Pentagons gatavo ārkārtas plānu Sīrijai • IR.lv

Pentagons gatavo ārkārtas plānu Sīrijai

34
Kāds vīrs stāv uz plakātiem ar Sīrijas prezidenta Bašara al Asada portretu. Foto: AFP/LETA

Galvenās raizes sagādā ķīmisko ieroču noliktavas, kuras kara darbības laikā var palikt neapsargātas

Lai ar iespējami mazākiem zaudējumiem iznīcinātu Sīrijas ķīmiskos ieročus, ASV gatavojot ārkārtas plānu, pilsoņu kara skartajā valstī iesūtot mazas speciālo uzdevumu kareivju vienības. Par to vēsta ASV avīze “The Los Angeles Times”.

Jau rakstīts, ka ASV prezidents Baraks Obama pirmdien paziņoja – Sīrijas režīma mēģinājums pārvietot vai izmantot savus ķīmiskos ieročus būtu tā “sarkanā līnija”, kas mainītu viņa domas par šā konflikta risināšanu. Obama norādīja, ka patlaban vēl nav nosvēries par ASV militāru intervenci valstī, bet brīdināja, ka Savienotās Valstis uzmanīgi seko līdzi situācijai un ir izstrādājušas virkni iespējamo rīcības plānu.

Avīze no saviem ASV valdībai tuviem avotiem uzzinājusi, ka amerikāņiem ir bažas – Sīrijas ķīmiskie ieroči kara darbības gaitā var palikt bez apsardzes un nonākt teroristu, kas saistīti ar “Al-Qaeda” vai citiem grupējumiem, rokās.

Tāpēc ASV Aizsardzības ministrija nolēmusi darboties, apsteidzot notikumus, raksta avīze. Jau tagad ar orbitālo pavadoņu un bezpilota lidmašīnu palīdzību notiek Sīrijas ķīmisko ieroču noliktavu daļēja novērošana. Tāpat esot iespējami slepenas speciālo uzdevumu vienības reidi un aviācijas triecieni uz šiem objektiem.

Pentagona rīcībā esot informācija, ka Sīrijai esot simtiem tonnu zarīna un iprīta (paralizējošas gāzes), kā arī prezidenta Bašara al Asada vadītā valsts grasījusies iegādāties VX gāzi, kas tiek uzskatīta par vienu no toksiskākajām kaujas gāzēm.

Eksperti uzskata, ka Sīrijas ķīmiskie ieroči tiek glabāti vairākos objektos, kas izkaisīti visā valsts teritorijā. Šo ieroču ražošanas centri esot četri – tie atrodas Alepo, Hamas un Homsas pilsētu tuvumā, kur jau pusotru gadu rit bruņotas sadursmes. Ceturtais centrs atrodoties Latakijā Vidusjūras piekrastē, kas esot arī alavītu, pie kuriem pieder prezidents Asads, atbalsta centrs.

Tikmēr 23.augusta rītā, kā ziņo aģentūra “Reuters”, Sīrijas valdības karaspēks ar tanku atbalstu iegājis Darajas pilsētā dienvidrietumos no Damaskas. Pirms pilsētas ieņemšanas tā diennakti tika apšaudīta ar artilēriju un bombardēta ar lidmašīnām.

Itālijā tuvāko dienu laikā notiks starptautiskas sarunas par Sīrijas nākotni pēc prezidenta Bašara al Asada aiziešanas, ceturtdien paziņojis Itālijas ārlietu ministrs Džulio Terci. Itālija “ierosinājusi neoficiālas sarunas Romā nākamajās pāris dienās ar grupu sabiedroto un partnervalstīm, lai apspriestu starptautiskās lomas un atbildību Sīrijā pēc Asada”, laikrakstā “La Repubblica” paziņojis Terci.

Sarunas skars tādus aspektus kā drošība, institūciju veidošana, ekonomikas atjaunošana un humānie jautājumi, norādīja ministrs. Ārlietu ministrija aģentūrai AFP apstiprināja, ka tikšanās notiks “nākamajā nedēļā Romā līdzīgi domājošu valstu augsta ranga amatpersonu līmenī”, raksta LETA.

Terci pauda pārliecību, ka Asada krišana ir neizbēgama, un starptautiskai sabiedrībai ir morāls pienākums atbalstīt demokrātisko procesu Sīrijā.

 

Komentāri (34)

Zane_Veitnere 28.08.2012. 22.46

Es uzturu “Sizandras jautājumu” – Kāpēc Obamiešu banda drīkst to, ko nedrīkst NEVIENS, NEKAD un NEKUR?! Allah Hay!

0
0
Atbildēt

0

parfume3 23.08.2012. 16.49

Dežavu, bet tā kā tas notiek pie viņiem nevis pie mums, tad jau viss ir kārtībā…

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu