Atklās festivālu "Māksla+Komunikācija 2012" • IR.lv

Atklās festivālu “Māksla+Komunikācija 2012”

20
"Macghillie – just a void" (2008-2009). Autori -mākslinieku grupa Knowbotiq

Latviešu mākslinieki no RIXC kopā ar LU jaunajiem biologiem izstādīs inovatīvā mākslas un zinātnes sadarbības projekta “Baktēriju baterija” jaunāko versiju “Nr. 5”. 

Ceturtdien, 4.oktobrī Rīgā sākas festivāls “Māksla+Komunikācija 2012”, kas šogad pievēršas pielāgošanās tēmai. Notikumiem bagāto festivāla programmu ievadīs festivāla izstādes atklāšana 4. oktobrī plkst. 19.00 RIXC Mediju telpā. Ieeja bez maksas

Šā gada tēma – “māksla pielāgoties” izstādē tiks risināta no divām dažādām perspektīvām.

Šveiciešu-vāciešu mākslinieki Kristiāns Hiblers (Christian Hübler) un Ivonne Vilhelma (Ivonne Wilhelm) no “Knowbotiq” kolektīva demonstrēs savu jaunāko instalāciju-performanci “Deja ar /un/ bez Darvina”, par kuru šogad saņēmuši Šveices Mākslas balvu 2012. 

Instalācija ir turpinājums 2008. gadā iesāktajam projektam “Makgillī (MacGhillie) – vienkārši neesošs” – par mākslinieku radīto tēlu kamoflāža tērpā. Kamoflāžas tērpi, kas saukti arī par Gillī tērpiem, tika izgudroti 19. gadsimtā medībām, vēlāk izmantoti militārajām vajadzībām. Kas notiek, ja šādi nomaskējies “kautkas” ienāk mūsdienu pilsētvidē? Tas nav ne vīrietis, ne sieviete, tas nav klasificējams un nevēlas ar jums komunicēt. Radot Makgilī tēlu, mākslinieki uzdod jautājumu: vai mūsdienu dzīves telpā, kur visam nepieciešams menedžments, optimizēšana un drošība, ir vieta kaut kam tādam, kas nevēlas būt kaut kas… Makgillī, kas perfekti pārvalda “mākslu pielāgoties”, šogad kļuvis arī par festivāla “Māksla+Komunikācija 2012” tēlu.

Izstādes atklāšanā 4. oktobrī 19 notiks arī “Knowbotiq” performance, bet visus tos, kam interesē iepazīties ar šī projekta māksliniekiem tuvāk un noskatīties interesantos Makgillī video, festivāla organizatori aicina uz mākslinieka Kristiāna Hiblera lekciju-performanci 5. oktobrī, plkst. 15.30 Laikmetīgās mākslas centrā “kim?” Spīķeros. 

Cita pieeja idejai par pielāgošanos ir RIXC mākslinieku kolektīvam – Rasai Šmitei, Raitim Šmitam un Mārtiņam Ratnikam, kas kopā ar skaņu mākslinieku un komponistu Voldemāru Johansonu un LU jaunajiem biologiem izstādīs savu inovatīvā mākslas un zinātnes sadarbības projekta “Baktēriju baterija” jaunāko versiju “Nr. 5”. 

Tajā tiek eksperimentēts ar jaunākās paaudzes “zaļās enerģijas” tehnoloģijām un sonificēts (padarīts dzirdams) elektrības iegūšanas process no ūdenī dzīvojošām baktērijām. Radot telpiskas skaņu struktūras no “baktēriju elektrības”, mākslinieki meklē savstarpējās sakarības starp dabu un tehnoloģijām, bioloģiskajām sistēmām un elektroniskajiem tīkliem. Meklējot jaunu pieeju dabas un tehnoloģijas saskarsmei, mākslinieki kopā ar zinātniekiem diskutē par neizsīkstošiem enerģijas avotiem un meklē alternatīvas idejas un risinājumus pozitīvākam nākotnes scenārijam.

Tīmekļa kamera tiešraidē no dīķa laukos, kur uzstādītas “baktēriju baterijas” šūnas ar pašdarinātiem elektrodiem var aplūkot šeit: http://talktome.rixc.lv/renewable

Instalāciju papildinās arī “Baktēriju baterijas” atvērtās darbnīcas, kas notiks sestdien, 5. oktobrī plkst. 12-14. laikmetīgās mākslas centrā “kim?” Spīķeros. Darbnīcas vadīs LU jaunie biologi Artūrs Gruduls un Zane Rutkovska un RIXC mākslinieks Raitis Šmits. Aicināti visi interesenti, kam interesē iepazīties ar šo jauno bio-tehnoloģiju – pašam izgatavot bateriju no tīra un netīra ūdens un attīstīt radošas idejas šīs tehnoloģijas izmantošanai. Iepriekšējas zināšanas nav nepieciešamas.

Izstāde būs atvērta no 5. oktobra līdz 4. novembrim RIXC mediju telpā, 11. novembra krastmalā 35, ieeja no Minsterejas ielas. Darba laiki: katru dienu no 12.00 līdz 19.00. Ieeja (gan uz festivāla atklāšanu, gan izstādi) bez maksas. Izstādē būs gidi. Var pieteikt grupas. 

Kontaktinformācija: [email protected], 26546776 (Rasa Šmite), 67228478 (RIXC un festivāla birojs). Īpaši gaidīti skolnieki un studenti, ģimenes ar bērniem, kā arī citi interesenti jebkurā vecumā.

Piektdien, 5. oktobrī un sestdien, 6. oktobrī festivāla ietvaros notiks starptautiska zinātniska konference “Art of Resilience” (Māksla pielāgoties), kurā piedalīsies pasaulē atzīti vizionāri, mediju teorētiķi, inovāciju eksperti, tīklu pētnieki, zinātnieki un mākslinieki no Beļģijas, Taizemes, Vācijas, Šveices, ASV, Lielbritānijas, Austrijas, Serbijas, Latvijas un citām valstīm.

Konference viesosies pazīstamais vienadranga (P2P – peer-to-peer) tīklu teorētiķis Mišels Bauenss (Michel Bauwens), kas aktīvi raksta un lasa lekcijas par tehnoloģijas, kultūras un biznesa inovācijas tēmām.

Vairāk informācijas festivāla mājas lapā

 

 

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu