmaņu svētkiem “Eid al Adha” Sīrijā izsludinātā “pamiera” pirmajā dienā nogalināti gandrīz 150 cilvēki, kaujas ar upuriem turpinās arī sestdien, vēsta cilvēktiesību organizācija “Syrian Observatory for Human Right”.

Pēc tās datiem, piektdien Sīrijā sprādzienos, artilērijas apšaudēs un sadursmēs nogalināti 53 civiliedzīvotāji, 43 karavīri un 50 nemiernieki, raksta LETA/AFP.

Sīrijas valdība oficiāli piekrita ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Lahdara Brahimi aicinājumam ievērot pamieru musulmaņu svētku “Eid al Adha” laikā. Pamieram piekrita arī Brīvās Sīrijas armija, kas gan nepārstāv visus nemiernieku kaujiniekus Sīrijā. Tomēr pamiers ilga vien dažas stundas, pirms atkal atsākās sadursmes.

“Eid al Adha” svētki sākās 26.oktobrī un ilgs četras dienas. 19 mēnešu laikā vardarbībā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 35 000 cilvēku, liecina SOHR apkoptie dati.

Jau ziņots, ka piektdien tika vēstīts – pamiers Sīrijā sācies piektdien pulksten 6. Tā par Sīrijas TV ziņoto rakstīja BBC. Visi iepriekšējie mēģinājumi panākt pamieru Sīrijā bija jau sabrukuši.

Īslaicīgam pamieram, paturot tiesības uz atbildes uzbrukumiem, piekritis arī lielākais Sīrijas nemiernieku bruņotais grupējums – Brīvās Sīrijas armija, ziņo LETA/AFP.

“Militārās operācijas Sīrijas teritorijā tiks pārtrauktas piektdienas rītā līdz pirmdienai, 29.septembrim,” valsts televīzijā paziņoja armija, piebilstot, ka tā “patur tiesības atbildēt uz bruņotu grupu uzbrukumiem civiliedzīvotājiem un valdības spēkiem”.

Armija arī brīdinājusi, ka reaģēs uz jebkuru nemiernieku mēģinājumu pastiprināt savas pozīcijas vai mēģinājumiem ierasties Sīrijas teritorijā kaujiniekiem no kaimiņvalstīm.

Bez atbildes netikšot atstāti arī nemiernieku centieni papildināt savus spēkus un munīcijas krājumus.

Sīrijas valdība ir piekritusi ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Lahdara Brahimi aicinājumam ievērot pamieru musulmaņu svētku “Eid al Adha” laikā. “Eid al Adha” svētki sākas 26.oktobrī un ilgs četras dienas.

Pamieram piekritusi arī Brīvās Sīrijas armija, kas gan nepārstāv visus nemiernieku kaujiniekus Sīrijā. “Mēs respektēsim pamieru, sākot no rītdienas rīta, ja Sīrijas armija darīs to pašu,” telefonsarunā no Turcijas apliecināja Brīvās Sīrijas armijas ģenerālis Mustafa aš Šeihs. “Bet, ja viņi izšaus pat vienu šāvienu, mēs atbildēsim ar 100. Tā mēs paturam tiesības atbildēt,” paziņoja ģenerālis.

Tomēr viņš norādīja, ka nevar runāt visu nemiernieku grupējumu vārdā. “Nepastāv vienotas vadības visām frakcijām. Mēs runājam pietiekami liela skaita kaujinieku vārdā, bet ir arī citas bruņotas frakcijas, kas vadās pēc citām pavēlēm,” norādīja Šeihs.

Ja Brahimi iniciatīvu tiešām izdosies realizēt, tas būs pirmais īstais pamiers kopš 2011.gada marta, kad Sīrijā sākās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada vadīto režīmu.

19 mēnešu laikā asiņainajos nemieros dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 35 000 cilvēku, liecina cilvēktiesību aizstāvju organizācijas “Syrian Observatory for Human Rights” (SOHR) apkoptie dati.

Diemžēl citi nemiernieku grupējumi ir atteikušies ievērot pamieru, un ceturtdien – pamiera pirmās dienas priekšvakarā – cīņas Sīrijā turpinājušās ar līdzšinējos sparu.

Opozīcijas spēkiem ir izdevies ieņemt jaunus Alepo rajonus, iesaistoties sadursmēs ar armiju, un cīņas abu pušu starpā turpinājušās arī citviet valstī.

 

Komentāri (41)

Armands 29.10.2012. 14.31

izmantoju tikai E-Finance.lv aizdevumus,jo tie ir paši izdevīgākie

0
0
Atbildēt

0

oktaavs 28.10.2012. 11.14

Izņemot pašu tautu, Sīrijā mieru nevienam nevajag.
Jeņķi un Izraēla grib gāzt Asadu. Krievi to stutē ar ieročiem, jo tas ir pēdējais lielais ietekmes punkts šajā reģionā. Asads šaudās ar krievu ieročiem, bet “opozīcija” uzbrūk ar amerikāņu piegādātajiem un pa reizei iebliež pa Turciju, lai šiem būtu iemesls nākt palīgā.
Miera tur nebūs tik ilgi, kamēr kāds netiks iznīcināts pilnīgi un neatgriezeniski.

+1
-1
Atbildēt

1

    Sandris Maziks > oktaavs 28.10.2012. 12.38

    west
    “Miera tur nebūs tik ilgi, kamēr kāds netiks iznīcināts pilnīgi un neatgriezeniski.”

    Miera vispār uz planētas nebūs, kamēr netiks pabeigts Ronalda Reigana aizsāktais vēsturiskais darbs, proti, no pasaules kartes notīrīta ļaunuma impērija, ar visiem tās atribūtiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Armands 26.10.2012. 13.43

Ieteica man izmantot E-Finance.lv, bet varbūt labāki nosacījumi ir ĀTRAIS.LV ????

0
0
Atbildēt

2

    Armands > Armands 29.10.2012. 14.29

    nu labi :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristrun > Armands 27.10.2012. 17.10

    Nu, spriežot pēc bildes, vismaz viens ātrais varētu sanākt.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu