Sīrijas premjers pārgājis opozīcijas pusē • IR.lv

Sīrijas premjers pārgājis opozīcijas pusē

22
Izpostītā Treimsas pilsēta Sīrijā. Foto: AFP/LETA

ANO novērotāji pamet vienu no četrām reģionālajām bāzēm – Alepo

Sīrijas premjerministrs Riāds Hidžabs naktī uz pirmdienu aizbēdzis no Sīrijas uz Jordāniju, paziņojis par novēršanos no prezidenta Bašara al Asada režīma un pāriešanu opozīcijas pusē. Hidžabs ir visaugstākā amatpersona, kas 17 mēnešu ilgā dumpja laikā novērsusies no Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma. Savukārt situācijas saasināšanās dēļ pirmdien ANO novērotāji pametuši Sīrijas pilsētu Alepo.

Vēl pirms ziņas par Hidžaba bēgšanu bija sasniegušas Rietumu medijus, Sīrijas valsts televīzija pavēstīja, ka viņš ir atstādināts no amata, raksta LETA/AFP.

Hidžabs apliecināja, ka Asads īsteno “genocīdu” pret savu tautu, vienlaikus viņš norādīja, ka četrus gadu desmitus ilgusī Asadu ģimenes vara sabrūk.

“Es šodien paziņoju par manu novēršanos no slepkavošanas un terora režīma un pievienojos opozīcijas rindām,” teikts Hidžaba paziņojumā, ko telekanālam “Al Jazeera” nolasīja viņa preses pārstāvis Muhameds al Otri. “Sīrija pieredz vissarežģītākos kara noziegumus, genocīdu, barbarisku slepkavošanu un neapbruņotu pilsoņu slaktiņus.”

Savukārt Sīrijas informācijas ministrs Aheds az Zoubi apliecināja, ka Sīrija ir valsts institūciju valsts un ka atsevišķu personu bēgšana, pat augsti stāvošu personu, valsts darbu neietekmēs.

Ekspremjers nekad netika izteicis pretenzijas par valsts politisko virzību, norādīja Zoubi, piebilstot, ka Hidžaba bēgšana ir viņa bēgšana no atbildības par neveiksmēm valsts darbā.

Vienlaikus ministrs noraidīja informāciju, ka arī citi ministri būtu aizbēguši, norādot, ka atsevišķu angažētu telekanālu mērķis ir spriedzes eskalācija Sīrijā, kā arī tāda iespaida radīšana, ka pastāvošās problēmas ir neiespējami atrisināt.

Savukārt Hidžaba pārstāvis Otri norādīja, ka ekspremjers tuvāko dienu laikā no Jordānijas dosies tālāk uz Kataru. “Hidžabs dosies uz Dohu, kur bāzējas starptautiskie mediji. Viņš uz Kataru dosies rīt, parīt vai tuvāko dienu laikā,” norādīja preses pārstāvis.

“Mēs saprotam, ka Jordānijai šis ir sensitīvs jautājums. Mēs nevēlamies radīt problēmas karalistei, kurai jau tagad ir saspringtas attiecības ar Sīrijas režīmu,” sacīja kāds Sīrijas opozīcijas pārstāvis Jordānijā, kurš vēlējās palikt anonīms.

Tikmēr Sīrijas valsts televīzija ziņo, ka par premjerministra pienākumu izpildītāju iecelts līdzšinējais vicepremjers un pašvaldību ministrs Omars Glavandži.

Premjerministra amatā Hidžabs, kurš pārstāv sunnītu kopienu, tika iecelts 6.jūnijā. Hidžabs, vairāki viņa ģimenes locekļi, divi ministri un trīs armijas virsnieki naktī uz pirmdienu no Sīrijas pārbēguši uz Jordāniju, zināja stāstīt Stambulā bāzētās opozīcijas alianses Sīrijas Nacionālās padomes (SNP) loceklis Halids Zens al Abedins. Pārbēgšana notikusi, “koordinējot pūliņus Sīrijas opozīcijai un [nemiernieku] Brīvās Sīrijas armijai”, sacīja Abedins.

“Brīvās Sīrijas armija viņiem visiem palīdzēja šķērsot robežu. Tagad viņi karalistē atrodas drošā vietā,” sacīja kāds cits SNP pārstāvis. “Opozīcija un Brīvās Sīrijas armija koordinē savus centienus, lai tuvāko dienu laikā palīdzētu citiem armijas virsniekiem un amatpersonām pārbēgt uz Jordāniju.”

Hidžaba pāriešana opozīcijas pusē liecina, ka Asads zaudē kontroli pār valsti un ka viņa tauta uzskata, ka prezidenta dienas ir skaitītas, Vašingtonā skaidroja ASV Nacionālās drošības padomes preses pārstāvis Tomijs Vietors. Hidžaba “atkrišana apliecina, ka režīms sairst. Tas ir beigu sākums”, sacīja SNP līderis Abdelbasets Saida.

Savukārt Musulmaņu brālība premjera novēršanos no režīma nodēvēja par “diža nacionālisma drosmīgu izpausmi”.

ANO novērotāji pamet Alepo

Tikmēr situācijas saasināšanās dēļ ANO novērotāji pametuši Sīrijas pilsētu Alepo, pirmdien paziņojusi ANO preses pārstāve Žozefīne Gerero. Nedēļas nogalē Damaskas bāzē no Alepo atgriezušies aptuveni 20 neapbruņoti novērotāji, teica Gerero.

Pēdējo dienu laikā Sīrijas režīma spēki ir pastiprinājuši Alepo apšaudi un sakoncentrējuši papildspēkus pilsētas pievārtē. Aktīvistu apkopotā informācija liecina, ka pēdējo divu nedēļu laikā Alepo nogalināti simtiem cilvēku.

Alepo bija viena no četrām reģionālajām bāzēm, kur vēl bija saglabājušās ANO Sīrijas novērotāju misijas komandas, lai gan jūnija vidū misijas darbība pamatā tika apturēta.

Pašreiz ANO novērotāji vēl atrodas Deir ez Zorā, Himsā un vienā no Damaskas priekšpilsētām.

Kopš pagājušā mēneša ANO ir uz pusi samazinājusi novērotāju skaitu Sīrijā, kas tagad ir ap 150. Misijas darbības mandāts beidzas 20.augustā un ANO Drošības padomei vēl ir jālemj par ANO turpmāko klātbūtni šajā valsti.

 

Komentāri (22)

austrisv 07.08.2012. 09.20

Jāizsaka līdzjūtība, pie tam kārtējā putinistiem, jo kad Putins atgriežas krēslā, tad sākas Krievijas neveiksmes daudzās jomās! Ceru, ka putinisti saņems pēc nopelniem- arī Sīrijā!

+3
0
Atbildēt

0

Ainārs 07.08.2012. 11.29

Savukārt Sīrijas informācijas ministrs Aheds az Zoubi apliecināja, ka Sīrija ir valsts institūciju valsts un ka atsevišķu personu bēgšana, pat augsti stāvošu personu, valsts darbu neietekmēs.

Kas tas par teikumu? Slikti pārlasīta mašīntulkošana?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu