Mūžībā aizgājis leģendārais latviešu mūziķis Alnis Zaķis • IR.lv

Mūžībā aizgājis leģendārais latviešu mūziķis Alnis Zaķis

21
Alnis Zaķis koncertā. Foto: Jānis Saliņš, F64

17.septembrī 81 gada vecumā mūžībā aizgājis leģendārais latviešu mūziķis Alnis Zaķis, aģentūrai LETA apstiprināja Kultūras ministrijā.

Alnis Zaķis dzimis 1931.gada 19.janvārī Limbažu pagastā, bija pazīstams vijolnieks, saksofonists, komponists, dziesmu aranžētājs un diriģents.

Pagājušā gada maijā Rīgas Kongresu namā izskanēja Zaķa 80 gadu jubilejai veltīts koncerts, kura gatavošanā iesaistījās arī pats mūziķis, neskatoties uz savu cienījamo vecumu.

Zaķis 1955.gadā beidza Latvijas Valsts Konservatorijas vijoles klasi un no 1968.gada līdz 1993.gadam bija Latvijas PSR televīzijas un radio estrādes orķestra jeb Radio bigbenda diriģents.

Padomju laikos Zaķa muzikālie panākumi tikuši ievēroti, atzīmēti, piešķirot viņam gan Ļeņina komjaunatnes prēmiju, gan Latvijas PSR nopelniem bagātā mākslas darbinieka goda nosaukumu.

Viņš komponējis, aranžējis un ierakstījis neskaitāmus skaņdarbus Latvijas Radio un televīzijas vieglās un estrādes mūzikas orķestrim. No 2006.gada viņš regulāri piedalījās “Mirage Jazz Orchestra” koncertprogrammās.

Pateicoties par mākslinieka ieguldījumu, 2010.gadā viņam tika piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis, savukārt 2006.gadā Zaķis saņēma “Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu” par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā.

 

Komentāri (21)

andrisskrastins 18.09.2012. 11.29

Visu cieņu meistaram – tieši pateicoties viņa aranžētāja spējām daudzas vecās latviešu estrādes dziesmas ir tik baudāmas vēl joprojām (salīdzinot ar mūšu šī brīža šlāgervirzienu). Paldies tev. Mūžs līdz malām piepildīts.

+8
0
Atbildēt

0

janazakovica 18.09.2012. 15.11

labi zaku gimenee piedzima dels…un kapec vel vinu vajadzeja nosaukt par alni..vai nezinaja krievu parunu.. gusj svinje ne tavariss..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu