Mēs nezogam, mēs ticam! • IR.lv

Mēs nezogam, mēs ticam!

4
Zviedrijas kopimisma baznīcas līdzdibinātājs Izaks Gersons.

Mūsdienās miljoniem cilvēku visā pasaulē ignorē autortiesības un nelegāli lejupielādē mūziku, filmas, grāmatas un citus materiālus. Tagad Zviedrijā šī prakse ir kļuvusi par īstu reliģiju. Bez jokiem

Lai gan Zviedrija atbalsta lielo mediju koncernu prasību apturēt nelegālu failu apmaiņu internetā, valsts šogad oficiāli reģistrējusi reliģiju, kuras centrālā dogma deklarē – failu apmaiņa ir svēta lieta. «Man pašam tā ir ticība kaut kādām dziļākām vērtībām nekā laicīgās vērtības,» saka filozofijas students Izaks Gersons, kas piedalījās jaunās baznīcas dibināšanā 2010.gadā un kuram tagad ir galvenā misionāra tituls. «Tas sēž kaut kur dziļi manās muguras smadzenēs.»

Reliģijas nosaukums «kopimisms» ir atvasinājums no zviedru vārdiem «kopiera mig» jeb «kopē mani». Baznīcas mājaslapā kā draudzes locekļi ir reģistrējušies vairāk nekā 8000 ticīgo. Baznīca iesniegusi arī pieteikumu, lai iegūtu tiesības veikt laulību ceremonijas un saņemt valsts subsīdijas, kādas Zviedrijā pienākas arī citām reliģiskām organizācijām. Tas nekas, ka visas kopimisma aktivitātes lielākoties notiek tikai virtuālajā pasaulē.

Zviedrijas luteriskā baznīca, kas oficiāli apvieno 70% no 9,5 miljoniem zviedru, par jaunās reliģijas izveidošanos pagaidām savu viedokli nav paudusi. Tai ir pašai savas problēmas: ticīgo īpatsvars Zviedrijā pastāvīgi samazinās. Pirms trim gadiem veiktā aptaujā tikai 17% zviedru atbildēja, ka reliģijai ir būtiska loma viņu dzīvē, un tikai 2% luterāņu atzina, ka apmeklē baznīcu regulāri.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu